News Ticker

Οικολογική βόμβα το μαζούτ στο βυθό του Σαρωνικού

Τα συνεργεία συνεχίζουν καθημερινά την προσπάθεια απορρύπανσης των ακτών ωστόσο φαίνεται να υποτιμάται ο μεγάλος κίνδυνος προκύπτει από την μόλυνση που έχει υποστεί ο βυθός του Σαρωνικού.Το ίζημα μένει στο βυθό 25 χρόνια και νεκρώνει τα πάντα

«Το μεγαλύτερο μέρος της πετρελαιοκηλίδας θα παραμείνει για πολλά χρόνια στο βυθό. Τώρα όλοι ασχολούνται με την επιφανειακή μόλυνση, αλλά κανείς με τη μόλυνση που έχει υποστεί ο βυθός του Σαρωνικού» τονίζει ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» κ. Θοδωρής Τσιμπίδης.

Οπως εξηγεί λόγω της ιδιαιτερότητας του πετρελαίου, το οποίο είναι ένα πολύ σύνθετο υλικό που παρουσιάζει διαφορετική συμπεριφορά όταν έρχεται σε επαφή με το νερό, η μόλυνση θα ταλαιπωρεί τη θαλάσσια περιοχή της αττικής ακτογραμμής για χρόνια.«Αυτό που θα κατακαθίσει στο βυθό θα μείνει χρόνια, αν δεν πάρουμε μέτρα. Σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία, μένει 25 χρόνια σκεπάζοντας το ίζημα της θάλασσας και το νεκρώνει», τόνισε μιλώντας στο Real.  Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «υπάρχουν τρόποι να καθαριστεί ο βυθός, πρέπει να φέρουν σύγχρονες τεχνολογίες που έχουν λίγα κράτη και να εντοπίσουν την μόλυνση για να καθαριστεί άμεσα, πριν το πετρέλαιο κατακαθίσει πάνω στο ίζημα του βυθού».Μέχρι τώρα σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του αρμόδιου συντονιστικού κέντρου έχουν απαντληθεί από τις δεξαμενές του βυθισμένου Αγία Ζώνη ΙΙ περίπου 1.550 κυβικά φορτίου, που αποτελείται κυρίως από πετρελαιοειδή και νερό.

Αύριο στο σημείο του ναυαγίου αναμένεται να προσεγγίσει νέο δεξαμενόπλοιο για την παραλαβή καυσίμων από το ναυάγιο, καθώς το πλοίο που επιχειρούσε έως τώρα στην περιοχή σταμάτησε, λόγω λήξης των πιστοποιητικών ναυσιπλοΐας του.

Τα μέσα που επιχειρούν στις θαλάσσιες περιοχές όπου παρατηρείται διάσπαρτη ρύπανση, είναι 4 απορρυπαντικά σκάφη του Λιμενικού και 7 ιδιωτικά, αλλά και αρκετά σκάφη της αναδόχου εταιρείας που εκτελούν εργασίες ανάπτυξης, ευθέτησης πλωτών φραγμάτων και περισυλλογής.

Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, αεροσκάφος του λιμενικού απογειώθηκε απογευματινές ώρες χθες, προς επιτήρηση της θαλάσσιας περιοχής Σαρωνικού, μεταξύ Σαρωνίδας – Λαγονησίου – Βουλιαγμένης – Γλυφάδας – Ελληνικού – Πειραιά – ν. Σαλαμίνας και ν. Αίγινας.

Η κατάσταση στις ακτές όπως καταγράφηκε το απόγευμα της Τρίτης

Στο παραλιακό μέτωπο, από Σαρωνίδα μέχρι τον επιβατηγό λιμένα Πειραιά, δεν παρατηρήθηκαν πετρελαιοειδή κατάλοιπα. Στην περιοχή μεταξύ ναυαγίου – φράγματος ναυαγίου – Κυνόσουρας – Όρμου Σεληνίων παρατηρήθηκαν ζώνες ελαφρού ιριδισμού.

Στη Σαλαμίνα έγιναν εργασίες απορρύπανσης καθώς παρατηρήθηκαν διάσπαρτες κηλίδες πετρελαιοειδών στον όρμο Κακής Βίγλας και Γυάλας. Όλες οι περιπτώσεις αντιμετωπίστηκαν από προσωπικό ιδιωτικών εταιρειών, ενώ στις εργασίες συμμετείχαν 30 στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού.

Στη θαλάσσια περιοχή Περάματος δεν βρέθηκαν ίχνη ρύπανσης.

Στη θαλάσσια περιοχή Ζέας δεν παρουσιάζεται επιφανειακή ρύπανση.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι εργασίες απορρύπανσης από συνεργείο της αναδόχου εταιρείας στον όρμο «Αφροδίτης», όπου παραμένει απορροφητικό φράγμα και λοιπά απορροφητικά υλικά.

Μπροστά από την περιοχή της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων παραμένει πλωτό φράγμα, ενώ συνεχίζονται οι εργασίες καθαρισμού με απορροφητικά υλικά.

Στη θαλάσσια λουτρική εγκατάσταση «ΦΡΕΑΤΤΥΔΑ», πραγματοποιήθηκε καθαρισμός του αιγιαλού, ομοίως και κατά μήκος της βραχώδους ακτογραμμής.

Στη θαλάσσια περιοχή Παλαιού Φαλήρου η κατάσταση παρουσιάζεται σταθερά βελτιωμένη.

Παραμένουν τα πλωτά φράγματα που έχουν τοποθετηθεί στην περιοχή, ενώ επιχείρησε συνεργείο 4 ατόμων, τα οποία πλέον επιχειρούν στη θέση Μπάτη Αλίμου. Στην παραλία του Αγίου Κοσμά επιχειρεί ιδιωτικό συνεργείο 14 ατόμων, ενώ μπροστά από το ΕΛΚΕΘΕ ένα ακόμα συνεργείο 6 ατόμων και 2 βυτιοφόρα οχήματα.

Στην περιοχή του Ναυτικού Ομίλου Αιγυπτιωτών (Ε.Ν.Ο.Α.) επιχειρούν 2 βυτιοφόρα οχήματα αναδόχου εταιρείας, συνεργείο καθαρισμού από την ακτή 29 ατόμων και παραμένει τοποθετημένο πλωτό φράγμα.

Στη θαλάσσια περιοχή της Γλυφάδας επιχειρεί συνεργείο 43 ατόμων της αναδόχου εταιρείας, 10 του δήμου, 12 εθελοντές και 40 δόκιμοι λιμενοφύλακες.

Στην εγκατάσταση «ARC-BALUX» επιχειρούν 25 άτομα ιδιωτικής εταιρείας, 3 βυτία και 5 αντλίες.

Στα ανοιχτά του «ARC-BALUX» συνεχίζουν και επιχειρούν δύο αντιρρυπαντικά σκάφη του λιμενικού και ένα της αναδόχου εταιρείας.

Στη θαλάσσια περιοχή Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης η κατάσταση κρίνεται σταθερή και ικανοποιητική.

Στο Μεγάλο και Μικρό Καβούρι συνεχίζονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα οι εργασίες καθαρισμού των ακτών, από συνεργεία του δήμου Βάρης-Βούλας- Βουλιαγμένης.

Στην περιοχή της Βουλιαγμένης δεν παρατηρήθηκε ρύπανση, ωστόσο παραμένουν προληπτικά τα πλωτά φράγματα κατά μήκος της ακτογραμμής της λουτρικής εγκατάστασης «ASTIR BEACH» και εντός του ξενοδοχειακού συγκροτήματος «ΑΣΤΕΡΑΣ».

Στη θαλάσσια περιοχή Λαγονησίου δεν παρουσιάζεται θαλάσσια ρύπανση, ενώ παραμένουν τα πλωτά φράγματα στο ξενοδοχειακό συγκρότημα «GRAND RESORT».