News Ticker

Σοβαρός τραυματισμός πρωταθλητή των Καταδύσεων στο ΟΑΚΑ-Οι ευθύνες της πολιτείας!

Ο σοβαρός τραυματισμός του Ανδρόγεου Σαμψάκη-Μπακόπουλου, στη διάρκεια προπόνησης στο ΟΑΚΑ, είναι ένα ατύχημα, την ευθύνη του οποίου προσπαθούν άπαντες να αποποιηθούν, το gazzetta.gr ερεύνησε και σας αποκαλύπτει τις συνθήκες του ατυχήματος.

Ο άτυχος καταδύτης της εθνικής ομάδας νέων υποβλήθηκε εσπευσμένα χθες το απόγευμα στο ΚΑΤ επιτυχώς σε σπονδυλοδεσία και αποσυμπίεση νωτιαίου μυελού.

Ο πατέρας του νεαρού, Ιωάννης Σαμψάκης γιατρός ΩΡΛ και ο ίδιος τόνισε μετά το πολύωρο χειρουργείο: «Η επέμβαση πήγε καλά σύμφωνα με τους γιατρούς. Του αφαίρεσαν τα συντρίμματα και ευθείασαν τον μυελό. Το παιδί μεταφέρθηκε στην εντατική μονάδα θεραπείας, όπου θα παραμείνει τις επόμενες ημέρες».

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο αθλητής του ΑΝΟ Αργυρούπολης, ο οποίος επρόκειτο να μετεγγραφεί στον Παναθηναϊκό (δεν είχε ολοκληρωθεί η μετακίνηση του) προσήλθε χθες το μεσημέρι στο γυμναστήριο του Ολυμπιακού Κολυμβητηρίου στο Μαρούσι με τρένο εις γνώση των γονέων του, προκειμένου να κάνει προπόνηση, χωρίς να βρίσκεται επίσημα -τουλάχιστον- υπό την επίβλεψη κάποιου προπονητή.

Στην τρίτη προσπάθεια μίας αρκετά ριψοκίνδυνης άσκησης ο άτυχος Σαμψάκης προσγειώθηκε με το κεφάλι, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά και να μην μπορεί να μετακινήσει τα κάτω άκρα του.

Παρούσα στο περιστατικό ήταν η προπονήτρια καταδύσεων της Αργούς,  Άρτεμις Δρακούλη, η οποία έσπευσε να καλέσει γιατρό.

Ο 17χρονος Σαμψάκης λίγη ώρα αργότερα συνοδεύτηκε στο ασθενοφόρο κατά τη διακομιδή του στο νοσοκομείο από τον «χρυσό» Ολυμπιονίκη των καταδύσεων και νυν προπονητή στους Πέντε Κύκλους, Νίκο Συρανίδη, εφόσον κανείς άλλος προπονητής δεν ήθελε να τον συνοδεύεσει.

Μιλήσαμε με την Ίνκα Μπαντούρι, προπονήτρια καταδύσεων στον Παναθηναϊκό, η οποία βρισκόταν στο ΟΑΚΑ, ουχί όμως στο γυμανστήριο κατά δική της ομολογία, η οποία ενώ αρχικά αρνήθηκε ότι ο αθλητής επρόκειτο να μετακινηθεί στους «πράσινους», όταν επιμείναμε ότι η πληροφορία είναι διασταυρωμένη στη συνέχεια παραδέχτηκε: «Ο αθλητής επρόκειτο να έρθει στον Παναθηναϊκό, αλλά δεν προπονούνταν ακόμα με εμάς. Αποφάσισε να ξεκινήσει τις προπονήσεις μόνος του για να ξεπιαστεί όπως λέμε εμείς, επειδή δεν είχε συγκροτηθεί ακόμα η εθνική ομάδα.»

Ο Ανδρόγεως αριστερά με τα υπόλοιπα μέλη της εθνικής ομάδας και τον Βριλησσιώτη Θάνο Τσιρίκο. 

Στην ερώτηση για το αν ήταν παρόν κάποιος στο περιστατικό η κυρία Μπαντούρι είπε: «Ήταν η προπονήτρια της Αργούς, η κυρία Άρτεμις με τους αθλητές της. Μάλιστα, στη διάρκεια της εκτέλεσης της άσκησης του επέστησε την προσοχή, όμως εκείνος σίγουρος για τον εαυτό του συνέχισε, με αποτέλεσμα στην τρίτη προσπάθεια να έχει την άσχημη πτώση.

Αμέσως η Άρτεμις Δρακούλη βγήκε έξω και έφερε νερό στον αθλητή και κάλεσε γιατρό. Στη συνέχεια μπήκα μέσα κι εγώ και τον είδα ξαπλωμένο να μην μπορεί να κινήσει τα πόδια του. Μου είπε ότι ζαλίστηκε και γι αυτό έπεσε άσχημα».

Για το αν ήταν επικίνδυνο να προπονείται μόνος του ξεκαθάρισε: «Ένας μικρότερος αθλητής σίγουρα θα ήταν επικίνδυνο να εκτελεί τέτοιες ασκήσεις, όχι όμως κι ένας αθλητής του επιπέδου του συγκεκριμένου. Θεωρώ ότι ήταν κακιά στιγμή. Ακόμη και αν γινόταν παρουσία προπονητή, το κακό δεν θα μπορούσε να αποφευχθεί».

Εγείρει πολλά ερωτηματικά βέβαια το γεγονός ότι κανείς από την/τους προπονητές του Παναθηναϊκού που βρέθηκαν στο ΟΑΚΑ δεν θέλησε να συνοδεύσει τον αθλητή, όπως και το γεγονός ότι η έφορος της Αργούς, Πέπη Χαραλάμπους, είχε άκρως επιθετικό ύφος, όταν της ζητήσαμε να μας δώσει τον τηλεωνικό αριθμό της αυτόπτη μάρτυρα, κ. Δρακούλη, ρωτώντας ειρωνικά αν είναι εισαγγελέας η υπογράφουσα, παρότι είχε ενημερωθεί εξ αρχής για την ιδιότητα της.

Ξαφνικά επικρατεί ο νόμος της σιωπής, για ένα ατύχημα το οποίο θα μπορούσε να στοιχίσει ακόμη και τη ζωή του αθλητή και απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα θα πρέπει να απαντηθούν από τους υπευθύνους. Μπορεί δηλαδή να χρησιμοποιεί τους χώρους του ΟΑΚΑ οποιοσδήποτε χωρίς έλεγχο;
Η απάντηση δυστυχώς είναι ναι!

Φυρίγος: Οι σανίδες έχουν να αλλαχτούν από το 2003!»

Για το θέμα πήρε θέση ο εθνικός προπονητής, Πέτρος Φυρίγος, ο οποίος τόνισε για το περιστατικό: «Ο αθλητής δεν είχε υποχρεώσεις με την εθνική ομάδα. Μάλιστα, την ίδια μέρα είχαμε συγκαλέσει διοικητικό συμβούλιο στην ΚΟΕ προκειμένου να διευθετηθούν τα της συγκρότησης της εθνικής ομάδας.

Κάποια στιγμή το κακό θα συνέβαινε. Παρότι το ατύχημα δεν έγινε στο νερό, χρόνια τώρα φωνάζω για την ακαταλληλότητα των σανίδων στο καταδυτήριο.

Τοποθετήθηκαν το 2003 και έκτοτε δεν έχουν αντικατασταθεί, ενώ ζητώ την αντικατάσταση τους από το 2007!

Πριν από δύο χρόνια έσπασε η σανίδα στο καταδυτήριο του Αγίου Κοσμά και ευτυχώς ο Μιχάλης Φαφαλής δεν τραυματίστηκε σοβαρά. Ο τότε Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Ανδριανός είχε σπεύσει εντός του επόμενο 48ώρου να εκταμιεύσει 60.000 ευρώ για την ανακατασκευή του καταδυτηρίου, όμως μας πρόλαβε το σκάνδαλου του προέδου του Αγίου Κοσμά, Κωνσταντίνου Πρίφτη, ο οποίος είχε υπεξαιρέσει 1 εκατομμύριο.

Τότε το θέμα πάγωσε και η Πολιτεία έκλεισε έκτοτε το καταδυτήριο! Έτσι έλυσαν το θέμα…

Το ΟΑΚΑ επίσης είναι ακατάλληλο! Είναι δυνατόν η προπόνηση των καταδύσεων να διεξάγεται ενώ το μισό καταδυτήριο την ίδια ώρα χρησιμοποιούν ακαδημίες κολύμβησης και ΑΜΕΑ;»

Ο πρόεδρος της ΚΟΕ, Δημήτρης Διαθεσόπουλος σχετικά με το σε ποιον είναι «χρεωμένη» η αίθουσα είπε: «Τη συγκεκριμένη αίθουσα την χρησιμοιποιούν οι καταδύτες αλλά δεν την έχει ενοικιάσει η ομοσπονδία».

Η θέση ωστόσο του ΟΑΚΑ είναι ότι η αίθουσα στην οποία πραγματοποιείται η ξηρή προπόνηση των καταδυτών υπάρχει στις συμβάσεις τόσο των συλλόγων που την χρησιμοποιούν όσο και της εθνικής ομάδας, η οποία όμως επαναλαμβάνουμε δεν είχε υποχρεώσεις αυτό το διάστημα.

Συρανίδης: «Είμαι συγκλονισμένος και το μόνο που εύχομαι είναι να γίνει γρήγορα καλά το παιδί»
Ο «χρυσός» Ολυμπιονίκης των καταδύσεων Νίκος Συρανίδης, ο οποίος συνόδευσε τον Ανδρόγεω Σαμψάκη στο ΚΑΤ είπε: «Νομίζω ότι ήταν κακιά στιγμή. Κάτι τέτοιο συμβαίνει 1 φορά στο εκατομμύριο. Οι καταδύσεις δεν είναι επικίνδυνο άθλημα ή όχι περισσότερο επικίνδυνο από το ποδόσφαιρο ή το μπάσκετ. Είμαι συγκλονισμένος και το μόνο που εύχομαι είναι να γίνει γρήγορα καλά το παιδί».

Το αυθαίρετο ΟΑΚΑ ενοικιάζει τους χώρους σε επιχειρήσεις χωρίς άδεια!

Η αυθαιρεσία που επικρατεί στο αυθαίρετο ΟΑΚΑ δεν έχει προηγούμενο. Η διοίκηση του ΟΑΚΑ ενοικιάζει χώρους, οι οποίοι μετατρέπονται σε κερδοφόρες επιχειρήσεις, με την “βιτρίνα” σωματείων, ώστε να έχουν ευνοϊκότερους φορολογικούς όρους, χωρίς να διαθέτουν καν άδεια λειτουργίας!

Αν επισκεφτεί κανείς το κολυμβητήριο του ΟΑΚΑ θα διαπιστώσει ότι υπάρχουν δεκάδες αίθουσες και χώροι στους οποίους γίνονται μαθήματα cross fit, γιόγκα, πυγμαχίας, εναέριας γιόγκα, αναρρίχησης, spinnig, κτλπ, οι οποίοι δεν διαθέτουν ούτε τουαλέτα, ούτε αποδυτήρια και χρησιμοποιούν τις κοινόχρηστες τουαλέτες!

Στην πλειοψηφία τους οι επιχειρήσεις αυτές μάλιστα, δεν καταβάλλουν το αντίτιμο χρήσης στο ΟΑΚΑ, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός. Περίτρανη απόδειξη αυτού είναι ότι το ΟΑΚΑ έχει μονίμως αρνητικό ισολογισμό, διότι απλώς ναι μεν δεν εισπράττει, αλλά δεν κάνει και εξώσεις!

Ένα εύλογο ερώτημα είναι πώς είναι δυνατόν να έχουν εξασφαλίσει όλες αυτές οι επιχειρήσεις άδεια. Η απάντηση είναι ότι η αρμόδια επιτροπή της νομαρχίας είναι υποχρεωμένη να πραγματοποιεί επί τόπου έλεγχο στο 10% των αιτήσεων που δέχεται. Όλως τυχαίως η επιτροπή αυτή δεν εχει εμφανίστεί ποτέ στο ΟΑΚΑ.

Ξέφραγο αμπέλι το ΟΑΚΑ!
Με τον πλέον θλιβερό τρόπο αποδείχθηκε ότι η εγκατάσταση του κολυμβητηρίου του ΟΑΚΑ είναι ξέφραγο αμπέλι. Ένας ανήλικος αθλητής μπήκε να προπονηθεί σε έναν χώρο, τραυματίστηκε σοβαρά και άπαντες αποποιούνται τώρα των ευθυνών τους.

Προ ημερών μία λαμαρίνα αποκολλήθηκε από τη σάπια εξέδρα της ανοικτής πισίνας και οι αρμόδιοι το μόνο που έπραξαν ήταν να περιφράξουν με ένα κιγκλίδωμα το χώρο και να ενημερώσουν τους γονείς να μην βρίσκονται από κάτω καθώς υπάρχει κίνδυνος.

Η παρούσα διοίκηση του ΟΑΚΑ, η οποία έχει αναλάβει καθήκοντα τον τελευταίο 1,5 έχει κάνει πρόσκληση ενδιαφέροντος για να απομακρυνθεί η εξέδρα, χωρίς να επιβαρυθεί το κράτος, από τη στιγμή που η σιδεροκατασκευή είναι χρησιμοποιήσιμη και πανάκριβη, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει καμία εξέλιξη στο θέμα, με τα σάπια ξύλα από την εξέδρα να αιωρούνται αποτελώντας δημόσιο κίνδυνο.

Η φύλαξη στην εξωτερική πισίνα είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη με αποτέλεσμα να μπορεί οποιοσδήποτε να τη χρησιμοποιήσει. Δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που γίνεται χρήση από Ρομά χωρίς φυσικά να διαθέτουν τα απαραίτητα ιατρικά έγγραφα ή και από παλιούς κολυμβητές, οι οποίοι επίσης κανονικά δεν έχουν δικαίωμα χρήσης.

Αντίστοιχη, είναι η κατάσταση που επικρατεί και στο προπονητήριο του στίβου.
Το ΟΑΚΑ από 01/01/2018 περνά θεωρητικά στο Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων προκειμένου να εκποιηθεί, όμως αυτό είναι βέβαιο ότι δεν θα προχωρήσει, καθότι η έκταση που έχει κατασκευαστεί το Ολυμπιακό Στάδιο ανήκει στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, η οποία την είχε παραχωρήσει στο ελληνικό κράτος και σίγουρα δεν πρόκειται να απεμπολήσει ένα τόσο σημαντικό περιουσιακό στοιχείο μένοντας αδρανής.

Έκτακτο Δ.Σ. το ΟΑΚΑ
Με αφορμή το περιστατικό σήμανε συναγερμός όπως είναι φυσικό στο ΟΑΚΑ, με αποτέλεσμα να συγκληθεί εκτάκτως διοικητικό συμβούλιο, το οποίο διήρκεσε περίπου 12 ώρες. Η παρούσα νέα διοίκηση κάλεσε κάθε πιθανό εμπλεκόμενο προκειμένου να διευκρινιστούν οι συνθήκες του ατυχήματος, ενώ θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα πραγματοποιηθεί και Ε.Δ.Ε.

Τέλος, ο πρόεδρος του ΟΑΚΑ, Άρης Κουρής μετέβη μαζί με τον Νίκο Συρανίδη στο ΚΑΤ, την ώρα που βρισκόταν ο 17χρονος στο χειρουργείο και συνομίλησε με τους οικείους του.

Πηγή: gazzetta.gr