Μεγάλη προσοχή: Νέα τηλεφωνική απάτη – Πώς αδειάζουν λογαριασμούς με «κλώνους» των τηλεφωνικών αριθμών τραπεζών
Η τεχνολογία εξελίσσεται, αλλά μαζί της και οι μέθοδοι εξαπάτησης. Πολλοί πολίτες πέφτουν θύματα επιτηδείων που καταφέρνουν να αποσπάσουν τραπεζικούς κωδικούς, προκαλώντας οικονομικές ζημίες και άγχος. Οι απατεώνες αξιοποιούν προηγμένες τεχνολογίες για να παραποιήσουν τηλεφωνικούς αριθμούς και να μιμηθούν άψογα την ταυτότητα των τραπεζών.
Πώς λειτουργούν οι απατεώνες
- Παραποίηση αριθμών κλήσης
Οι απατεώνες εμφανίζουν στους πελάτες τον αριθμό της τράπεζάς τους, καλώντας τους υποδυόμενοι υπαλλήλους. Η ψεύτικη αναγνώριση κλήσης ενισχύει την αξιοπιστία τους, καθιστώντας δύσκολο να τους ξεχωρίσει κανείς από τους πραγματικούς υπαλλήλους. - Ιστοσελίδες-κλώνοι
Δημιουργούν πλαστές ιστοσελίδες που μοιάζουν σχεδόν πανομοιότυπες με αυτές των τραπεζών. Ένα ψεύτικο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου παραπλανά τα θύματα να ακολουθήσουν συνδέσμους και να εισάγουν προσωπικά δεδομένα και κωδικούς. - Ψυχολογική πίεση
Οι απατεώνες χειρίζονται συναισθήματα όπως φόβο και άγχος. Επικαλούνται προβλήματα στον λογαριασμό ή ακύρωση κάρτας, αναγκάζοντας τα θύματα να δράσουν γρήγορα χωρίς σκέψη.
Αληθινά περιστατικά
Θύματα περιγράφουν πώς εξαπατήθηκαν:
- Ένας άνδρας αποκάλυψε ότι οι επιτήδειοι δημιούργησαν προπληρωμένη κάρτα στον λογαριασμό του και προσπάθησαν να μεταφέρουν 1.000 ευρώ.
- Δικηγόρος αναφέρει ότι του απέσπασαν 3.000 ευρώ μέσω πλαστής ιστοσελίδας τράπεζας, όπου εισήγαγε τους κωδικούς πρόσβασής του.
Πώς λειτουργεί η τεχνολογία εξαπάτησης
Σύμφωνα με ειδικούς, εφαρμογές επιτρέπουν την αλλαγή του αριθμού κλήσης, κάνοντάς τον να φαίνεται σαν να προέρχεται από τράπεζα ή άλλη επίσημη υπηρεσία. Οι οδηγίες για αυτές τις εφαρμογές διαδίδονται ακόμα και μέσω βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Συμβουλές προστασίας από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών
- Μην αποκαλύπτετε προσωπικά δεδομένα. Οι τράπεζες ποτέ δε θα σας ζητήσουν PIN, όνομα χρήστη ή κωδικούς πρόσβασης.
- Ελέγχετε την αυθεντικότητα των κλήσεων. Αν αμφιβάλλετε, κλείστε το τηλέφωνο και καλέστε εσείς την τράπεζά σας στο επίσημο νούμερο.
- Αποφεύγετε να ακολουθείτε συνδέσμους. Εισάγετε την ιστοσελίδα της τράπεζάς σας απευθείας στον φυλλομετρητή.
- Εγκαταστήστε εργαλεία ασφαλείας. Αντιβιοτικά προγράμματα και φίλτρα αποτροπής phishing είναι απαραίτητα για την προστασία σας.
Πηγή: newpost.gr/ Επιμέλεια: Δημήτρης Καΐμάς