Μετά τα ΑΤΜ γάλακτος έρχονται και τα ΑΤΜ παγωτού!
Ο κτηνοτροφικός συνεταιρισμός “Θρακών Αμνός” ετοιμάζει το καλοκαίρι να “ρίξει” στην αγορά, εκτός από τους αυτόματους πωλητές (ΑΤΜ) γίδινου γάλακτος και ΑΤΜ παγωτού.
Μπορεί κάποιες “αναποδιές” να έχουν καθυστερήσει τη λειτουργία ΑΤΜ γίδινου γάλακτος σε Αλεξανδρούπολη και Κομοτηνή, ωστόσο, όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, Χρήστος Παρασχούδης, “όσο περισσότερο κάποιοι ή ακόμα και η τύχη, επιχειρούν να πάψουν την πραγματοποίηση των στόχων μας, τόσο πιο ευρηματικοί γινόμαστε εμείς”.
“Αρχικά ήταν τα capital control, ακολούθησαν οι αργίες της κινεζικής πρωτοχρονιάς και μόλις πρόσφατα γνωστή ελληνική γαλακτοβιομηχανία αθέτησε τη συμφωνία της μαζί μας για παστερίωση του γίδινου γάλακτος που θα τροφοδοτούσε τα μηχανήματα, με αποτέλεσμα να μην έχουν ακόμα τεθεί σε λειτουργία τα ΑΤΜ γίδινου γάλακτος σε Αλεξανδρούπολη και Κομοτηνή, αν και οι υποδομές είναι πανέτοιμες” εξηγεί ο κ. Παρασχούδης.
Αναλαμβάνοντας πλήρως την ευθύνη για τις καθυστερήσεις “ως οφείλει να κάνει κάθε επικεφαλής”, ο κ. Παρασχούδης σημειώνει πως “μπορεί να μην είχαμε την πονηριά να ενσωματώσουμε σχετική ρήτρα στη συμφωνία μας με τη γνωστή γαλακτοβιομηχανία, ωστόσο είχαμε ήδη κινήσει τις διαδικασίες για την απόκτηση του δικού μας τυροκομείου” και “μέσα στις επόμενες 15 ημέρες όλα θα είναι έτοιμα και θα ξεκινήσουμε την παστερίωση των προϊόντων μας εμείς οι ίδιοι”.
Το τυροκομείο, που βρίσκεται στο χωριό Νεοχώρι, έξω από την Ορεστιάδα, στο νομό Έβρου, είναι δυναμικότητας 15 τόνων/ημερησίως και, σύμφωνα με τον κ. Παρασχούδη, “υπάρχει δυνατότητα αυτή να αυξηθεί, ανάλογα με τις ανάγκες του συνεταιρισμού”.
Αρχικά, το τυροκομείο θα αξιοποιηθεί για την παστερίωση του γίδινου γάλακτος του συνεταιρισμού, ενώ στα μελλοντικά σχέδια περιλαμβάνονται η παραγωγή και τυποποίηση και άλλων παραδοσιακών προϊόντων, όπως γιαούρτι, γίδινα τυριά και φέτα, τα οποία “θα πωλούνται αποκλειστικά και μόνο μέσω των αυτόματων πωλητών ΑΤΜ του συνεταιρισμού σε Αλεξανδρούπολη και Κομοτηνή”.
Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Παρασχούδης, “δεν υπάρχει περίπτωση να δείτε προϊόντα του συνεταιρισμού σε κάποιο ράφι. Η μόνη περίπτωση να δει κάποιος τα προϊόντα μας σε ράφι θα είναι μόνο σε καταστήματα του εξωτερικού”.
Τα ΑΤΜ γίδινου γάλακτος και το …παγωτό σε τέσσερις γεύσεις
Τα ΑΤΜ γίδινου γάλακτος της “Θρακών Αμνός” θα διαθέτουν επί 24ώρου βάσεως στους καταναλωτές φρέσκο παστεριωμένο κατσικίσιο γάλα σε προσιτές τιμές. “Η τιμή θα είναι ανταγωνιστική και σε καμία περίπτωση δεν θα διαμορφώνεται στα 2-2,5 ευρώ/λίτρο, που πωλείται στα ράφια των σούπερ μάρκετ” επεσήμανε ο πρόεδρος του συνεταιρισμού.
Μέσω των ΑΤΜ γίδινου γάλακτος θα πωλούνται αυτόνομα 400 λίτρα ημερησίως, ενώ τα μηχανήματα διαθέτουν και ηλεκτρονικό πίνακα, όπου ο καταναλωτής θα μπορεί να δει την ημερομηνία παστερίωσης και λήξης. Την ημερήσια τροφοδοσία των μηχανημάτων θα κάνει ο συνεταιρισμός.
Φιλοδοξία του συνεταιρισμού είναι να εφοδιάζει με παστεριωμένο γίδινο γάλα τουλάχιστον όλες τις πρωτεύουσες νομών στη Βόρεια Ελλάδα.
Ο κ. Παρασχούδης αποκάλυψε, επίσης, ότι ο συνεταιρισμός είναι ήδη έτοιμος να ενσωματώσει στα δύο σημεία πώλησης σε Αλεξανδρούπολη και Κομοτηνή και ΑΤΜ παγωτού σε τέσσερις γεύσεις, που θα μπορεί κάποιος να προμηθευτεί, συσκευασμένο σε πλαστικό κύπελλο (από 400 γραμμάρια έως ένα κιλό).
Ο συνεταιρισμός σε αριθμούς και το μεγάλο στοίχημα
Ο συνεταιρισμός “Θρακών Αμνός” ιδρύθηκε το 2012, αριθμεί 160 μέλη αιγοπροβατοτρόφους, εκ των οποίων οι 60 γιδοτρόφοι. Η ετήσια παραγωγή γίδινου γάλακτος ανέρχεται σε 1 εκατ. λίτρα. Το μεγάλο “στοίχημα” για τους ανθρώπους του συνεταιρισμού είναι να πείσουν τους καταναλωτές να γυρίσουν “πίσω στις παραδόσεις τους και να ξεκινήσουν και πάλι την αγορά και κατανάλωση γίδινου γάλακτος”.
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον κ. Παρασχούδη, έως τη δεκαετία του ’80 η βοοτροφία δεν ήταν ανεπτυγμένη και η κατσίκα, που οι κτηνοτρόφοι χαρακτηρίζουν “κατσαρίδα των μηρυκαστικών” (λιτοδίαιτο ζώο, ανθεκτικό στις ασθένειες), αποτελούσε τη βασική πηγή για την προμήθεια γάλακτος. “Ο Δίας μεγάλωσε, πίνοντας γίδινο γάλα” τόνισε ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, υπογραμμίζοντας ότι οι επιστήμονες θεωρούν πως “το γίδινο γάλα είναι πιο υγιεινό και ανεπιφύλακτα μπορούν να το πίνουν παιδιά και μεγάλοι”.
Leave a comment