Mείωση μισθών και συντάξεων για 1,5 εκατομμύριο πολίτες!
Στο τέλος του μήνα περισσότεροι από 1,5 εκατ. φορολογούμενοι με ετήσιες αποδοχές από μισθό ή σύνταξη άνω των 8.636 ευρώ θα διαπιστώσουν μια μείωση στις μηνιαίες αποδοχές τους. ‘Η μείωση θα προκύψει από την κατάργηση της έκπτωσης του 1,5% που γίνεται στη μηνιαία παρακράτηση φόρου.
Στα χαμηλά εισοδήματα, δηλαδή σε όσους βρίσκονται στο ύψος του αφορολογήτου (8.636 ευρώ για άγαμο χωρίς παιδιά, 8.863 για έγγαμους με ένα παιδί και 9.090 ευρώ για έγγαμους με δύο παιδιά), η επιβάρυνση θα είναι ελάχιστη καθώς δεν προκύπτει σημαντικός φόρος για να υπολογιστεί και έκπτωση 1,5%. Οσο ανεβαίνουν όμως τα εισοδήματα, οι επιβαρύνσεις γίνονται όλο και πιο αισθητές.
Παραδείγματα:
Οι μισθωτοί με μηνιαίες αποδοχές 1.000 ευρώ θα έχουν μικρή επιβάρυνση καθώς σε αυτή την περίπτωση ο συνολικός πρόσθετος φόρος δεν ξεπερνά τα 18 ευρώ. Για τους έχοντες μισθό που προσεγγίζει τα επίπεδα των 1.500 ευρώ, η ετήσια επιβάρυνση ανεβαίνει αγγίζοντας τα 50 ευρώ.
Έστω ένας μισθωτός που έχει τον μήνα εισόδημα 1.643 ευρώ, δηλαδή σε ετήσια βάση το ποσό που λαμβάνει ανέρχεται σε 23.000 ευρώ. Ο συγκεκριμένος μισθωτός θα διαπιστώσει απώλειες της τάξης των 51 ευρώ τον χρόνο. Αν ο ίδιος φορολογούμενος είχε μισθό της τάξης των 2.000 ευρώ, τότε η ετήσια πρόσθετη επιβάρυνση θα ανέλθει στα 74 ευρώ. Αισθητές διαφορές και μεγαλύτερες επιβαρύνσεις προκύπτουν για μηνιαίους μισθούς άνω των 2.500 – 3.000 ευρώ λόγω του ότι σε αυτές τις περιπτώσεις αυξάνονται σημαντικά και οι φορολογικοί συντελεστές.
«Παρελθόν» η φοροαπαλλαγή για τα ιατρικά έξοδα
Την ίδια ώρα, περισσότεροι από 1 εκατομμύριο φορολογούμενοι χάνουν φέτος την έκπτωση φόρου 10% για δαπάνες που αφορούν ιατρικά έξοδα και νοσήλια. Για να εξοικονομηθεί ποσό της τάξης των 120 εκατ. ευρώ, η Εφορία στις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν φέτος δεν θα αναγνωρίσει για έκπτωση καμία από τις αποδείξεις για τις δαπάνες σε γιατρούς, φάρμακα, νοσήλια κ.λπ. που εκδόθηκαν μέσα στο 2017. Ηταν η τελευταία φοροαπαλλαγή που υπήρχε για τους φορολογουμένους και καταργήθηκε.
Μάλιστα η κατάργηση της συγκεκριμένης απαλλαγής αύξησε τα φαινόμενα φοροδιαφυγής μέσω της μη έκδοσης αποδείξεων. Οι ιατρικές αποδείξεις ισχύουν μόνο για το χτίσιμο του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες.