News Ticker

O Bριλησσός «στην καρδιά» του Ιουλιανών Άλπεων στην Σλοβενία

Στην καρδιά των Ιουλιανών Άλπεων, στη βορειοδυτική Σλοβενία  στον εθνικό δρυμό του Triglav ταξίδεψαν 4 στελέχη του Βριλησσού στα τέλη Ιουλιου. 

Ο εθνικός δρυμός καλύπτει έκταση 840 τ. χλμ. και είναι από τους παλαιότερους  της Ευρώπης(1924) .

Στο κέντρο του δρυμού δεσπόζει ορεινός όγκος του ομώνυμου βουνού με το έντονο αλπικό ανάγλυφο και τη δύσβατη πρόσβαση, πόλος έλξης πολλών ορειβατών από όλα τα μέρη της Ευρώπης, κορυφή με το χαρακτηριστικό καταφύγιο ανάγκης (Aljaž) που έχει γίνει σύμβολο της χώρας(2.864 μ.).Οι Σλοβένοι αστειευόμενοι αρέσκονται να λένε πως για να είσαι πραγματικά Σλοβένος πρέπει να σκαρφαλώσεις μία φορά στη ζωή σου στην κορυφή!

Την πρώτη μέρα στην Σλοβενία λόγω επικείμενων βροχερών συνθηκών η ομάδα δοκιμάζει τις δυνάμεις της σε 2 πανέμορφες κορφές την Velika Mojstrovska και την Mala Mojstrovska στο πασίγνωστο Vrišič pass πολύ κοντά στα σύνορα με την Αυστρία.

Την επόμενη η ομάδα του Βριλησσού προσέγγισε με κακοκαιρία το βουνό από τη βορειοανατολικά μέσω της τεράστιας κοιλάδας Krma.

Την παραμονή της ανάβασης διανυκτέρευσαν στο καταφύγιο Planika(2450μ) ένα από τα ορμητήρια για όσους ενδιαφέρονται να ανέβουν στην πολυπόθητη κορυφή. Το ξημέρωμα βρίσκει την ομάδα να ανηφορίζει προς την κορυφή με ισχυρούς ανέμους που ξεπερνούν τα 50 χλμ.

Η θέα κόβει την ανάσα στις γύρω κάθετες απότομες κορυφές… Όμως ούτε αυτό ούτε το πολύχρωμο πολύβουο πλήθος που βρίσκεται γύρω σου πρέπει να αποσπά την προσοχή από το εκτεθειμένο  πεδίο. Ο κίνδυνος παραμονεύει σε κάθε σου βήμα. Λόγω της υψηλής επικινδυνότητας η διαδρομή που προσεγγίζει την κορυφή είναι ασφαλισμένη με συρματόσχοινο και απαιτείται ειδικός εξοπλισμός(ζώνη αναρρίχησης) και ευχέρεια κίνησης στο εκτεθειμένο αλπικό πεδίο .

H κορυφή Τρίγκλαβ, που σημαίνει τρεις κεφαλές, είναι ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες  κατάμεστη από ορειβάτες από όλο τον κόσμο.

Αμέσως μετά την κατάβαση από την κορυφή κ επερχόμενης κακοκαιρίας η ομάδα αποφασίζει  να διασχίσει  μεγάλο μέρος του ορεινού όγκου στοχεύοντας στην μοναδική και διάσημη διαδρομή των 7 λιμνών. Η 8ωρη διαδρομή για τις πρώτες ώρες ανεβοκατεβαίνει από τα 2000 έως τα 2400μ κ περνάει από πανέμορφες λίμνες και καταφύγια και  συχνά  κινείται σε εκτεθειμένο αλλά εντυπωσιακό  πεδίο. Η πανέμορφη πορεία περιλαμβάνει σύντομες στάσεις σε 5 διαφορετικά καταφύγια, με τελικό προορισμό της ομάδας το  καταφύγιο Triglavsy Jezerih στα 2100 Μ πάνω στη πανέμορφη αλπική λίμνη.

Στον κόσμο της ορειβασίας είναι γνωστό ότι και  μόνο  για το seven lake trekking αξίζει να έρθει κανείς στην Σλοβενία Στην πανέμορφη και τεράστια Bohinj lake  η πρώτη χαλάρωση της ομάδας από την πολυήμερη κόπωση. Λίγες ώρες διασκέδασης με κανό και μπάνιο. Απούσης της θάλασσας οι λίμνες είναι οι οικογενειακές χαλαρές διακοπές για τους κεντροευρωπαίους επομένως στις ακτές τους υπάρχει πληθώρα κόσμου και άφθονες δραστηριότητες.

Την τελευταία μέρα στη Σλοβενία η ομάδα των Βριλησσιωτών δοκίμασε τις δυνάμεις της σε  μια via ferrata σε διπλανό χωριό. Via ferrata σημαίνει στα ιταλικά “δρόμος του σιδήρου” και αποτελεί αναρρίχηση σε φυσικό πεδίο ή με σκάλες, ασφαλισμένο με σταθερό συρματόσχοινο.Οι διαδρομές τύπου ferrata δημιουργήθηκαν στις Αλπεις κατά την διάρκεια του 1ου παγκοσμίου πολέμου με σκοπό την μεταφορά στρατού και εξοπλισμού στις κορυφογραμμές των Αλπεων. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλη άνθηση τέτοιων διαδρομών στις Αλπεις και υπολογίζεται ότι υπάρχουν περισσότερα από 2000 χλμ διαδρομών μόνο στην Ευρώπη(πρόσφατα και στην Ελλάδα).

Το όνομά της Hvadnik, κοντά στο γνωστό χειμερινό θέρετρο Kranjska Gora , δυσκολίας B-C. Απολαύσαμε 3 δροσερές ώρες μέσα σε τρεχούμενα νερά κ μαγικούς καταρράκτες, καλή ασφάλιση κ σηματοδότηση, ονειρεμένο τοπίο.

Το εθνικό πάρκο όμως είναι πολλά περισσότερα από το ίδιο το βουνό. Τεράστια πυκνά δάση ,καταφύγιο διαφόρων ειδών χλωρίδας και πανίδας, βαθιές κοιλάδες με ποτάμια κ πολλές λίμνες και ένα δαιδαλώδες δίκτυο μονοπατιών με ενδιάμεσα καταφύγια, η χαρά κάθε πεζοπόρου.

Και λόγω των συχνών βροχοπτώσεων εδώ δεν είναι καλοκαίρι τον Αύγουστο, είναι Άνοιξη και όλα ήταν ανθισμένα, σαν να ήταν Μάης μήνας….

Και μόνο για το φυσικό τοπίο αξίζει να έρθει κανείς στην Σλοβενία. Και εδώ δεν θα πληρώσετε είσοδο στον εθνικό δρυμό όπως σχεδιάζεται να γίνει στον Όλυμπο …

Η επιστροφή έγινε με το τρένο μέχρι την Βιέννη και από εκει αεροπορικώς στην Αθήνα. Ήταν μια εξόρμηση περιπέτειας.

Όλες οι διανυκτερεύσεις έγιναν σε ορεινά καταφύγια ή hostel στις πόλεις, το σχέδιο άλλαζε σύμφωνα με τις συνθήκες, οι μετακινήσεις  με ότι μέσο ήταν διαθέσιμο επιτόπου και όλα τα πράγματα στην πλάτη.

(info)

Οι Σλοβένοι είναι μάλλον ο αθλητικότερος λαός στον κόσμο. Με πληθυσμό 2 εκατομμυρίων οι ενεργοί ορειβάτες ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο . Τις μέρες της παραμονής των Βριλησσιωτών στην Σλοβενία η χώρα κερδίζει χρυσά  Ολυμπιακά μετάλλια στην ποδηλασία, το κανό καγιάκ, την αγωνιστική αναρρίχηση, αργυρό στο μπάσκετ. Φωτογραφίες και video Διαμαντής Παπαδόπουλος