News Ticker

Παρνασσός: Ναργιλέδες Shisha, Sushi και ξαπλώστρες με γουνάκι στο Χιονοδρομικό

Γράφει ο Διαμαντής Παπαδόπουλος , ορειβάτης και χιονοδρόμος –μέλος της φυσιολατρικής κίνησης ΒΡΙΛΗΣΣΟΣ

Η Παγκόσμια Ημέρα Χιονιού – World Snow Day,που καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Σκι (FIS) και διεξάγεται κάθε χρόνο μία Κυριακή του Ιανουαρίου (φέτος την Κυριακή 17/1). Φέτος το επίκεντρο του εορτασμού ήταν το χιονοδρομικό στο Βελούχι όπου παραβρέθηκε η υφυπουργός αθλητισμού κ Ζαχαράκη η οποία παρουσίασε την νέα τουριστική  καμπάνια του υπουργείου για την αύξηση της τουριστικής κίνησης τον χειμώνα με τίτλο «Greece does have a winter».

Εμείς βρεθήκαμε την Παρασκευή 14 Ιανουαρίου (δυο μέρες πριν την γιορτή)   στο χιονοδρομικό  Παρνασσού, μια καθημερινή με πολύ κόσμο λίγο μετά την κακοκαιρία.

Στο μεγαλύτερο χιονοδρομικό της χώρας στο οποίο ιδιοκτήτρια και διαχειρίστρια είναι  η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. (ΕΤΑΔ Α.Ε.) που διαχειρίζεται και το Χ.Κ Βόρας- Καιμακτσαλάν, τα προβλήματα και οι κόντρες με τον Δήμο Αράχωβας που ξεκίνησαν από τον Δεκέμβριο είναι εμφανή και δεν λύθηκαν ούτε με τα εξώδικα.

Η εταιρεία απουσίασε από το κάλεσμα που έκανε ο δήμαρχος Αράχωβας πριν τα Χριστούγεννα μετά από έντονες διαμαρτυρίες και πίεση των χιονοδρόμων, αθλητικών συλλόγων, φίλων του σκι και επαγγελματιών της Αράχωβας και των παραπαρνάσσιων περιοχών, σχετικά με την ανακοίνωση του νέου αυξημένου τιμοκαταλόγου λειτουργίας του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού.

Πολύ σοβαρά είναι τα προβλήματα με τα οποία έρχεται αμέσως αντιμέτωπος ο χιονοδρόμος – φυσιολάτρης επισκέπτης, όπως και εμείς που ξεχωρίσαμε τα εξής :

– σαφώς λόγω της διαμάχης Δήμου και εταιρείας την Παρασκευή τα τελευταία 8 χιλιόμετρα του δρόμου που οδηγούν στα Κελάρια είναι στρωμένο με λίγο χιόνι 5 έως 10 εκατοστά των τελευταίων ημερών και δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια να καθαριστεί κ δεν έχει περάσει κανένα μηχάνημα

– αν και το χιονοδρομικό κέντρο ανοίγει στις 9:00 μέχρι τις 10:30 δεν υπάρχει πουθενά αστυνομία στο σημείο που πρέπει να μπουν αλυσίδες, με συνέπεια να δημιουργούνται οι γνωστές καταστάσεις με διάφορους που προσπαθούν να ανέβουν χωρίς αλυσίδες και τελικά κλείνουν το δρόμο.

– η παράλογη τιμολογιακή πολιτική του χιονοδρομικού που είναι και η αιτία διαφωνιών με το δήμο Αράχωβας. Στον Παρνασσό λοιπόν η Παρασκευή και η Δευτέρα αυθαίρετα δεν θεωρούνται καθημερινές όπως σε όλα τα άλλα χιονοδρομικά της Ελλάδος και όχι μόνο επίσης και δεν υπάρχουν φοιτητικές εκπτώσεις με συνέπεια η Παρασκευή να κοστίζει 30 ευρώ ενώ την ίδια μέρα το κόστος στον Χελμό Καλάβρυτα είναι 18 ευρώ.

– εξω από το σαλέ στα Κελάρια δεν μπορείς να σταθείς για να πάρεις μία ανάσα αν δεν κάτσεις στα πανάκριβα καθίσματα η τις ξαπλώστρες των 100€ με τις faux γούνες .Λείπουν δηλαδή τα ελεύθερα τραπεζοκαθίσματα για τους χιονοδρόμους και επισκέπτες όπως σε όλα τα  χιονοδρομικά του κόσμου.

– δεν υπάρχουν οι κατάλληλες θήκες για να εναποθέσει ο χιονοδρόμος τα πέδιλα έτσι ώστε να ξαποστάσει ή να μπει μέσα στο σαλέ για αγορά η τουαλέτα. Αποτέλεσμα να μπαίνει ο κόσμος με τα σκι μέσα στο σαλέ !

– παρά τις σοβαρές επενδύσεις που έχουν γίνει  οι σταθμοί των λίφτ-τελεφερίκ εξακολουθούν  να είναι ανοικτοί. Επειδή ακριβώς είναι αποσυμπλεκόμενοι, είναι εκτεθειμένοι και πρέπει εκεί που αποθηκεύονται όλα τα καρεκλάκια και οι καμπίνες να προστατεύονται από τον καιρό και οταν τα χρειαζόμαστε να είναι έτοιμα και όχι να περιμένει ο κόσμος που έχει πληρώσει το πανάκριβο εισιτήριο  να ξεπαγώσουν.

– Δεν  υπάρχει καμία ενημέρωση για το τι περιμένει τον επισκέπτη του χιονοδρομικού. Ακόμα κ στα ταμεία την ώρα που πληρώνεις δεν υπάρχει ενημέρωση για το τι πραγματικά λειτουργεί σαν πίστα.

 – αν και απαγορεύεται  λόγω πανδημίας η άθλια γκλαμουράτη μουσική που συνήθως παίζει στον Παρνασσό, συχνά παίζει από τα μεγάφωνα  με την πρόφαση ότι το γυφτοπόπ άσμα βοηθάει τον χιονοδρόμο να μην χαθεί στην ομίχλη !

– εκτός από τις τεράστιες ουρές στους αναβατήρες, δημιουργούνται μεγάλες καθυστερήσεις που ξεπερνούν την μισή ώρα στις εκδόσεις των καρτών. Επίσης και πάλι αυθαίρετα το χιονοδρομικό ανοίγει αργά και ανακοινώνει ότι κλείνει στις 15.00 που είναι  υπερβολικό για χιονοδρομικό.

Αυτά  και πολλά άλλα που βγάζουν μάτι στο ΧΚ Παρνασσού αυτές τις μέρες που καθιστούν αβέβαιη  την επιστροφή στην κανονικότητα για πολλούς εργαζομένους αλλά και επιχειρήσεις της περιοχής που εμπλέκονται έμμεσα με τον χειμερινό τουρισμό και δικαίως διαμαρτύρονται.

Η «Μύκονος του χειμώνα» που μετατράπηκε σε ένα μικρό εμιράτο, με shisa, ναργιλέδες ξαπλώστρες των 100 Ε για influencers , με τέτοιες πολιτικές θα χάσει μετά την πανδημία και τους ακριβούς επισκέπτες της που θα επιστρέψουν στο Γκστάαντ και τα σαλέ της Ελβετίας αλλά και τους βασικούς του πελάτες πού είναι οι Έλληνες χιονοδρόμοι.

Οι Έλληνες χιονοδρόμοι, των οποίων η αντίδραση είναι έκδηλη διά ζώσης αλλά και  στα social, θα  έρθουν εδώ μόνο στο ρεπό τους για  μονοήμερη εξόρμηση, ενώ για τις οργανωμένες χειμερινές τους εξορμήσεις θα επιλέξουν κ πάλι τα χιονοδρομικά του εξωτερικού.

Το μέλλον του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού, μετά από δυο χρόνια υπολειμματικής λειτουργίας λόγω πανδημίας, τίθεται ξανά εν αμφιβόλω …

Η πολιτεία και η κυρία υπουργός  του «Greece does have a winter», θα πρέπει να λάβει υπ όψιν της την τοπική κοινωνία, του συλλόγους κ επαγγελματίες και να επέμβει δυναμικά.