News Ticker

4 χρόνια χωρίς τον Παύλο Φύσσα

«Ανάθεμα τους γι αυτό που μας κάνανε. Λέω ό,τι και ο γιος μου: Σιγά μη φοβηθώ». Είναι τα λόγια της Μάγδας Φύσσα, της μητέρας του 34χρονου Παύλου Φύσσα, που δολοφονήθηκε ξημερώματα της 18ης Σεπτεμβρίου 2013, στο Κερατσίνι από τον Γιώργο Ρουπακιά, μέλος της Χρυσής Αυγής. «Πίστευα ότι ο φασισμός είχε τελειώσει με τον πατέρα μου. Ποιος θα μου το έλεγε ότι το 2013 θα έχανε το ίδιο του το εγγόνι από τους φασίστες που εκείνος πολέμησε σα φαντάρος.

Τον Παύλο δεν μπορούν να τον πειράξουν πια, ό,τι και να κάνουν», λέει η Μάγδα Φύσσα τέσσερα χρόνια μετά τη δολοφονία του παιδιού της. Ο Παύλος Φύσσας έπεσε νεκρός το βράδυ της 17ης Σεπτεμβρίου του 2013 από το μαχαίρι του Χρυσαυγίτη Γιώργου Ρουπακιά. Τέσσερα χρόνια μετά η μητέρα του απαιτεί δικαιοσύνη.

Υπήρξαν ημέρες, από την έναρξη της δίκης της Χρυσής Αυγής στις 20 Απριλίου 2015 μέχρι και πρόσφατα, που είτε στην αίθουσα του Εφετείου Αθηνών είτε σε εκείνη των φυλακών Κορυδαλλού στις θέσεις του κοινού βρισκόταν μόνο η Μάγδα Φύσσα μαζί με κάποιον συγγενή της. Κανείς άλλος. Σταθερά εκεί, ζούσε ξανά μέσα από μαρτυρίες και στοιχεία τη νύχτα της δολοφονίας του γιου της.

«Κάποιες φορές είναι λυπηρό να μην είναι άλλοι στο κοινό, αλλά δεν με πειράζει, δεν με ενοχλεί να είμαι μόνη μου», λέει στην «Καθημερινή» η κ. Φύσσα. «Δεν είμαι εκεί γιατί έχω αντοχές, αλλά γιατί πρέπει. Το χρωστάω στον Παύλο. Νιώθω ότι είναι και εκείνος εκεί και τους αντιμετωπίζει. Αυτή η δίκη όμως δεν αφορά μόνο εμένα, μας αφορά όλους, όλη την Ελλάδα».

«Ας του απαντούσαν με τραγούδια. Αυτός τραγούδια έγραφε. Δεν σκότωνε».

Η ενέδρα θανάτου για τον 34χρονο ράπερ Παύλο Φύσσα (Killah P.) στήθηκε στην Αμφιάλη. Ο 45χρονος χρυσαυγίτης Γιώργος Ρουπακιάς τον μαχαίρωσε στην καρδιά.

Ο Ρουπακιάς δεν ήταν μόνος. Το «τάγμα εφόδου» της Νίκαιας είχε συγκεντρωθεί έξω από τα γραφεία του τοπικού πυρήνα της Χ.Α. Με μοτοσικλέτες και αυτοκίνητα κατευθύνθηκε προς την καφετέρια «Κοράλι».

Στόχος των χρυσαυγιτών ήταν μια παρέα που μόλις έβγαινε από το καφέ, η παρέα του Παύλου.

Η δολοφονία Φύσσα παγώνει το πανελλήνιο. Η καταδίκη από τα πολιτικά κόμματα του λεγόμενου «συνταγματικού τόξου» είναι ομόθυμη, ενώ ακόμη τότε η Χρυσή Αυγή αποποιείται οποιασδήποτε ευθύνης.
Μιχαλολιάκος: Αναλαμβάνουμε την πολιτική ευθύνη

Με μία κυνική ομολογία ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στις 18 Σεπτεμβρίου 2013 στο Κερατσίνι.

Η δήλωση του Νίκου Μιχαλολιάκου στο ηχητικό απόσπασμα «Όσον αφορά στην δολοφονία στο Κερατσίνι, την πολιτική ευθύνη την αναλαμβάνουμε. Οσο για την ποινική ευθύνη, δεν υπάρχει. Γιατί τότε γιατί δεν υπήρχε ποινική ευθύνη για τη δολοφονία Τεμπονέρα ή του Λαμπράκη» προκαλεί θύελλα αντιδράσεων από το σύνολο του πολιτικού κόσμου.

Ο Παύλος μιλούσε με τη μουσική του για τους αδικημένους

Ο Παύλος γεννήθηκε στις 10 Απριλίου 1979. Ο πατέρας του δούλευε στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος. Ο Φύσσας μετά το σχολείο είχε δουλέψει και αυτός σε παρόμοιες εργασίες από το 1998 μέχρι το 2003 και ανήκε στο Συνδικάτο του Μετάλλου, ενώ στη συνέχεια είχε ασχοληθεί πιο ενεργά με τη μουσική.

Από την ηλικία των 18 ετών είχε γνωριστεί με μέλη της Freestyle Productions, εταιρείας παραγωγής low bap μουσικής με έδρα το Πέραμα. Το καλλιτεχνικό του όνομα Killah P σήμαινε σύμφωνα με τον ίδιο «Killah Past – Δολοφόνος του παρελθόντος» και το πήρε όταν έφυγε από την Freestyle Productions. Είχε συμμετάσχει σε δισκογραφικές συλλογές και είχε κάνει αρκετές ζωντανές εμφανίσεις στην Αθήνα και την περιφέρεια. Συνεργάστηκε με γνωστούς hip-hop καλλιτέχνες όπως ο Δημήτρης Μεντζέλος από τα Ημισκούμπρια, μαζί με τον οποίο δημιούργησε βίντεο με τίτλο «Κρίση», και τον Λόγο Απειλή. Το Φεβρουάριο του 2012 είχε εμφανιστεί σε τηλεοπτική εκπομπή σχετικά με παρουσίαση μουσικής εκδήλωσης.

Μέσω της μουσικής του μιλούσε για πρόσφυγες, μετανάστες, για τη βία του κατεστημένου, για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και του Κάρλο Τζουλιάνι, διαδηλωτή στη Γένοβα το 2001. Δεν ανήκε σε καμία παράταξη, αλλά είχε αναπτύξει αντιφασιστική δράση.
Η δίκη

Οι καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας ολοκληρώνονται σύντομα. Η δίκη όμως έχει ακόμη δρόμο μπροστά της. «Συνεχίζεται, με κανονικούς ρυθμούς», λέει η Μάγδα Φύσσα. «Ξέρουμε ότι θα πάρει χρόνο γιατί είναι μεγάλη. Εδώ είμαστε και όποιος αντέξει μέχρι το τέλος». Ρωτάμε τι περιμένει. «Δεν περιμένω, απαιτώ. Απαιτώ δικαιοσύνη. Δικάζεται μια εγκληματική οργάνωση που είναι κόμμα στη Βουλή. Να διαλυθεί. Να μπει μέσα ο πιο μικρός μέχρι τον πιο μεγάλο ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης. Να φτάσει στο τέλος και να δω την καταδίκη τους», λέει στην Καθημερινή.

Με αυτή την προσμονή πορεύεται εδώ και τέσσερα χρόνια. Εχει σκεφτεί όμως την επόμενη μέρα μετά την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου; «Για εμάς δεν θα αλλάξει κάτι. Δεν θα έχουμε τον Παύλο πίσω. Το θέμα είναι να βγει κάτι για τη γενιά σας, να μην υπάρξουν και άλλα θύματα. Εστω κι έναν να γλιτώσουμε πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό», τονίζει.

Περιμένει ακόμη ότι η τελική απόφαση ίσως αφυπνίσει ορισμένους πολίτες. Μπορεί κάποιοι που μέχρι πρότινος αδιαφορούσαν, τότε να ασχοληθούν. «Ξέρουμε ποιοι ήταν οι ταγματασφαλίτες και δεν γίνεται να μη γνωρίζουν την Ιστορία (οι ψηφοφόροι). Είναι τόσο πρόσφατη, για να τη ξεχνούν ακόμη και οικογένειες που είχαν έστω κι ένα θύμα στην Κατοχή. Δεν πίστευα ότι θα ζήσω τέτοιες καταστάσεις. Οι δύο παππούδες του Παύλου έδιωξαν τους Γερμανούς και ξαφνικά χάνουν εγγόνι από τα χέρια των δωσίλογων. Δεν μπορούσα να το φανταστώ».

«4 χρόνια χωρίς τον Παύλο – Πώς ανέχεσαι ΝΑΖεIς μαζί τους;»

Oι εκδηλώσεις στη μνήμη του Παύλου, 4 χρόνια μετά την άγρια δολοφονία του κορυφώνονται σήμερα, Δευτέρα με συγκέντρωση στο μνημείο της δολοφονίας του στις 5 το απόγευμα και πορεία μέσα από τις γειτονιές του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας, η οποία θα καταλήξει στο Καστράκι, όπου θα δοθεί εκδήλωση-συναυλία.

Στη συναυλία με τίτλο «4 χρόνια χωρίς τον Παύλο – Πώς ανέχεσαι ΝΑΖεIς μαζί τους;» καλεί η οικογένεια Φύσσα και συμμετέχουν φιλικά οι Γιάννης Αγγελάκας, Παύλος Παυλίδης, Magic de Spell, Fundracar, Μύκητες, Σ. Γραμμένος, Taburo Bota κ.ά. (έναντι πύλης Ε2 στο Λιμάνι του Πειραιά, πλησίον ηλεκτρικού σταθμού, με ελεύθερη είσοδο). Στο τέλος της συναυλίας οι δημοτικές συγκοινωνίες Κερατσινίου θα μεταφέρουν όποιον επιθυμεί πίσω στο μνημείο για διευκόλυνση της αποχώρησης.

Όπως αναφέρει η οικογένεια σε ανακοίνωσή της, «φέτος θελήσαμε να οργανώσουμε μια εκδήλωση με κεντρικό άξονα τη δικαστική μάχη κατά της Χρυσής Αυγής, μια μάχη που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2015. Παράλληλα με το μουσικό της κομμάτι, θα προβληθούν με οπτικοακουστικά μέσα όσα έχουν προκύψει μέχρι σήμερα στο δικαστήριο, αλλά και στοιχεία για τη συνολική δράση της εγκληματικής οργάνωσης».

Για τον λόγο αυτό το καθιερωμένο RAP MONSTERS FEST., μια διοργάνωση που ξεκίνησε ο Παύλος, μετατίθεται σε άλλη ημερομηνία μέσα στον χειμώνα.

«Αυτή η δίκη δεν αφορά μόνο εμάς ή τα υπόλοιπα θύματα», υπενθυμίζει η οικογένεια και τονίζει ότι σκοπός είναι όσο η δίκη μπαίνει στην τελική ευθεία να αποτελέσει κομβικό σημείο συσπείρωσης για δράση σε όλα τα κοινωνικά επίπεδα προκειμένου να καταστεί σαφές ότι «η συνολική καταδίκη των φασιστών θεωρείται μονόδρομος».