News Ticker

ΕΑΑ: Δεν επιβαρύνθηκε η ατμόσφαιρα στα Β. Προάστια από την φωτιά στην Μεταμόρφωση

Ο πυκνός τοξικός καπνός και η ατμοσφαιρική ρύπανση από τη φωτιά στο εργοστάσιο ανακύκλωσης πλαστικών που εκδηλώθηκε το πρωί του Σαββάτου και εξακολουθεί να καίει για δεύτερη ημέρα στη Μεταμόρφωση, προκαλεί προβληματισμό στις αρμόδιες Αρχές.

Το Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών έστειλε στις υπηρεσίες της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής, στοιχεία σχετικά με το πώς διακυμαίνεται η ρύπανση της ατμόσφαιρας.

Σύμφωνα με αυτά μέχρι και χθες αργά το απόγευμα:

Στο βόρειο, ανατολικό και κεντρικό τμήμα του Λεκανοπεδίου δεν καταγράφηκε κάποια επιβάρυνση στην ποιότητα της ατμόσφαιρας.

– Στο δυτικό-νοτιοδυτικό τμήμα του Λεκανοπεδίου καταγράφηκαν ελαφρώς αυξημένα επίπεδα, μετά τις 9 το πρωί. Ενδεικτικά στις περιοχές Χαϊδαρίου και Κερατσινίου, η μέση συγκέντρωση για το διάστημα 9:00-17:00 ήταν κατά περίπου 40% αυξημένη σε σχέση με το σταθμό του ΕΑΑ στο Θησείο.

– Επιπλέον, σε θέση μέτρησης πλησίον της Εθνικής Οδού Αθηνών Λαμίας στο ύψος του Περιστερίου καταγράφηκαν αυξημένα επίπεδα ιδίως μετά τις 15:00 τα οποία πιθανώς επηρεάζονται και από σχετικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Το νέφος δεν θα εγκλωβιστεί στο λεκανοπέδιο αλλά θα αραιώσει λόγω των ανέμων.

Η ατμόσφαιρα στο σημείο παραμένει αποπνικτική, ενώ ο όγκος του καπνού δυσχεραίνει το έργο της πυροσβεστικής αφού δεν μπορούν να προσεγγίσουν εύκολα το εσωτερικό του κτιρίου λόγω της ανακυκλώσιμης καυστικής ύλης, με τους ειδικούς να αναφέρουν ότι το νέφος δεν θα εγκλωβιστεί στο λεκανοπέδιο αλλά θα αραιώσει λόγω των ανέμων.

Ιδιαίτερα ανησυχητική, πάντως, είναι η εκτίμηση του Μιχάλη Πετράκη, πρώην Διευθυντή του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος, ο οποίος μίλησε στο ΣΚΑΪ τονίζοντας την επικινδυνότητα από τις τοξικές ουσίες που αιωρούνται στην ατμόσφαιρα και εισπνέονται από τους πολίτες. Ο κ. Πετράκης τόνισε πως αυτές οι τοξικές ουσίες ενδέχεται να αποδειχτούν ιδιαίτερα επιβλαβές για την υγεία, ενώ η εκτίμησή του είναι πως το νέφος μπορεί να φτάσει ακόμη και μέχρι την Κρήτη. Μάλιστα, αναφέρθηκε και στις ποινές που επισύρει η αμέλεια για μία τέτοια φωτιά με το παράδειγμα της Αμερικής να εξηγεί πόσο αυτή σοβαρή κρίνεται αλλά και πόσο ακριβό μπορεί να είναι το τίμημα για τον δράστη.