News Ticker

Κοκτέιλ αφρικανικής σκόνης και υψηλών θερμοκρασιών: «Καμπανάκι» από τους ειδικούς

Η αφρικανική σκόνη που έκανε ξανά χθες την εμφάνισή της σε πολλές περιοχές της χώρας και σκέπασε τον ουρανό της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης κάνοντας την ατμόσφαιρα αποπνικτική, ανησυχεί τους ειδικούς.

Ανάλογο αναμένεται το σκηνικό και σήμερα, όπου αφρικανική σκόνη θα συνεχίσει να δημιουργεί εκρηκτικό κοκτέιλ μαζί με τη ζέστη.

Το φαινόμενο της αφρικανικής σκόνης αναμένεται να διαρκέσει, καθώς αναμένονται διαδοχικά κύματα μέχρι και το τέλος Μαΐου, σύμφωνα με τον καθηγητή- πρόεδρο του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών και διευθυντής του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας, Α. Καζαντζίδη που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Προς το τέλος της εβδομάδας θα είμαστε πολύ καλύτερα. Το θέμα είναι να προσαρμοστούμε στο φαινόμενο. Δυστυχώς θα τα βλέπουμε εντονότερα και συχνότερα και οι ποσότητες θα είναι μεγαλύτερες αλλά και η συχνότητα θα είναι πιο μεγάλη, και κυρίως αυτό συνδυάζεται με την κακή ποιότητα του αέρα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, πρόεδρος Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Οι ειδικοί πάντως χτυπούν καμπανάκι κινδύνου για τις ευπαθείς ομάδες.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης συνόψισε πως εφόσον βλέπουμε την ατμόσφαιρα να έχει αυτό το πορτοκαλί καλό θα είναι να αποφύγουμε την έκθεση και την παραμονή σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα κάνοντας χειρονακτικές ή άλλες φυσικές δραστηριότητες

Η σκόνη που φτάνει από την Αφρική περιέχει μεταφερόμενα σωματίδια που μπορούν να ενσωματωθούν με γύρη, βακτήρια και μύκητες δημιουργώντας ένα ιδιαίτερα τοξικό και επικίνδυνο μείγμα για τον ανθρώπινο οργανισμό και κυρίως για το αναπνευστικό σύστημα.

Σε κάθε περίπτωση, οι πρωτοφανείς για τα δεδομένα της εποχής, υψηλές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα συνέβαλαν στο να κάνουν την ατμόσφαιρα ακόμη πιο αποπνικτική.

Η εξάπλωση της αφρικανικής σκόνης ήταν τόσο μεγάλη χθες που ποσότητές της έφτασαν μέχρι και τη Σκανδιναβία και τη Ρωσία, όπως αναφέρει σε ανάρτησή του ο Κλέαρχος Μαρουσάκης. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του Open από σήμερα «σταδιακά αναμένουμε να υποχωρήσει το όλο αυτό φαινόμενο στην περιοχή μας και μέχρι και το τέλος της εβδομάδας δεν αναμένουμε κάποιο νέο αξιόλογο επεισόδιο».

Όπως επισημαίνει η μετεωρολόγος του Σκάι, Χριστίνα Σούζη, το κύμα της αφρικανικής σκόνης φαίνεται να αποχωρεί κατά πολύ μετά το μεσημέρι, κινούμενο προς τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Την Τετάρτη, η ατμόσφαιρα θα είναι πλέον σχετικά καθαρή κι έτσι αναμένεται να παραμείνει μέχρι τουλάχιστον το τέλος της εβδομάδας.

Όσον αφορά τις θερμοκρασίες, σε υψηλά επίπεδα θα παραμείνουν και σήμερα στα κεντρικά και τα νότια ενώ θα πέσουν ελαφρώς στα δυτικά και τα βόρεια, παραμένοντας σε κάθε περίπτωση, αυξημένες για την εποχή. Ο υδράργυρος θα πέφτει προοδευτικά μέχρι την Παρασκευή, παραμένοντας πάντα σε υψηλά επίπεδα, για να ανέβει κι άλλο το σαββατοκύριακο.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως τα δεδομένα δεν αποκλείουν μια ενδεχόμενη αλλαγή στην κυκλοφορία των ανέμων με δυτικά συστήματα που θα φέρουν βροχές απ’ τα μέσα του μήνα κι έπειτα.

kıbrıs reklam ajansı antalya reklam ajansı izmir reklam ajansı ankara reklam ajansı kocaeli reklam ajansı izmit reklam ajansı istanbul reklam ajansı dijital reklam ajansı google reklam ajansı en iyi reklam ajansı