News Ticker

Φόρμουλα συνεργασίας θέλει τώρα ο Ερντογάν – Σεισμικές έρευνες μέχρι 23 Αυγούστου

Επικοινωνία με την Γερμανίδα καγκελάριο με την Άνγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ θα έχει κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Την πληροφορία έκανε γνωστή ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας στην Άγκυρα στη συνδιάσκεψη των επικεφαλής των νομαρχιακών επιτροπών του κόμματος του.

Σχετικά με την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ανέφερε επίσης ότι «κανείς δεν πρέπει να κοιτάει το είδωλό του σε μεγεθυντικό καθρέφτη. Μιλάω ανοικτά και ξεκάθαρα, δεν πρέπει ούτε να προσπαθεί να κάνει επίδειξη».

Προσέθεσε ακόμη ότι η Τουρκία δεν εποφθαλμία τα δίκαια των άλλων, αλλά δεν επιτρέπει να καταπτήσουν και τα δικά της δίκαια.

Tούρκος πρόεδρος είπε πως κατά τη διάρκεια των επαφών με την κ. Μέρκελ και τον Σαρλ Μισέλ θα συζητηθεί η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ανατολική Μεσόγειο και οι διμερείς σχέσεις.

«Ο δρόμος της λύσης στην Ανατολική Μεσόγειο περνάει μέσα από τον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις. Αν λειτουργήσουμε ευσυνείδητα και με λογική μπορεί να βρεθεί μία φόρμουλα σε μία λογική “kazankazan” (win-win, που θα είναι όλοι κερδισμένοι), που θα προστατεύει τα δικαιώματα όλων των πλευρών» τόνισε ο Ερντογάν, διαμηνύοντας παράλληλα πως το Oruc Reis θα συνεχίσει τις σεισμικές έρευνες μέχρι τις 23 Αυγούστου.

«Η στάση της Ελλαδας στο Αιγαίο και την Μεσόγειο είναι κακόβουλη. Δεν μπορεί να δοθεί εξήγηση με την κοινή λογική η απαίτηση για δικαιοδοσία επί του θαλάσσιου χώρου μέσω του Καστελόριζου, το οποίο απέχει από τις τουρκικές ακτές δύο χιλιόμετρα και από την ηπειρωτική Ελλάδα 580 χιλιόμετρα» υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος, επαναλαμβάνοντας μια πάγια θέση της Τουρκίας.

«Ο ισχυρισμός ότι ένας χώρος 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων μπορεί να κατέχει θαλάσσιο χώρο 40 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων είναι αστείος και αβάσιμος» είπε ο κ. Ερντογάν, και συνέχισε:

«Προειδοποιώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πληροί τις υποχρεώσεις της όσον αφορά στην προστασία των μειονοτικών δικαιωμάτων, σύμφωνα με το Δίκαιο της ΕΕ, μία χώρα που είναι μέλος σας στην ΕΕ; Η ΕΕ θα πρέπει να ζητήσει εξηγήσεις για αυτό από την κυβέρνηση της Ελλάδας».