News Ticker

Γιώργος Πατούλης: Με 2.000 μεγάλα και μικρά έργα η Αττική αλλάζει

Μήνυμα νίκης και αυτοπεποίθησης πως η Αττική θα παραμείνει και την επόμενη πενταετία στην ίδια δυναμική πορεία ανάπτυξης η οποία ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2019 έστειλε ο Γ. Πατούλης παρουσιάζοντας τον απολογισμό του έργου της Περιφέρειας το διάστημα 2019-2023, στο κατάμεστο Ζάππειο, παρουσία του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, υπουργών, δημάρχων, βουλευτών, αντιπεριφερειαρχών, περιφερειακών συμβούλων, αντιδημάρχων, στελεχών της Αυτοδιοίκησης και χιλιάδων πολιτών.

https://35fbb02aa3001b85e14266b8e3c6b27b.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-40/html/container.html

Στην ομιλία του ο κ. Πατούλης, αφού προηγήθηκε προβολή βίντεο στο οποίο αποτυπώθηκε το έργο της Περιφέρειας σε όλους τους τομείς, επισήμανε πως η θητεία του ξεκίνησε με δύο σημαντικά «βαρίδια», τα άδεια ταμεία και την απλή αναλογική.

Ωστόσο, όπως υπογράμμισε παρουσιάζοντας αναλυτικά το έργο που έχει γίνει σε όλους τους τομείς, κατά τη θητεία του εφαρμόστηκε ένα νέο μοντέλο διοίκησης το οποίο βασίστηκε στους εξής 5 άξονες: Νοικοκύρεμα, Διαφάνεια, Διεκδίκηση, Απορροφητικότητα, Αποτελεσματικότητα, με αποτέλεσμα ένα ορατό και μετρήσιμο έργο. «Κανένας πλέον δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι σήμερα η Αττική έχει γυρίσει οριστικά σελίδα. Έχουμε αφήσει πίσω μας τη μιζέρια και την απαξίωση του παρελθόντος», ανέφερε.

Ακολούθως ανέπτυξε το όραμα και τις προτεραιότητές του για την Αττική της περιόδου 2024-2029. «Ενωμένοι ξεκινήσαμε. Ενωμένοι συνεχίζουμε. Θέλουμε μια Αττική πολλών ευκαιριών, Ισχυρών συνεργασιών και μεγάλων δυνατοτήτων. Αυτός είναι ο στόχος μας για το μέλλον. Κι αυτόν το στόχο, θα τον υπηρετήσουμε, με συνέπεια κι ευθύνη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Προλογίζοντας τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο κ. Πατούλης τον ευχαρίστησε προσωπικά για τη στήριξή του στο έργο που έχει γίνει όλα αυτά τα χρόνια και εξέφρασε την αισιοδοξία του πως «ο λαός θα ανανεώσει την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπό του και στην κυβέρνηση της Ν.Δ.».

Κ. Μητσοτάκης: Έχετε κάνει ένα σπουδαίο έργο στην Αττική, το οποίο πρέπει να συνεχιστεί

Ο πρωθυπουργός κατά την τοποθέτηση του συνεχάρη θερμά τον περιφερειάρχη και την ομάδα του για το «σπουδαίο», όπως ανέφερε, έργο που έχει κάνει, τονίζοντας τα εξής:

«Κύριε περιφερειάρχα, κυρίες και κύριοι δήμαρχοι, κυρίες και κύριοι υπουργοί, κυρίες και κύριοι υποψήφιοι βουλευτές, φίλες και φίλοι, θερμά συγχαρητήρια στον Γιώργο Πατούλη και την ομάδα του για το σπουδαίο έργο το οποίο επιτέλεσαν αυτά τα τέσσερα χρόνια.

Η σημερινή βραδιά ανήκει στον Γιώργο και στο επιτελείο της Περιφέρειας Αττικής. Αυτό το οποίο θέλω μόνο να σας πω είναι ότι το όραμα της Περιφέρειας Αττικής ταυτίζεται εν πολλοίς με το όραμα το δικό μου, προσωπικά, για μία Ελλάδα παραγωγική, για μία Ελλάδα κοινωνική, για μία Ελλάδα πράσινη και ψηφιακή, για μία Ελλάδα δίκαιη, για μία Ελλάδα ισχυρή.

Έτσι, παραγωγική πρέπει να είναι και η Περιφέρεια Αττικής και μια σειρά από σημαντικά έργα τα οποία παρουσιάστηκαν σήμερα καταδεικνύουν ακριβώς αυτή την κατεύθυνση. Η Αττική, εξάλλου, είναι η μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας, φυσικός πόλος προσέλκυσης επενδύσεων. Και σε αυτή την κατεύθυνση, αγαπητέ μου Γιώργο, πολλά από τα σημαντικά έργα τα οποία δρομολογούνται, ειδικά στο παράκτιο μέτωπο, θα συνεισφέρουν σημαντικά στην αναπτυξιακή δυναμική της Περιφέρειας.

Μία αναπτυξιακή δυναμική, βέβαια, η οποία έχει στο επίκεντρό της το γεγονός ότι η επόμενη περιφερειακή διοίκηση, δηλαδή η διοίκηση του Γιώργου Πατούλη, θα έχει να διαχειριστεί 1,6 δισ. ευρώ από το ΠΕΠ Αττικής, σε σχέση με τα 1,1 δισ. ευρώ τα οποία κληρονομήσαμε. Είναι ακόμα μία πιστοποίηση της εξαιρετικής δουλειάς που έγινε από την Ελληνική Κυβέρνηση, για να διεκδικήσουμε περισσότερους πόρους για τις Περιφέρειές μας.

Θέλουμε, όμως, ταυτόχρονα μια Αττική η οποία να είναι πιο κοινωνική. Αποδίδω μεγάλη σημασία στις επενδύσεις οι οποίες γίνονται στις σχολικές μας υποδομές, στις επενδύσεις οι οποίες γίνονται στην υγεία, στις επενδύσεις που γίνονται στην προσβασιμότητα.

Θέλουμε μία Αττική η οποία να είναι πράσινη και ψηφιακή, εξαιρετικής σημασίας όλες οι επενδύσεις που γίνονται στα ζητήματα της προστασίας του περιβάλλοντος, της διαχείρισης των απορριμμάτων, καθώς πηγαίνουμε πια προς ένα μοντέλο όπου το θάψιμο των σκουπιδιών θα αποτελεί παρελθόν.

Τα εξαιρετικά σημαντικά έργα τα οποία γίνονται στην Ανατολική Αττική ως προς τη διαχείριση των λυμάτων έρχονται και λύνουν εκκρεμότητες πολλών δεκαετιών, τα αντιπλημμυρικά έργα είναι τόσο κρίσιμα για την αντιμετώπιση της πρόκλησης της Κλιματικής Αλλαγής.

Μια Αττική ψηφιακή, η οποία θα έρχεται και θα κουμπώνει με τις σημαντικές δράσεις της Κυβέρνησης οι οποίες δρομολογούνται σε αυτό το μέτωπο, μια Αττική η οποία θα είναι δίκαιη, ειδικά ως προς τα ζητήματα της στήριξης των πιο ευάλωτων.

Έχετε κάνει ένα σπουδαίο έργο ως προς το κοινωνικό αποτύπωμα της Περιφέρειας, το οποίο πρέπει να συνεχιστεί και πρέπει να γίνει ακόμα πιο έντονο.

Και, βέβαια, μια Αττική η οποία θα είναι πιο ισχυρή, πιο ασφαλής, με έμφαση στην πολιτική προστασία, με έμφαση στα ζητήματα της αστυνόμευσης, έτσι ώστε όλοι οι πολίτες της Αττικής, ασχέτως του πού κατοικούν, να αισθάνονται ασφαλείς στις γειτονιές τους.

Αυτό, λοιπόν, το όραμα της πατρίδας μας, το όραμα το οποίο θα αποτελέσει και το ζητούμενο της δεύτερης τετραετίας της Νέας Δημοκρατίας -γι’ αυτό θα κληθούν να ψηφίσουν οι πολίτες, για το μέλλον όχι για το παρελθόν- είμαι σίγουρος ότι θα έρθει να συμπέσει με το όραμα της Περιφέρειας Αττικής. Έτσι ώστε το σημαντικό έργο το οποίο έχει ξεκινήσει να μην είναι ημιτελές.

Όπως και στην πατρίδα μας, έτσι και στην Περιφέρεια Αττικής, το ζητούμενο είναι να πάμε μπροστά και να μην γυρίσουμε πίσω. Είμαι σίγουρος ότι τις απαντήσεις θα τις δώσουν οι πολίτες και στις εθνικές και στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Να είστε καλά, ευχαριστώ πολύ.

Και πάλι θερμά συγχαρητήρια για το σπουδαίο έργο το οποίο έχει γίνει».

Γ. Πατούλης: Μιλάμε με το έργο μας

«Με 2.000 μικρά και μεγάλα έργα που υλοποιήθηκαν ή υλοποιούνται αυτή τη στιγμή από την Περιφέρεια, η Αττική αλλάζει» τόνισε ο κ. Πατούλης εισαγωγικά και στη συνέχεια παρουσίασε αναλυτικά όλο το έργο που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια αλλά και τους στόχους που έχουν επιτευχθεί σε κρίσιμους τομείς, όπως είναι η απορροφητικότητα ευρωπαϊκών πόρων, η διασφάλιση χρηματοδότησης για τη συνέχιση και ολοκλήρωση εμβληματικών υποδομών, η οδική ασφάλεια, η ενίσχυση της ανακύκλωσης, η ενδυνάμωση των δομών Υγείας και των κοινωνικών Δομών, τα έργα πολιτικής προστασίας, η χρηματοδότηση για νέες σχολικές και αθλητικές υποδομές.

Ειδικότερα εστίασε στα εξής:

 • Από τον Σεπτέμβριο του 2019 ως σήμερα, αυξήθηκε η απορροφητικότητα των πόρων του ΕΣΠΑ και του ΠΕΠ Αττικής από το 27,29% στο 95,42%.
 • Αυξήθηκε κατά 54% το νέο ΕΣΠΑ σε σχέση με την προηγούμενη προγραμματική περίοδο.
 • Από το μηδέν διασφαλίστηκαν 200 εκατ. ευρώ για εξοπλισμό ανακύκλωσης στους Δήμους.
 • Εφαρμόζεται για πρώτη φορά ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης στερεών αποβλήτων με στόχο το οριστικό κλείσιμο της Φυλής.
 • Εξασφαλίστηκαν 356 εκατ. ευρώ από την Ε.Ε. για τη συνέχιση και ολοκλήρωση του έργου της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου.
 • Ενισχύθηκαν δημόσιες δομές και φορείς Υγείας με χρηματοδότηση εκατοντάδων εκατ. ευρώ.
 • Ενισχύθηκε το δίχτυ προστασίας για ευάλωτους συμπολίτες μας με 160 εκατ. ευρώ για δράσεις και την ενίσχυση 292 κοινωνικών δομών.
 • Παραδόθηκαν 29 νέα σχολικά συγκροτήματα και 251 σχολικές αίθουσες, με ωφελούμενους 6.235 μαθητές.
 • Στηρίχθηκαν με 250 εκατ. ευρώ μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις την περίοδο της πανδημίας.
 • Υλοποιήθηκαν 150 έργα αντιπλημμυρικής προστασίας σε όλη την Αττική. 
 • Υλοποιήθηκαν εκτεταμένες ασφαλτοστρώσεις, με τοποθέτηση σύγχρονου ασφαλτοτάπητα σε επιφάνεια 2.000.000 τετραγωνικών μέτρων.
 • Υλοποιήθηκαν Ενεργειακές Αναβαθμίσεις Δημόσιων Κτιρίων και Σχολείων. 44 έργα σε 42 Δήμους που αφορούν 60 περίπου δημοτικά κτίρια.
 • Ολοκληρώθηκαν σημαντικές πολιτιστικές και αθλητικές υποδομές

Το έργο της Περιφέρειας ανά τομέα εξειδίκευσαν υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας (Μ. Μίσκα, διευθύντρια Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Δ. Δρόσης, προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής, Π. Καρυώτης, Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Διαχείρισης Μητροπολιτικών Υποδομών, Α. Καλογερόπουλος, Διευθυντής Τεχνικών Έργων και Α. Μαυρόπουλος, επιστημονικός σύμβουλος στον ΕΔΣΝΑ) μέσω σχετικών βίντεο που προβλήθηκαν στην εκδήλωση.

Το σχέδιο μας για την Αττική της περιόδου 2024-2029

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο περιφερειάρχης ανέπτυξε το όραμά του και τις βασικές προτεραιότητες της διοίκησης για την επόμενη περίοδο 2024-2029, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά: «Θέλουμε τα επόμενα χρόνια η Αττική να είναι πρώτη Περιφέρεια Υγείας, πρώτη στην αλληλεγγύη, πρώτη πράσινη Περιφέρεια της χώρας».

Στη συνέχεια συνόψισε τους βασικούς στόχους για την επόμενη πενταετία στους εξής:

 • Aκόμη περισσότερες κοινωνικές δομές, που θα στηρίζουν τη δύσκολη καθημερινότητα των ευάλωτων συμπολιτών μας.
 • Ακόμη πιο σύγχρονα και καλύτερα εξοπλισμένα δημόσια νοσοκομεία.
 • Μια νέα πρότυπη δημόσια δομή υγείας, που θα καλύπτει τις ανάγκες της Ανατολικής Αττικής.
 • Δημιουργία του πρώτου πρότυπου Παγκόσμιου Υγειονομικού Χωριού, που θα δημιουργηθεί στην Βορειοανατολική Αττική.

Μία Αττική, με την ανακύκλωση να αποτελεί πρώτη επιλογή, στην καθημερινή διαχείριση των απορριμμάτων.

 • Με σύγχρονα Πάρκα Κυκλικής Οικονομίας, τα οποία έχουν ήδη δρομολογηθεί και θα επιτρέψουν να κλείσει οριστικά η χωματερή της Φυλής.
 • Με ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης  στις μετακινήσεις.
 • Με βιολογικούς καθαρισμούς σε όλη την Αττική και τα νησιά της.

Στόχος επίσης είναι την επόμενη 5ετία να έχουν ολοκληρωθεί και αποδοθεί στους πολίτες της Αττικής μεγάλες παρεμβάσεις όπως:

 • Η ανάπλαση της Αττικής Ριβιέρας.
 • Η νέα ασφαλής οδική διαδρομή που θα συνδέει τη Βάρκιζα με το Σούνιο.
 • Ο νέος ποδηλατικός άξονας του Βόρειου Τομέα της Αττικής.
 • Η διάνοιξη του οδικού άξονα που θα συνδέει το Μαραθώνα με τον Ωρωπό.
 • Ο τριπλός κόμβος του Σκαραμαγκά, ένα έργο ανάσα για τη Δυτική Αττική, που θα συνδέσει την Εθνική Οδό με τη Λ. Σχιστού.

Τέλος, το μεγάλο στοίχημα, παραμένει η Περιφέρεια Αττικής να μετατραπεί σε πρώτη ψηφιακή περιφέρεια της χώρας.

«Θα διεκδικήσουμε ξανά την ψήφο εμπιστοσύνης των πολιτών της Αττικής, όχι ως ανταμοιβή για το έργο  που κάναμε, το οποίο αποτελεί υποχρέωσή μας, αλλά ως επιταγή για ένα καλύτερο μέλλον. Για να κάνουμε πράξη το νέο πρόγραμμά μας. Για να διασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για την Αττική και τους ανθρώπους της», σημείωσε χαρακτηριστικά κλείνοντας.

Αναλυτικά το έργο της διοίκησης της Περιφέρειας σε κρίσιμους τομείς