News Ticker

Παγκοσμίου φήμης ορειβάτης το 19ο θύμα του κοροναϊού

Γράφει ο Διαμαντής Παπαδόπουλος- ορειβάτης, μέλος της φυσιολατρικής κίνησης ΒΡΙΛΗΣΣΟΣ

Συγκίνηση στην ορειβατική κοινότητα προκάλεσε ο θάνατος  του 64χρονου Μιχάλη Τσουκιά, ορειβάτη, οδηγού βουνού, ιδρυτή της Trekking Hellas , που είναι το 19ο θύμα του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Ο εκλιπών ,ήταν απολύτως υγιής, είχε εξαιρετική φυσική κατάσταση  και ήταν ενεργός ορειβάτης. Πριν λίγους μήνες είχε πάρει την απόφαση να εγκατασταθεί με την οικογένεια του στην περιοχή του Como στην βόρεια Ιταλία. Στην Ελλάδα βρέθηκε στις αρχές Μαρτίου για την συμμετοχή του σε ημερίδα του ΤΕΦΑΑ Τρικάλων με θέμα τον εναλλακτικό τουρισμό.

Γεννήθηκε στην Αθήνα  και σπούδασε αρχιτεκτονική στο Μιλάνο, γεγονός που του έδωσε την ευκαιρία  να παρακολουθήσει σε μικρή ηλικία  την Σχολή  Εκπαιδευτών του Γαλλικού Ορειβατικού Συνδέσμου στο Mont Blanc και στη συνέχεια να συμμετάσχει σε εκπαιδεύσεις και αναβάσεις υψηλού επιπέδου στις Γαλλικές, Ιταλικές και Ελβετικές  Άλπεις.

Στην Ελλάδα υπήρξε ένας απο τους πρώτους εκπαιδευτές ορειβασίας και δάσκαλος των περισσοτέρων σημερινών δασκάλων και εκπαιδευτών ορειβασίας.  Μετέπειτα διετέλεσε υπεύθυνος της πρώτης ομοσπονδιακής σχολής εκπαιδευτών ορειβασίας, οδηγός βουνού και πρόεδρος του σωματείου Ελλήνων οδηγών βουνού.

Μόλις στα 28 του χρόνια γίνεται πρόεδρος  του πλέον ιστορικού ορειβατικού συλλόγου της Αθήνας.

 Με αναμφισβήτητες οργανωτικές αλλά και αρχηγικές ικανότητες, επιλέγεται για  αρχηγός της πρώτης ελληνικής αποστολής στα Ιμαλάια (1985 στο Annapuma), μια αποστολή που έμελλε να καθορίσει το μέλλον της Ελληνικής ορειβασίας – https://anevenontas.gr/annapurna-sud-1985-h-proth-ellhniokh-apostolh-sta-imalaia/

Στη συνέχεια συμμετέχει σε πολυάριθμες  ορειβατικές αποστολές (Άνδεις, Ιμαλάια, Ανταρκτική) ,από τις οποίες ξεχωρίζουν η ανάβαση  στο βουνό Ama Dablam (η πρώτη επιτυχής ελληνική αποστολή στα Ιμαλάια και το πιο δύσκολο τεχνικά επίτευγμα στα Ιμαλάια από Έλληνες μέχρι σήμερα),καθώς και η συμμετοχή του σαν επικεφαλής εκπαιδευτικής της αποστολής της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας και Αναρρίχησης στο  Lobuche και Island Peak, στην οροσειρά των Ιμαλαίων.

Ήταν ένας από τους πρώτους Έλληνες που εισήγαγε στην Ελλάδα και προήγαγε  το νέο σπορ της κατάβασης φαραγγιών με σκοινιά (Canyoning).

Το 1986 δημιούργησε μαζί με τον Χρήστο Λάμπρη την Trekking Hellas, την πρώτη εταιρία εναλλακτικών δραστηριοτήτων και εναλλακτικού τουρισμού στην Ελλάδα.

Στο χώρο του αυτοκινήτου ο Μιχάλης Τσουκιάς και η Trekking ασχολούνται  από το 1990 έως και το 2000, με τις προκριματικές δοκιμασίες στην χώρα μας για  την διεθνή περιπέτεια οδήγησης και επιβίωσης Camel Trophy, καθώς και με τις πρώτες πανευρωπαϊκές  παρουσιάσεις στην χώρα μας νέων μοντέλων αυτοκινήτων.

Ο Τσουκιάς έκανε το πάθος του για την φύση επάγγελμα και έγινε  αυτός που γνώρισε στους Έλληνες αλλά και σε χιλιάδες ξένους την άγνωστη ορεινή της πλευρά.

Μας μύησε στα σπορ της υπαίθρου, μας  έδειξε τις ομορφιές της Ελλάδος μέσα από τα δικά του μάτια.