Εκρηκτική η ζήτηση για τα δάνεια με εγγύηση της Αναπτυξιακής Τράπεζας
Τεράστια ζήτηση που θα υπερκαλύψει το ποσό των δανείων για το οποίο ξεκίνησε χθες το εγγυοδοτικό πρόγραμμα της Αναπτυξιακής Τράπεζας, έδειξε η πρώτη μέρα υποβολής αιτήσεων ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων στο site του Υπουργείου Ανάπτυξης.
Σημειώνεται ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης έχει ενεργοποιήσει σε πρώτη φάση εγγυήσεις 1 δις. ευρώ, οι οποίες μέσω μόχλευσης θα οδηγήσουν σε δάνεια 3,6 δισ. ευρώ. Παράλληλα, το Υπουργείο έχει τη δυνατότητα και τη σχετική έγκριση της Κομισιόν να διπλασιάσει το ποσό της εγγύησης, χορηγώντας μέσω Αναπτυξιακής Τράπεζας επιπλέον 1 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα να διπλασιαστούν και οι χορηγήσεις προς τις επιχειρήσεις, φτάνοντας συνολικά το ποσό των 7,2 δισ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι σε χθεσινοβραδινή τηλεοπτική του εμφάνιση, ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι την πρώτη ημέρα λειτουργίας του νέου εργαλείου ρευστότητας της Αναπτυξιακής Τράπεζας των 7 δισ. ευρώ, υπήρξε έντονο ενδιαφέρον αιτήσεων αξίας 2 δισ. ευρώ.
Το ισχυρό ενδιαφέρον για τα δάνεια με εγγύηση 80% από την ΕΑΤ εκδηλώθηκε πρακτικά μέσα σε ένα εξάωρο, αφού οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις μπορούσαν να υποβάλουν την αίτησή τους προς τις συνεργαζόμενες τράπεζες από τις 12 το μεσημέρι μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) και στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.ependyseis.gr/mis.
Το ενδιαφέρον που θα εκδηλωνόταν από πλευράς επιχειρήσεων ήταν αναμενόμενο, μετά την απήχηση που είχε το πρόγραμμα ΤΕΠΙΧ ΙΙ, ειδικά, μάλιστα, από τη στιγμή που το πρόγραμμα της εγγυοδοσίας απευθύνεται ανεξαιρέτως σε μεγάλες, μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις, είτε ανήκουν σε αυτές που πλήττονται άμεσα από την κρίση του κορονοϊού είτε υφίστανται έμμεσα τις επιπτώσεις της.
Υπενθυμίζεται ότι για το πρόγραμμα ΤΕΠΙΧ ΙΙ, έχει εκδηλωθεί ζήτηση για δάνεια 10 δισ. ευρώ και όπως επισημαίνεται από πλευράς τραπεζών στο Capital.gr, “τα αιτήματα λιμνάζουν στην Αναπτυξιακή Τράπεζα και οι τράπεζες βρίσκονται εν αναμονή για να προχωρήσουν στις εκταμιεύσεις των δανείων”.
Εκρηκτικό ενδιαφέρον για το πρόγραμμα εγγυοδοσίας
Η αυξημένη ζήτηση για το πρόγραμμα εγγυοδοσίας της Αναπτυξιακής Τράπεζας είχε προδιαγραφεί από το ενδιαφέρον που είχαν εκδηλώσει ήδη οι επιχειρήσεις στις τράπεζες ενόψει της εκκίνησης του προγράμματος.
Ενδεικτική του ισχυρού ενδιαφέροντος είναι η περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, είχε αιτηθεί στην ΕΑΤ όλο το ποσό των εγγυήσεων του προγράμματος, καθώς είχε ζήτηση για δάνεια 3,5 δισ. ευρώ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά το γεγονός πως η διανομή των εγγυήσεων στις τράπεζες έγινε, κατά βάση, αναλογικά με το μερίδιο της έκθεσης της καθεμιάς σε επιχειρηματικές χορηγήσεις, τη διανομή επηρέασε καταλυτικά και η ζήτηση.
Έτσι π.χ., η Εθνική Τράπεζα είχε το δεύτερο μεγαλύτερο allocation μετά την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία έχει το μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά των επιχειρηματικών δανείων.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, τα ποσά εγγυήσεων που έχουν δοθεί στις τράπεζες ανέρχονται για δάνεια 1,040 δισ. ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς, 818 εκατ. ευρώ για την Εθνική Τράπεζα, 796 εκατ. ευρώ για την Alpha Bank και 769 εκατ. ευρώ για τη Eurobank.
Όπως αναφέρουν στο Capital.gr αρμόδια στελέχη τραπεζών, τα δάνεια αυτά θα εκταμιευθούν το αργότερο μέσα σε ένα μήνα. Ωστόσο, για τους πελάτες που είχαν ήδη εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους στην τράπεζά τους και έχουν γίνει πιστοληπτικά επιλέξιμοι, οι διαδικασίες εκταμίευσης αναμένονται εξπρές. Στο πλαίσιο αυτό, οι πρώτες εκταμιεύσεις θα πρέπει να αναμένονται σε ένα δεκαήμερο.
Ενδεικτικά, η Εθνική Τράπεζα θα προχωρήσει σε εκταμιεύσεις εντός 5 – 7 ημερών και μάξιμουμ 15 ημερών για περιπτώσεις ομολογιακών δανείων.
Σημειώνεται ότι η συντριπτική πλειοψηφία (80% – 90%) των δανείων που θα χορηγήσει η Εθνική Τράπεζα θα είναι χωρίς περαιτέρω εξασφαλίσεις (δηλ. δεν θα ζητηθούν από την δανειοδοτούμενη επιχείρηση πρόσθετες εγγυήσεις) από την εγγύηση του Δημοσίου.
Οι τράπεζες αναφέρουν στο Capital.gr ότι υπάρχει δυνατότητα να ζητηθούν πρόσθετες εξασφαλίσεις έως το 40% του ποσού του δανείου προς την επιχείρηση.
Σε ό,τι αφορά τα επιτόκια των δανείων δεν έχουν ακόμη καθοριστεί. Στελέχη τραπεζών αναφέρουν στο Capital.gr ότι αυτά θα κινούνται σίγουρα 0,50% – 0,70% χαμηλότερα από τα επιτόκια με τα οποία δανειοδοτούνται τώρα οι μεγάλες, μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις. Σήμερα, το μεσοσταθμικό επιτόκιο δανεισμού των μεγάλων επιχειρήσεων κινείται λίγο κάτω του 4%, για τις μεσαίες κινείται στο 4,50% – 5% και για τις μικρές στο 6%.
Πηγή: capital.gr