News Ticker

Νικήτας Σταματελόπουλος: Εν μέρει αποκατάσταση μιας πολύχρονης αδικίας στο πρόσωπο του Νικηταρά

Εν όψει της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου και των σημερινών αποκαλυπτηρίων του κενοταφίου και της προτομής του ήρωα Νικηταρά στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών γράφει το ακόλουθο άρθρο ο Νικήτας Σταματελόπουλος, φιλόλογος και Δημοτικός Σύμβουλος της Νέα Πνοής για τα Βριλήσσια του επικεφαλής Γ. Πισιμίση.

Μπορεί να είναι εικόνα 4 άτομα, άτομα που στέκονται, εξωτερικοί χώροι, μνημείο και κείμενο που λέει "ΝΙΚΗΤΑΣ ΣΤΑΜΑΤΕΛΟΠΟΥΛΟΣ (ΝΙΚΗΤΑΡΑΣ) 1782 1782-1849 Σε διαχρονική ταφής του ανάμνηση του τόπου πλποίον τουθ Κολοκοτρώνη και' επιθυμία του-"

Εν μέρει αποκατάσταση μιας πολύχρονης αδικίας στο πρόσωπο του Νικηταρά

Ο Νικήτας Σταματελόπουλος και μέλη της οικογένειάς του πρόσφεραν για την απελευθέρωση της Πατρίδας πολλούς αγώνες και πολύ αίμα. Ωστόσο, η ελληνική πολιτεία δεν τους τίμησε αναλόγως, ούτε εν ζωή, ούτε μετά θάνατον. Εξαίρεση αποτελούν τα τελευταία χρόνια, που με κινητοποίηση φορέων, συλλόγων και προσώπων, έστω και με καθυστέρηση αρκετών ετών, αποδίδονται οι πρέπουσες τιμές στον ήρωα.

Ο Νικηταράς τα τελευταία δύσκολα χρόνια της ζωής του τα έζησε στην Καστέλα του Πειραιά, όπου άφησε τη τελευταία του πνοή στις 25 Σεπτεμβρίου 1849, σε ηλικία 62 ετών. Ο ίδιος είχε εκφράσει ως τελευταία επιθυμία του να ενταφιασθεί στον τόπο του, το Τουρκολέκα. Παρ’ όλα αυτά η οικογένεια του αποφάσισε να ενταφιαστεί το Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών, δίπλα στο μνήμα του θείου του Θ. Κολοκοτρώνη.

Μετά από χρόνια, και ενώ ο τάφος του δεν είχε καλυφθεί ποτέ με μαρμάρινη επένδυση έγινε ανακομιδή των λειψάνων του ήρωα, καθώς φαίνεται θεωρούνταν υπερβολή η αιώνια παραχώρηση 2 μέτρων ελληνικής γης στον ήρωα…Στη θέση του μνήματος είχε τοποθετηθεί σταυρός, που ανέγραφε το όνομά του. Αυτός ο σταυρός βρισκόταν στο σημείο αυτό μέχρι το 1960 περίπου. Έκτοτε αγνοείτο η τύχη του μαζί με τα λείψανά του.

Σήμερα στο Α΄ νεκροταφείο Αθηνών με μια σεμνή τελετή έγινε μια εν μέρει αποκατάσταση της αδικίας στο πρόσωπο του Νικηταρά, με τη δημιουργία κενοταφίου και την τοποθέτηση της προτομής του Τουρκοφάγου πίσω ακριβώς από τον τάφο του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη.

Για το αποτέλεσμα αυτό εργάστηκαν για μεγάλο διάστημα (4 χρόνια) αρκετοί φορείς και πρόσωπα. Καταρχάς, οφείλουμε όλοι να ευχαριστήσουμε τον Κωνσταντίνο Χατζηδάκη που εμπνεύστηκε και προώθησε δυναμικά αυτή την ιδέα. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στον Δήμο Αθηναίων και τον Δήμαρχο Κώστα Μπακογιάννη για την πρωτοβουλία ώστε να υλοποιηθεί άμεσα η ιδέα. Συγχαρητήρια οφείλονται και στον γλύπτη Γιώργο Ρούσση, ο οποίος αφιλοκερδώς δημιούργησε το γλυπτό της προτομής, καθώς και στην οικογένεια Βαντόλα για την οικονομική ενίσχυση.

Στην τελετή των αποκαλυπτήριων είχα την χαρά να παραστώ  και να θαυμάσω αυτό το μνημείο μαζί με τον Ιωάννη Σταματελόπουλο, Πρόεδρο της Αδελφότητα Τουρκολεκαίων «Ο Νικηταράς», μετά την τιμητική πρόκληση του Ελευθέριου Σκιαδά, Προέδρου του Δ.Σ. του Δήμου Αθηναίων.

 Αιωνία η μνήμη του Ήρωα!

Μπορεί να είναι εικόνα 4 άτομα, άτομα που στέκονται, μνημείο και εξωτερικοί χώροι
Μπορεί να είναι εικόνα 7 άτομα, άτομα που παίζουν μουσικά όργανα, άτομα που στέκονται και εξωτερικοί χώροι
Μπορεί να είναι εικόνα 3 άτομα, άτομα που στέκονται, άτομα που περπατούν, πλήθος και εξωτερικοί χώροι
Μπορεί να είναι εικόνα 5 άτομα, άτομα που στέκονται και εξωτερικοί χώροι
Μπορεί να είναι εικόνα εξωτερικοί χώροι