News Ticker

Χειροπέδες σε μια από τις μεγαλύτερες σπείρες κλοπής οχημάτων

Εξαρθρώθηκε από το Τμήμα Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, μία από τις μεγαλύτερες εγκληματικές οργανώσεις, που δραστηριοποιούνται στην κλοπή οχημάτων και η οποία παράλληλα εισήγαγε, μετέφερε και διακινούσε μεγάλες ποσότητες κάνναβης.

Στο πλαίσιο έρευνας για τον εντοπισμό σπείρας, η οποία τον τελευταίο καιρό δραστηριοποιείτο συστηματικά στην κλοπή οχημάτων – κυρίως φορτηγών – αποκαλύφθηκε πλήρως η εγκληματική δράση της οργάνωσης, ταυτοποιήθηκαν τα μέλη της και εντοπίστηκε διαλυτήριο οχημάτων στον Ασπρόπυργο που χρησιμοποιούσαν για την αποσυναρμολόγηση των κλεμμένων οχημάτων.

Ακόμη, η έρευνα αποκάλυψε και τη δράση της οργάνωσης στην εισαγωγή, μεταφορά και διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων κάνναβης.

Από την αστυνομική επιχείρηση, που πραγματοποιήθηκε στην Αττική και σε περιοχές των Ιωαννίνων και της Αιτωλοακαρνανίας, συνελήφθησαν επτά μέλη της σπείρας, εκ των οποίων τρεις υπήκοοι Αλβανίας, δύο άνδρες ηλικίας 36 και 50 ετών και μία 43χρονη γυναίκα, ένας 31χρονος Νιγηριανός, ένας 31χρονος Σομαλός, ένας 46χρονος από το Καμερούν και ένας 54χρονος Ελληνας.

Ο 36χρονος Αλβανός συνελήφθη στην περιοχή των Ιωαννίνων να μεταφέρει με το αυτοκίνητό του μεγάλη ποσότητα κάνναβης, ενώ οι άλλοι δύο ομοεθνείς του, οι οποίοι επέβαιναν σε άλλο Ι.Χ συνελήφθησαν σε περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας. Ταυτόχρονα, μέσα στο διαλυτήριο στον Ασπρόπυργο συνελήφθησαν οι τρεις άλλοι αλλοδαποί, ενώ όσον αφορά στον 54χρονο Ελληνα, εντοπίστηκε και συνελήφθη στα Μεσόγεια.

Πως λειτουργούσε η οργάνωση

Η εγκληματική οργάνωση ειδικευόταν στις κλοπές Ι.Χ. οχημάτων, τα οποία αφαιρούσαν από διάφορες περιοχές της Αττικής και τα μετέφεραν στη βιομηχανική περιοχή του Ασπροπύργου, σε μάντρα – διαλυτήριο οχημάτων, που είχαν οργανώσει και λειτουργούσαν για το σκοπό αυτό. Ο χώρος λειτουργούσε ως επιχείρηση- «σκραπατζίδικο», με σκοπό την εξυπηρέτηση και τη συγκάλυψη των δραστηριοτήτων της οργάνωσης.

Τα κλεμμένα οχήματα μεταφέρονταν στις εγκαταστάσεις του διαλυτηρίου, όπου είτε τα αποσυναρμολογούσαν και διέθεταν προς πώληση τα ανταλλακτικά τους, είτε τα μετέφεραν αυτούσια, σε διάφορες πόλεις της Βορείου Ελλάδας και κυρίως στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να περαιωθούν παραγγελίες για κλεμμένα αυτοκίνητα. Σε άλλες περιπτώσεις, εξαρτήματα από τα αποσυναρμολογημένα οχήματα, τα αποθήκευαν και τα φόρτωναν σε κοντέϊνερ και τα μετέφεραν σε διάφορες χώρες της Αφρικής.

Ειδικότερα, άλλοι ήταν επιφορτισμένοι με την αφαίρεση των οχημάτων, τα οποία εντόπιζαν σε διάφορες περιοχές της Αττικής, τα οποία οδηγούσαν άμεσα στην μάντρα- «διαλυτήριο», όπου άλλα μέλη της οργάνωσης τους ανέμεναν και ακολούθως προέβαιναν στην άμεση αποσυναρμολόγηση. Άλλοι επίσης αναλάμβαναν την προώθηση και την διάθεση των κομμένων αυτοκινήτων και των ανταλλακτικών. Με τον τρόπο αυτό τα μέλη της οργάνωσης αποκόμιζαν παράνομα μεγάλα οικονομικά οφέλη.

Εισαγωγή, μεταφορά και διακίνηση κάνναβης

Παράλληλα, τα μέλη της οργάνωσης εισήγαγαν, μετέφεραν και διακινούσαν μεγάλες ποσότητες ινδικής κάνναβης στην επικράτεια.

Συγκεκριμένα, μετέβαιναν στα Ιωάννινα, όπου παραλάμβαναν τα ναρκωτικά, τα οποία οι συνεργάτες τους είχαν μεταφέρει στην χώρα, φορτωμένα σε ζώα, μέσω απομακρυσμένων και δύσβατων ορεινών διαδρομών. Τα ναρκωτικά τα μετέφεραν και τα διέθεταν στην Αθήνα αλλά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Για την αποφυγή της σύλληψής τους, τα μέλη της οργάνωσης χρησιμοποιούσαν ασυρμάτους, με τους οποίους παρακολουθούσαν τις συχνότητες της αστυνομίας, καθώς και άλλο όχημα το οποίο προπορευόταν και ειδοποιούσε για τυχόν μπλόκα και ελέγχους κατά μήκος της διαδρομής.Από τη μέχρι στιγμής έρευνα, έχουν εξιχνιαστεί 64 περιπτώσεις κλοπής οχημάτων και 2 απόπειρες κλοπής.

Από τις έρευνες σε χώρους, οικίες και οχήματα βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:

• Ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης βάρους 72 κιλών και 895 γραμμαρίων.

• Τέσσερα κλεμμένα Ι.Χ. αυτοκίνητα και τέσσερις κλεμμένες μοτοσυκλέτες.

• Ένα κομμένο Ι.Χ.Φ. εντός εμπορευματοκιβωτίου (προοριζόμενο για αποστολή στο εξωτερικό).

• Διαλυμένα αυτοκίνητα, τμήματα κομμένων αυτοκινήτων, μεγάλος αριθμός ανταλλακτικών και εξαρτημάτων κλεμμένων και κομμένων αυτοκινήτων καθώς και εργαλεία κοπής.

• Περισσότερες από πενήντα πινακίδες κυκλοφορίας αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών.

• Δεκάδες άδειες κυκλοφορίας, ασφαλιστήρια συμβόλαια και έγγραφα κλεμμένων αυτοκινήτων.

• Πλήθος πλαστών ταυτότητων, έγγραφων και σφραγίδων.

• Περισσότερα από πενήντα κλειδιά – διακόπτες απασφάλισης οχημάτων και άνω των δεκαπέντε τηλεκοντρόλ από γκαραζόπορτες.

• Πλήθος κοσμημάτων.

• Δεκάδες κινητά τηλέφωνα και κάρτες sim.

• Δυο πιστόλια, ένα πιστόλι κρότου και μεγάλος αριθμός φυσιγγίων διαφόρων διαμετρημάτων.

Σημειώνεται ότι σε βάρος του 54χρονου Ελληνα, εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, κακουργηματικής απάτης, εκβίασης και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.