News Ticker

Ο καύσωνας μας ζόρισε 16 μερόνυχτα ασταμάτητα τον Ιούλιο – Tα επίσημα στατιστικά

kairos-zesti

Το παρατεταμένο κύμα καύσωνα των 16 ημερών που έκανε το δυναμικό πέρασμα του από τη χώρα μέχρι τα μέσα Ιουλίου δοκίμασε για τα καλά τις αντοχές όλων. Για 16 σερί μερόνυχτα η θερμοκρασία είχε σταθερά αυξανόμενη πορεία με τον υδράργυρο να χτυπάει μέχρι και 43αρια και οι χαμηλές θερμοκρασίες να είναι είδος προς εξαφάνιση. Χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ακόμη και τη νύχτα οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες της μέρας δεν υποχωρούσαν με τον υδράργυρο να δείχνει επίμονα θερμοκρασίες πάνω από 27°C.

Κάνοντας μια αποτίμηση του καύσωνα του Ιουλίου το meteo.gr έδωσε στη δημοσιότητα ενδιαφέροντα στοιχεία για το πώς κινήθηκε η θερμοκρασία αυτό το 16ημερο με την ζέστη χωρίς προηγούμενο και την εμμονή υψηλών ελάχιστων θερμοκρασιών στα αστικά κέντρα ακόμη και τις νυχτερινές ώρες.

Όπως τονίζεται από πλευράς της ομάδας METEO του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ήταν το μεγαλύτερο σε διάρκεια στην Ελλάδα από το 1980 τουλάχιστον. Όπως, παρατηρήθηκε το κύριο χαρακτηριστικό του κύματος καύσωνα του Ιουλίου 2024, δεν ήταν οι ακραίες τιμές μέγιστων θερμοκρασιών που σημειώθηκαν αλλά η διάρκειά του (16 συνεχόμενες ημέρες με μέγιστες θερμοκρασίες >=37 °C).

Η νυχτερινή πολιορκία του καύσωνα στα μεγάλα αστικά κέντρα 

kausonas 1267 9bc80

Επιπλέον, κατά την διάρκεια του καύσωνα, υψηλές τιμές θερμοκρασίας σημειώθηκαν ακόμη και κατά την διάρκεια της νύχτας σε αρκετές περιοχές της χώρας. Η κατάσταση ήταν πολύ χειρότερη στα μεγάλα αστικά κέντρα με την θερμοκρασία να μην καταφέρνει να πέφτει ακόμη και κάτω από τους 27°C για πολλά 24ωρα.

Στον χάρτη (βλ. Εικόνα 1) αποτυπώνονται οι ημέρες με ελάχιστη θερμοκρασία μεγαλύτερη ή και ίση των 27 °C από τις αρχές Ιουλίου μέχρι και τις 25/07, από τις καταγραφές του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Όπως, παρατηρείται οι σταθμοί με τις περισσότερες ημέρες βρίσκονται στα αστικά κέντρα όπως η Αττική, η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα και ο Βόλος.

kausonas 22657 70dde

Το μεγαλύτερο πλήθος σταθμών με πολλές ημέρες με ελάχιστη θερμοκρασία μεγαλύτερη των 27°C συγκεντρώνονται στο λεκανοπέδιο της Αττικής, όπου υπήρξε και το μεγαλύτερο πρόβλημα. Πιο συγκεκριμένα, αρκετές περιοχές, κυρίως στα νότια τμήματα της Αττικής κατέγραφαν για 15-20 ημέρες τιμές θερμοκρασίας μεγαλύτερες ή ίσες των 27°C καθόλη την διάρκεια της μέρας.

Συμπερασματικά, περίπου το 50-60% του πληθυσμού του λεκανοπεδίου της Αττικής βίωσε μια αρκετά δύσκολη κατάσταση κατά την διάρκεια του καύσωνα, όπου για 15-18 ημέρες η θερμοκρασία δεν υποχωρούσε κάτω από το όριο των 27°C.