Ακίνητα: Ανατροπές στις αντικειμενικές από το ράλι τιμών στην κτηματαγορά
Του Παναγιώτη Ράγγου* Οικονομολόγος
Οι αλλαγές στις Αντικειμενικές Αξίες Ακινήτων από τη νέα χρονιά. Τι θα γίνει στις διορθώσεις τιμών ζώνης σε δήμους. Τι προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών και τι φέρνει το ράλι των τιμών στην κτηματαγορά. H ψηφιοποίηση των ζωνών για όλες τις περιοχές εκτός σχεδίου πόλης ή ορίων οικισμών.
Δύο χρόνια μετά την εφαρμογή των νέων τιμών ζώνης σε όλη τη χώρα, τα στοιχεία του Μητρώου Μεταβίβασης Ακινήτων αποκαλύπτουν ότι η ψαλίδα μεταξύ αντικειμενικών και εμπορικών τιμών έχει ανοίξει σε πολλές περιοχές, με τις μεγαλύτερες διαφορές να εντοπίζονται στο κέντρο της Αθήνας, τα βόρεια και νότια προάστια της Αττικής, τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη.
Αν και η αντικειμενικές αξίες θεωρούνται ξεπερασμένες λόγω της αύξησης των τιμών στην αγορά, το οικονομικό επιτελείο έχει αποφασίσει να τις αφήσει “παγωμένες” για τουλάχιστον ακόμα ένα έτος.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό, το 2025 αναμένεται η νέα αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών με το νέο, αυτοματοποιημένο σύστημα μαζικής εκτίμησης ακινήτων. Μέχρι το τέλος του 2024 θα έχει στηθεί ένα νέο πληροφοριακό σύστημα το οποίο θα καταγράφει τις τάσεις στην κτηματαγορά με τη συγκέντρωση στοιχείων για τις αξίες των ακινήτων και δεδομένων για τα χαρακτηριστικά τους και με βάση αυτά θα προχωρήσει αυτόματα στην αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στα επίπεδα των εμπορικών τιμών.
Τι αλλάζει το 2024
Διορθώσεις τιμών ζώνης σε δήμους: Από κόσκινο περνάει το υπουργείο οικονομικών τα αιτήματα που έχουν υποβάλει σχεδόν οι μισοί δήμοι της χώρας για επανακαθορισμό και μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.
Η αρμόδια επιτροπή εξετάζει μία προς μία τις ενστάσεις που έχουν καταθέσει περίπου 145 δήμοι της χώρας αξιολογώντας κατά πόσο ανταποκρίνονται στα πραγματικά δεδομένα της αγοράς. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι σχεδόν το 60% των ενστάσεων απορρίπτονται καθώς δεν είναι επαρκώς στοιχειοθετημένες. Η επιτροπή αναμένεται όταν ολοκληρώσει τον έλεγχο των ενστάσεων στα τέλη Φεβρουαρίου. Αμέσως μετά θα πιάσουν δουλειά οι ιδιώτες εκτιμητές οι οποίοι θα προχωρήσουν στον επαναπροσδιορισμό των τιμών ζώνης στις περιοχές για τις οποίες η επιτροπή διαπιστώσει υπέρμετρες αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες που εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2022.
Το τοπίο με τις αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες των δήμων θα ξεκαθαρίσει το καλοκαίρι χωρίς ωστόσο να αναμένεται σημαντικές αλλαγές.
Αντικειμενικές αξίες όλη τη χώρα: Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η άσκηση της επέκτασης του αντικειμενικού συστήματος προσδιορισμού της αξίας του ακινήτων σε 2.167 περιοχές σε όλη τη χώρα. Πρόκειται για το υπολειπόμενο 1,5% της επικράτειας όπου έλειπαν τα απαιτούμενα πολεοδομικά στοιχεία.
Στην Αττική το σύστημα των αντικειμενικών τιμών ζώνης στα επεκταθεί σε περιοχές από τη Βάρκιζα έως τα Λεγρανά, Αγία Μαρίνα, Χάρακα, Δασκαλειό, περιοχές από το Πόρτο Ράφτη, περιοχές σε Σαλαμίνα, Κύθηρα, Αίγινα. Στην υπόλοιπη Ελλάδα αναμένεται να αποκτήσουν για πρώτη φορά αντικειμενικές αξίες περιοχές στην Αχαΐα (Διακοπτό, Αιγείρα, Πλάτανος κ.ά), στην Ηλεία (Κυλλήνη, Αρχαία Ολυμπία), στα Τρίκαλα (Περτούλι, Ελάτη κ.ά), στη Φλώρινα (Αμύνταιο, Άγιος Παντελεήμονας, Πρέσπες κ.ά).
Ψηφιοποίηση τιμών σε περιοχές εκτός σχεδίου: Θα ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση των ζωνών για όλες τις περιοχές εκτός σχεδίου πόλης ή ορίων οικισμών, που αποτελεί τη βάση για τη λειτουργία του αυτόματου συστήματος αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.