News Ticker

Ο ερευνητής Γιώργος Τσούκαλης για το έγκλημα στα Γλυκά Νερά

Ο Γιώργος Τσούκαλης είναι ιδιωτικός ερευνητής, πρέσβης καλής θέλησης του Silver Alert, επίτιμο μέλος της Ενωσης των Ελλήνων Λογοτεχνών, σύμβουλος Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco Πειραιώς και Νήσων, διευθυντής του πολιτιστικού περιοδικού «Art and Art Magazine». Είναι επίσης ένας από λίγους ανθρώπους που εξαρχής είχε προβλέψει ότι θα υπάρξουν ανατροπές αναφορικά με το στυγερό έγκλημα στα Γλυκά Νερά, εξηγεί γιατί έφτασε σε αυτό το συμπέρασμα.

Κύριε Τσούκαλη, θυμάμαι ότι αναφέρατε από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό στο πανελλήνιο το στυγερό έγκλημα στα Γλυκά Νερά ότι θα έχουμε ανατροπές. Τι ήταν αυτό που σας έκανε να το πιστεύετε ευθύς εξαρχής;

Γιώργος Τσούκαλης: Είναι γεγονός ότι από την πρώτη κιόλας στιγμή το όλο σκηνικό της δολοφονίας της Καρολάιν έτσι όπως το είχα επεξεργαστεί λεπτομερώς δεν μου έδενε με τίποτα με βάση τα λεγόμενα του συζύγου.

Είχα υποψιαστεί ευθύς εξ αρχής ότι εκείνος ήταν ο δράστης της στυγερής δολοφονίας της άτυχης νεαρής γυναίκας και μητέρας και απλά περίμενα να δω ποια θα ήταν τα ακριβή στοιχεία τα οποία θα επιβεβαίωναν την αρχική μου εκτίμηση.

Ποιες ήταν οι εκπλήξεις στις οποίες είχατε αναφερθεί από την πρώτη στιγμή;

Γ. Τσούκαλης: Από τις πρώτες ημέρες που έγινε το έγκλημα βρέθηκα καλεσμένος σε δελτία ειδήσεων και σε τηλεοπτικές εκπομπές. Ανέφερα λοιπόν σχεδόν αμέσως ότι η υπόθεση αυτή στα Γλυκά Νερά θα εξιχνιαστεί σύντομα και είπα χαρακτηριστικά ότι θα έχουμε εκπλήξεις. Την άποψή μου αυτή δεν την είπα τυχαία. Την στήριξα σε μια σειρά από στοιχεία και γεγονότα τα οποία θα σας αναφέρω στη συνέχεια.

Ξεκίνησα από το δεδομένο ότι οι υποτιθέμενοι ληστές και φερόμενοι ως δολοφόνοι της άτυχης γυναίκας είχαν την πρόνοια να αφαιρέσουν την κάρτα μνήμης από τις κάμερες εξαφανίζοντας έτσι στοιχεία ενοχοποιητικά ενώ παράλληλα έκαναν το λάθος και άφησαν το κινητό τηλέφωνο του συζύγου (αν είναι δυνατόν!) ανέπαφο και μάλιστα στη διάθεσή του.

Παράλληλα, ομολογώ ότι δεν μου έδενε με τίποτα από την πρώτη στιγμή το σενάριο ότι οι εισβολείς και δολοφόνοι εκείνον τον έδεσαν με τα χέρια του μπροστά ενώ αντιθέτως την άτυχη σύζυγό του, την Καρολάιν, την είχαν δέσει πισθάγκωνα. Συνήθως δένεις τον πιο δυνατό με τα χέρια πίσω χωρίς να του επιτρέπεις να κάνει την παραμικρή κίνηση.

Επίσης, μου είχε κάνει τρομερή εντύπωση ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο με βάση πάντα τα λεγόμενα του συζύγου. Αναρωτιόμουν πώς ήταν δυνατό να μπορέσει ενώ ήταν δεμένος τόσο σφιχτά να κατορθώσει να κάνει κλήση με το κινητό του και να καλέσει την Αστυνομία πατώντας μάλιστα και τα πλήκτρα και ξεκλειδώνοντας το κινητό του με τη μύτη του όπως ισχυρίστηκε αρχικά.

Υπήρχε επίσης ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο στην υπόθεση το οποίο με είχε κάνει να αναφερθώ σε επικείμενες εκπλήξεις.

Δεν βρέθηκε κανένα ίχνος από DNA και δεν βρέθηκαν καθόλου αποτυπώματα. Σε όλο το σπίτι δεν ανιχνεύτηκε απολύτως τίποτα από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Αν είναι δυνατόν. Δεν υπήρχαν πουθενά ξένα αποτυπώματα. Ούτε καν στην ταινία με την οποία ήταν δεμένα τα χέρια του συζύγου.

Εμοιαζε λες και είχαμε να κάνουμε με τους απόλυτους επαγγελματίες του εγκλήματος. Λες και είχαμε να κάνουμε με ανθρώπους που ήξεραν αμέσως πώς θα κινηθούν και πώς δεν θα αφήσουν κανένα ίχνος. Ήταν παράδοξα όλα αυτά. Σε συνδυασμό μάλιστα με μια απλή παρατήρηση φάνταζαν εντελώς εξωπραγματικά.

Αν απλά παρατηρούσε κανείς την ψυχραιμία με την οποία αντέδρασε μπροστά στις κάμερες ο σύζυγος, όταν έκανε τις πρώτες του δηλώσεις στους δημοσιογράφους, σε συνδυασμό μάλιστα με την γλώσσα του σώματός του, τότε θα αντιλαμβανόταν πολλά. Ήταν κάτι παραπάνω από προφανές ότι ο σύζυγος έπαιζε ένα κακοστημένο θέατρο…

Αναφερθήκατε στη γλώσσα του σώματος. Πείτε μας λίγα λόγια παραπάνω για τη λεπτομέρεια αυτή η οποία σας κίνησε τις υποψίες.

Γ. Τσούκαλης: Θεωρώ ότι δεν χρειάζεται να είναι κανείς επαγγελματίας ερευνητής ή να είναι ένας έμπειρος εγκληματολόγος ώστε να μπορεί να αποφανθεί με σαφήνεια ότι ο σύζυγος ήταν ο δολοφόνος. Η γλώσσα του σώματος δεν λαθεύει ποτέ.

Ευθύς εξ αρχής λοιπόν εκείνος έδειχνε έναν άνθρωπο ο οποίος είναι προσποιητά πονεμένος όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ψυχολόγοι.

Ο σύζυγος έπαιζε θέατρο. Κακό θέατρο.

Εχοντας υποστεί μια τόσο σκληρή όπως έλεγε ο ίδιος κακοποίηση και έχοντας βιώσει μια υποτιθέμενη ταλαιπωρία έχοντας ζήσει και την προσωπική του τραγωδία με το χαμό της γυναίκας του αλλά και του σκύλου τους, δεν ήταν ανθρώπινο και κατανοητό να έχει το κουράγιο να μιλάει με τέτοια ψυχραιμία στους δημοσιογράφους.

Επίσης μπορώ να σταθώ σε ένα ακόμη στοιχείο. Δεν τολμούσε να κοιτάξει τους ρεπόρτερ στα μάτια. Είχε ένα σύνολο κινήσεων που τον χαρακτήριζαν οι οποίες έδειχναν πολύ επιτηδευμένες.

Στην προσπάθειά του να φανεί όσο γίνεται περισσότερο πειστικός, αληθινός, πονεμένος αλλά παράλληλα και με την ψυχραιμία ενός πιλότου σε έκτακτες καταστάσεις συντριβής, θεωρώ ότι πόνταρε στο να παίξει ένα ρόλο που είχε ως βάση την εκπαίδευσή του σαν πιλότος. Το θράσος του ήταν απύθμενο!

Είχε την άνεση μάλιστα στον επικήδειο να μιλάει με τα καλύτερα λόγια για την σύζυγό του, την Καρολάιν, και παράλληλα δεν σταματούσε να επισημαίνει και να τονίζει την εμπιστοσύνη του προς την Ελληνική Αστυνομία.

Ο δολοφόνος έδειχνε από την πρώτη στιγμή άνετος και μάλιστα επανειλημμένα προσπάθησε να κολακεύσει την ΕΛ.ΑΣ.!

Εχει σώας τας φρένας;

Γ. Τσούκαλης: Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο και δεδομένο ότι διέπραξε το έγκλημα έχοντας σώας τας φρένας. Άλλωστε μην ξεχνάτε ότι οι πιλότοι για την ανανέωση της άδειάς τους ελέγχονται σε τακτά χρονικά διαστήματα από ψυχίατρους.

Ποια ήταν τα στοιχεία πάνω στα οποία βασίστηκε η εκτίμηση των ειδικών της Αστυνομίας για να οδηγηθούμε στο τελικό σοκαριστικό συμπέρασμα;

Γ. Τσούκαλης: Η Ελληνική Αστυνομία από τις πρώτες ημέρες τον είχε εντάξει πρώτο-πρώτο στο κάδρο των υπόπτων. Απλά έπρεπε να περιμένουν όλοι τα απαραίτητα αποτελέσματα από τα εγκληματολογικά εργαστήρια για να δέσουν (όπως συνήθως λέγεται στη γλώσσα των αστυνομικών) την υπόθεση και έχοντας όλα τα αδιάσειστα στοιχεία στα χέρια τους περίμεναν για να τον κάνουν να αναγκαστεί να ομολογήσει ο ίδιος, όπως κι έγινε τελικά, την αποτρόπαια πράξη του.

Με βάση την εμπειρία σας και όλες τις υποθέσεις που έχετε εξιχνιάσει στην μακρόχρονη καριέρα σας μπορείτε να παραλληλίσετε τη συγκεκριμένη υπόθεση με κάποια άλλη από το παρελθόν;

Γ. Τσούκαλης: Μπορώ να αναφερθώ σε μια παλαιότερη υπόθεση που είχε επίσης τραγικό επίλογο.

Η υπόθεση αυτή της δολοφονίας στα Γλυκά Νερά μου θυμίζει τον δολοφόνο μουσικό ο οποίος είχε σκοτώσει τη σύζυγό του και αφού την έθαψε στο πάρκο Πικιώνη στη Φιλοθέη με είχε καλέσει απαρηγόρητος να αναλάβω την υπόθεσή του και να εντοπίσω την δήθεν εξαφανισθείσα γυναίκα του.

Θυμάμαι τότε ότι συνομιλώντας μαζί του είχε πέσει σε σωρεία από αντιφάσεις και τελικά την επόμενη ημέρα από την έναρξη της ανάκρισης είχε ομολογήσει.

Είναι τραγικό αυτό που θα σας πω.

Χθες με πήρε τηλέφωνο η μητέρα της κοπέλας εκείνης και κλαίγοντας μου είπε: «Γιώργο μου ζω και πάλι το δράμα με τη δολοφονία της κόρης μου».

* Ο Γιώργος Τσούκαλης έχει τιμηθεί με πολλά διεθνή βραβεία, ανάμεσά τους το βραβείο Sciacca και είναι επίτιμο μέλος του Silver Alert. Γεννήθηκε στα Γιάννενα και σπούδασε οικονομολόγος. Είναι παντρεμένος με την Μαργαρίτα Θεολόγου.

Πηγή: Εθνικός Κήρυξ