News Ticker

Δυναμικές κινητοποιήσεις για τα οικονομικά των Δήμων εξήγγειλε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ

Το μήνυμα της σημερινής μας έκτακτης Γενικής Συνέλευσης είναι ότι οι αιρετοί εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού δεν πρόκειται να ανεχθούν πλέον καμία ενέργεια σε βάρος του θεσμού που υπηρετούν.

Δεν θα φορτωθεί στις δικές μας πλάτες, το βάρος των ανέφικτων υποσχέσεων που κάποιοι έδωσαν, για να υφαρπάξουν την ψήφο των ελλήνων πολιτών. Δεν θα γίνει η Αυτοδιοίκηση το εξιλαστήριο θύμα της παταγώδους αποτυχίας ενός ξεπερασμένου από τις καταστάσεις πολιτικού προσωπικού».

Αυτό μεταξύ άλλων υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης στην αρχή της ομιλίας του στην έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ, που πραγματοποιείται σήμερα στην Αθήνα με κεντρικό θέμα την οικονομική κατάσταση των δήμων της χώρας και μάλιστα υπό το πρίσμα των προβλέψεων του υπό ψήφιση κρατικού προϋπολογισμού 2016 για νέες περικοπές στις επιχορηγήσεις των δήμων.

«Με τη δυναμική και μαζική μας παρουσία σήμερα εδώ, συνέχισε ο κ. Πατούλης, στέλνουμε προς την Κεντρική Εξουσία το ξεκάθαρο μήνυμα, ως εδώ και μη παρέκει. Τέρμα πια η κοροϊδία. Δεν ανεχόμαστε άλλον οικονομικό στραγγαλισμό των Δήμων μας. Δεν ανεχόμαστε να αποφασίζουν άλλοι για μας, χωρίς εμάς. Δεν θα δεχθούμε πλέον καμία περαιτέρω υποβάθμιση της λειτουργικής και οικονομικής μας αυτοτέλειας.

Σε αυτή την άρρωστη κατάσταση πρέπει επιτέλους να μπει ένα τέλος.
Κι αυτό το τέλος είμαστε αποφασισμένοι να το δώσουμε εμείς σήμερα.
Με την αποφασιστικότητά μας να προχωρήσουμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις , για να βάλουμε τέλος στις πολιτικές που στόχο έχουν την υποβάθμιση της Αυτοδιοίκησης.
Στη συστηματική επίθεση που δεχόμαστε από την Κεντρική Κυβέρνηση, θα απαντήσουμε δυναμικά».

Αναφερόμενος ο κ. Πατούλης στη σημερινή οικονομική κατάσταση των δήμων σημείωσε ότι αυτοί λειτουργούν οριακά, εξαιτίας της διαρκούς μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης, η οποία τα τελευταία χρόνια ξεπερνά το 60%. Η σημερινή Κυβέρνηση, τόνισε, όχι μόνον δεν είναι αποφασισμένη να βάλει τέλος σε αυτή την κατάσταση, αλλά αντίθετα την επιδεινώνει
Προωθεί την περαιτέρω μείωση των οικονομικών πόρων των Δήμων.
Δεν παίρνει αποφάσεις για να λυθεί το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν εκατοντάδες Δήμοι της χώρας στην καθημερινή τους λειτουργία, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού.

Ο κ. Πατούλης ανέφερε ως χαρακτηριστικότερα παραδείγματα έλλειψης σεβασμού στο θεσμό της Αυτοδιοίκησης

Την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για ταμειακά διαθέσιμα των Δήμων, «όπου πάλι χωρίς καν να μας ρωτήσουν, αποφάσισαν μέσα σε μια νύχτα να μας δεσμεύσουν τα ταμειακά μας διαθέσιμα , για να τα χρησιμοποιήσουν για την πληρωμή άλλων υποχρεώσεων του Κράτους.
Τη συστηματική αφαίρεση πόρων από τους Δήμους με μια σειρά από νομοθετήματα ( π.χ. απαλλαγή των παραχωρησιούχων του Δημοσίου από την καταβολή ανταποδοτικών τελών, μεταφορά του τέλους για τη χρήση των βοσκότοπων από τους Δήμους στις Περιφέρειες, την κατάργηση του φόρου ζύθου και του τέλους διαφήμισης, την μη απόδοση των παρακρατηθέντων το 2015, τη μείωση της ΣΑΤΑ κατά 80%, κλπ)
Τη διαρκή μείωση των πόρων της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Το 2015 θα δοθούν στους Δήμους 555 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα και το 2016, 590 εκατομμύρια, γεγονός που αποκλείει κάθε δυνατότητα για χρηματοδότηση αναπτυξιακών έργων και δράσεων.
Τη μη κλήση της ΚΕΔΕ στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής και στη διαδικασία του κοινωνικού διαλόγου, σε μια σειρά από κρίσιμα νομοσχέδια που αφορούν τις τοπικές κοινωνίες.

Ξεπουλήθηκαν οι Τράπεζες της χώρας σε κερδοσκοπικά funds

Αναφερόμενος στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και τις συνέπειες που συνεπάγονται για την Τοπική Αυτοδιοίκηση ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε:

«Είναι προφανές ότι τα ξένα κερδοσκοπικά funds το μόνο για το οποίο δεν ενδιαφέρονται είναι η τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη.
Χωρίς όμως πρόσβαση στη χρηματοπιστωτική αγορά, πώς μπορούν να χρηματοδοτηθούν οι επενδύσεις των Δήμων μας; Πώς μπορεί να εφαρμοστεί η κοινοτική πολιτική της εταιρικότητας; Πώς μπορούν να σχεδιαστούν ΣΔΙΤ ή άλλες μορφές παρέμβασης; Αντιλαμβάνεστε ότι ως θεσμός θα βρούμε μπροστά μας τη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται στο τραπεζικό σύστημα της χώρας. Γιατί δεν υπάρχει ευρωπαϊκή χώρα χωρίς τοπική ανάπτυξη και οργάνωση. Και χωρίς χρηματοδότηση από τις Τράπεζες, τι είδους ανάπτυξη θα υπάρξει, σε εθνικό και τοπικό επίπεδο;».

Λείπει 1 δις ευρώ το 2016 από τους Δήμους για να καλύψουν τις ανελαστικές τους δαπάνες

Σε ότι αφορά στον προϋπολογισμό για το 2016 ο κ. Πατούλης έκανε λόγο για «τερατουργήματα» στο περιεχόμενό του, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι αν και οι ανελαστικές δαπάνες των δήμων ανέρχονται στα 3,5 δις ευρώ, η πρόβλεψη για να καλυφθούν αυτές οι δαπάνες από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους ανέρχεται στα 2,5 δις. Λείπουν 1 δις ευρώ και κανένας δεν λέει στους Δήμους από πού θα βρεθούν τα χρήματα αυτά, τόνισε.

• Αφαιρεί η Κεντρική Κυβέρνηση 2,5 δις από τους Δήμους

«Όσοι, επεσήμανε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, συνέβαλαν στη συγγραφή αυτού του προϋπολογισμού, επανέλαβαν ό,τι έκαναν και οι συντάκτες των προηγούμενων προϋπολογισμών. Πρόβλεψαν να δοθούν στους Δήμους μόλις το 50% αυτών που προβλέπονται από το Ν 3852/2010.
Η μη εφαρμογή από την κυβέρνηση του Νόμου θα προκαλέσει απώλειες εσόδων για τους δήμους που θα ξεπεράσουν τα 2,5 δις €. Δηλώνουμε σε όλους τους τόνους ότι τα χρήματα αυτά μας ανήκουν και δε θα αφήσουμε κανένα να τα καταχραστεί. Θα διεκδικήσουμε μέχρι το τελευταίο ευρώ ό,τι μας ανήκει, όχι μόνο για φέτος αλλά για το σύνολο των τελευταίων ετών».

Οι 13 Διεκδικήσεις της Αυτοδιοίκησης

«Απαιτούμε από την Κυβέρνηση να σεβαστεί τη θεσμική, λειτουργική και οικονομική μας ανεξαρτησία. Στο πλαίσιο αυτό διεκδικούμε:

Να μπει τέλος στη μείωση της χρηματοδότησης των Δήμων και να μας αποδοθούν οι πόροι που προβλέπονται από την υφιστάμενη νομοθεσία.
Να υπάρξει σαφής νομοθετική πρόβλεψη για απόδοση σε ετήσια βάση ποσοστού 10% του προϋπολογισμού, για την Αυτοδιοίκηση. Δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη στη χώρα χωρίς ικανή και αποτελεσματική Αυτοδιοίκηση.
Την αντιμετώπιση του χρέους των Δήμων της χώρας με την προώθηση μιας μόνιμης και βιώσιμης λύσης, με πρωτοβουλία και ευθύνη της Κεντρικής Κυβέρνησης , με ενιαίο τρόπο αντιμετώπισης με το υπόλοιπο δημόσιο χρέος και όχι με επιπλέον επιβάρυνση των τοπικών κοινωνιών.
Την άμεση ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ 2014-2020, με ειδικό κονδύλι για έργα Δήμων 2 δις ευρώ, όπως έχουμε αναφέρει και στο ψήφισμα του Συνεδρίου της Χαλκιδικής
Την συμμετοχή των ελληνικών Δήμων στο πρόγραμμα Γιούνκερ, σε ποσοστό τουλάχιστον κατά 10% , καθώς και με τη διευκόλυνση της πρόσβασης τους στην ευρωπαϊκή χρηματοπιστωτική αγορά.
Τη δημιουργία ενός νέου ΘΗΣΕΑ, ενός Τοπικού Αναπτυξιακού Προγράμματος που θα σχεδιαστεί και θα διαχειριστεί από τους δήμους για τους Δήμους και με βασικές προτεραιότητες: α) η υποστήριξη των μικρών ορεινών και νησιώτικων δήμων που κινδυνεύουν να αποκλειστούν από το ΕΣΠΑ β) η χρηματοδότηση δράσεων που δεν είναι επιλέξιμες στο ΕΣΠΑ όπως οι συντηρήσεις και οι επισκευές των υποδομών μας γ) η ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού των δήμων δ) η τόνωση της τοπικής απασχόλησης μέσω προγραμμάτων αυτεπιστασίας, τηρώντας πάντα τους κανόνες διαφάνειας και αντικειμενικότητας. Ο νέος ΘΗΣΕΑΣ θα χρηματοδοτηθεί από τη νέα γενιά παρακρατηθέντων. Επειδή η ανάγκη της χώρας και των δήμων απαιτεί εμπροσθοβαρείς παρεμβάσεις, προτείνουμε να αξιοποιηθούν και οι πόροι του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
Την απελευθέρωση των προσλήψεων προσωπικού στους Δήμους όσον αφορά τους τομείς των ανταποδοτικών υπηρεσιών και της λειτουργίας των κοινωνικών δομών .
Σε ότι αφορά το νέο ΕΣΠΑ, διεκδικούμε την ενεργητική συμμετοχή των Δήμων στην υλοποίηση όλων των συγχρηματοδοτούμενων Επιχειρησιακών Προγραμμάτων.
Για τα έργα του ΕΣΠΑ της περιόδου 2007-2013 διεκδικούμε την μεταφορά των έργων που έχουν συμβασιοποιηθεί στο νέο ΕΣΠΑ και την κάλυψη όσων δεν μεταφερθούν από το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Παράλληλα, θεωρούμε αναγκαίο να καλύψει η Κυβέρνηση τους Δημάρχους και τα Δημοτικά Συμβούλια από τυχόν αναζήτηση πειθαρχικών και ποινικών ευθυνών για την μη ολοκλήρωση των έργων και τους αναδόχους των έργων από τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν.
Τη χρηματοδότηση από την Τεχνική Βοήθεια ενός Προγράμματος Υποστήριξης των Δήμων με σκοπό τη διασφάλιση της διαχειριστικής επάρκειας των Δήμων, την υποστήριξη τους στην ωρίμανση και την υλοποίηση των έργων τους, καθώς και την παροχή τεχνικής βοήθειας και ωρίμανσης μελετών ιδιαίτερα στους μικρούς ορεινούς και νησιωτικούς Δήμους.
Την άμεση υλοποίηση του Προγράμματος Οργάνωσης και Λειτουργικού Εκσυγχρονισμού των 325 Δήμων, που έχει ενταχθεί μετά από πιέσεις της ΚΕΔΕ στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα» 2014–2020
Την ενίσχυση των Δήμων με το απαραίτητο προσωπικό για την ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών τους. Στο πλαίσιο αυτό διεκδικούμε α) τη δυνατότητα πρόσληψης προσωπικού σε ευαίσθητους τομείς ( ανταποδοτικές υπηρεσίες, Καθαριότητα και Κοινωνικές Υπηρεσίες) β) Να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία της εθελοντικής κινητικότητας από τον στενό Δημόσιο τομέα και τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης προς του δήμους, με έμφαση στους ορεινούς και νησιωτικούς δήμους με τη θέσπιση ειδικών κινήτρων γ) ειδικά για τους ορεινούς και νησιωτικούς δήμους να θεσπιστεί αύξηση της μοριοδότησης της εντοπιότητας δ) ως θέμα αιχμής θεωρούμε την οριστική επίλυση των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί από την δήθεν ανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας. Προτείνουμε την ένταξη της στις υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα, για όσους Δήμους το επιθυμούν.
Ζητάμε από την κυβέρνηση να οριστεί η επόμενη Βουλή ως αναθεωρητική, έτσι ώστε από τη Συνταγματική Αναθεώρηση έτσι ώστε να κατοχυρωθούν συνταγματικά οι αρχές της εγγύτητας και της επικουρικότητας και να προβλεφθεί η φορολογική αποκέντρωση χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση για τους πολίτες .

Μπροστά στο ζοφερό σκηνικό που δημιουργείται ενόψει της νέας χρονιάς, καλούμαστε να αποφασίσουμε ποια στάση θα κρατήσουμε απέναντι στις νέες προκλήσεις και να διαμορφώσουμε από κοινού το νέο πλαίσιο διεκδικήσεων μας.

Οι αιρετοί εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού είναι αποφασισμένοι να μην αποδεχθούν την περαιτέρω υποβάθμιση , οικονομική, θεσμική, λειτουργική των Δήμων. Αναλαμβάνοντας μαζί με τους πολίτες ουσιαστικές δράσεις για να ανατραπούν αποφάσεις και πολιτικές που πλήττουν το συμφέρον των κοινωνιών μας.

Η χώρα μπορεί να αναπτυχθεί και η Τοπική Αυτοδιοίκηση να γίνει ο πρωταγωνιστής της νέας αναπτυξιακής πορείας της χώρας».

Στην έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ παραβρέθηκαν και μίλησαν ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Π. Κουρουμπλής, ο υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γ. Μπαλάφας, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Κ. Πουλάκης, ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κ. Αγοραστός, ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Ν. Τράκας, ο πρόεδρος της ΠΟΠ –ΟΤΑ Μ. Δαρδαμάνης.

Στη συνέλευση συμμετέχουν οι όλοι οι πρόεδροι των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων, οι δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι.

Leave a comment

Your email address will not be published.




Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.