News Ticker

O «Mπάλλος» χτυπά την Αττική-Ολοταχώς για κλειστά σχολεία αύριο

Eντονα είναι τα φαινόμενα στην Αττική, προβλήματα σε τραμ και ηλεκτρικό, κλειστά σχολεία το απόγευμα και εκτός απροόπτου και αύριο. Πολλά τα προβλήματα από την κακοκαιρία.

Ολοταχώς για κλειστά σχολεία αύριο στην Αττική

Κλειστά σχολεία σε όλη την Αττική με απόφαση Πατούλη. Η απόφαση αφορά εσπερινά σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ωστόσο, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση «Η Περιφέρεια Αττικής θα παρακολουθεί την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων και θα επανέλθει με νέα ανακοίνωση σχετικά με τη λειτουργία των σχολείων, αύριο Παρασκευή 15 Οκτωβρίου.».

Mε εντολή του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη, δεν θα λειτουργήσουν σήμερα Πέμπτη 14 Οκτωβρίου, σε όλη την Αττική τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τα οποία λειτουργούν τις απογευματινές και βραδινές ώρες, για προληπτικούς λόγους ασφάλειας εξαιτίας της κακοκαιρίας.

Κλειστά θα μείνουν τα σχολεία του Δήμου Ηρακλείου Αττικής την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου με απόφαση του δημάρχου, Νίκου Μπάμπαλου, για να προστατευτούν οι μαθητές από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που σημειώνονται κατά τη διάρκεια της καταιγίδας «Μπάλος». Παράλληλα, δεν θα λειτουργήσουν από σήμερα και όσες σχολικές μονάδες έχουν απογευματινή ή βραδινή βάρδια.

Κλειστά σχολεία και στην υπόλοιπη χώρα

Την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021 με απόφαση του Δημάρχου Ναυπλιέων Δημήτρη Κωστούρου , λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών και των έντονων βροχοπτώσεων από την κακοκαιρία «Μπάλλος» όλα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Ναυπλιέων για την ασφάλεια των μαθητών, των μαθητριών και του εκπαιδευτικού προσωπικού, θα παραμείνουν κλειστά, ως προληπτικό μέτρο.

Οι βρεφονηπιακοί σταθμοί θα παραμείνουν ανοιχτοί για την εξυπηρέτηση των γονέων που εργάζονται στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα. Είναι στην διακριτική ευχέρεια του κάθε γονέα να χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες των σταθμών.

Η επέλαση της κακοκαιρίας στην Εύβοια προκαλεί προβλήματα στη λειτουργία των σχολείων.

Κλειστά θα παραμείνουν την Παρασκευή 15/10 όλα τα σχολεία στον Δήμο Διρφύων Μεσσαπίων με απόφαση του Δημάρχου Γιώργου Ψαθά.

Πατούλης: « Πρώτη μας προτεραιότητα η ασφάλεια και η προστασία της ζωής των μαθητών»

Με αφορμή τα έντονα καιρικά φαινόμενα που αναμένεται να πλήξουν την Αττική τις επόμενες ώρες, με εντολή του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη διακόπτεται σήμερα Πέμπτη 14 Οκτωβρίου σε όλη την Αττική, η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης τα οποία λειτουργούν τις απογευματινές και βραδινές ώρες.

Η διακοπή της λειτουργίας τους αποφασίστηκε για προληπτικούς λόγους ασφάλειας των μαθητών και εξαιτίας των δυσκολιών μετακίνησης που πιθανόν προκύψουν εξαιτίας της κακοκαιρίας.

Η Περιφέρεια Αττικής θα παρακολουθεί την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων και θα επανέλθει με νέα ανακοίνωση σχετικά με τη λειτουργία των σχολείων, αύριο Παρασκευή 15 Οκτωβρίου.

Η κακοκαιρία «Μπάλλος» δείχνει τα «δόντια» της στην Αττική: Εγκλωβισμένοι πολίτες, κλειστοί δρόμοι και δεκάδες κλήσεις στην Πυροσβεστική

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία Μπάλλος, που χτυπάει με βροχές, ισχυρές καταιγίδες, ακόμα και με χιόνι πολλές περιοχές της χώρα.

Ο κρατικός μηχανισμός έχει τεθεί σε συναγερμό και εστάλη μήνυμα από το 112 για την περιοχή της Αττικής.

Ήδη άρχισαν να εμφανίζονται τα πρώτα προβλήματα στο λεκανοπέδιο της Αττικής, με διακοπές κυκλοφορίας, ενώ ενώ σε ισχύ βρίσκεται το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Από την ώρα που ήχησε το 112 στην Αττική, έχουν γίνει 45 κλήσεις στην Πυροσβεστική και οι περισσότερες απ’ αυτές αφορούν απάντληση υδάτων, κυρίως από υπόγεια σπιτιών.

Οι περιοχές όπου εντοπίζονται τα περισσότερα προβλήματα είναι Νέα Φιλαδέλφεια, Κάτω Πατήσια, Περιστέρι, Μοσχάτο και Κηφισιά.

Λόγω της ισχυρής βροχόπτωσης, έκλεισε η οδός Πειραιώς σε δυο σημεία, εξαιτίας συσσώρευσης υδάτων. Η κυκλοφορία έχει διακοπεί στο ρεύμα προς Πειραιά από το ύψος της οδού Πέτρου Ράλλη και στο ρεύμα προς Αθήνα, από το ύψος της οδού Χαμοστέρνας.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες επί των οδών Γρηγορίου Λαμπράκη και Πειραιώς,φαίνεται να υπάρχουν επίσης εγκλωβισμένοι οδηγοί στα αυτοκίνητά τους ενώ, η Πυροσβεστική η υπηρεσία έχει δεχτεί κλήση για παροχή βοήθειας σε κτίριο στη Νέα Φιλαδέλφεια, όπου φέρεται να βρίσκονται αρκετά άτομα εγκλωβισμένα.

Μαθητές φτιάχνουν γέφυρα με θρανία σε πλημμυρισμένο σχολείο στη Φιλαδέλφεια (βίντεο)

Βίντεο που κυκλοφορεί στα social media καταγράφει μαθητές να στήνουν «γέφυρα» με θρανία να να βγουν από το πλημμυρισμένο ελέω κακοκαιρίας σχολείο τους.

Την ώρα που η κακοκαιρία «Μπάλλος» μαίνεται, ένα βίντεο από τη Νέα Φιλαδέλφεια κάνει τον γύρο του διαδικτύου.

Πρόκειται για βίντεο που καταγράφει μαθητές να έχουν στήσει «γέφυρα» με θρανία στη σειρά, ώστε να απομακρυνθούν από το σχολείο τους που έχει πλημμυρίσει.

Το σχολείο φαίνεται πως είναι το 1ο Λύκειο Νέας Φιλαδέλφειας.  https://platform.twitter.com/embed/Tweet.html?dnt=false&embedId=twitter-widget-1&features=eyJ0ZndfZXhwZXJpbWVudHNfY29va2llX2V4cGlyYXRpb24iOnsiYnVja2V0IjoxMjA5NjAwLCJ2ZXJzaW9uIjpudWxsfSwidGZ3X2hvcml6b25fdHdlZXRfZW1iZWRfOTU1NSI6eyJidWNrZXQiOiJodGUiLCJ2ZXJzaW9uIjpudWxsfSwidGZ3X3NwYWNlX2NhcmQiOnsiYnVja2V0Ijoib2ZmIiwidmVyc2lvbiI6bnVsbH19&frame=false&hideCard=false&hideThread=false&id=1448590356342259714&lang=el&origin=https%3A%2F%2Fwww.dikaiologitika.gr%2Feidhseis%2Fkoinonia%2F359057%2Fkakokairia-mpallos-epelasi-se-oli-ti-xora-kleista-sxoleia-diakopi-se-dromologia-polla-provlimata-eikones-vinteo&sessionId=7bf4642ad714831dcc6d6952165dc02821e00295&siteScreenName=dikaiologitika&theme=light&widgetsVersion=fcb1942%3A1632982954711&width=550px

Έκκληση από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις

Έκκληση προς τους πολίτες της Αττικής να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις απευθύνει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αναφέρει:

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη απευθύνει έκκληση προς του πολίτες, οι οποίοι κινούνται στην Αττική και σε περιοχές που πλήττονται από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Μήνυμα από το 112 και στους κατοίκους της Αττικής

Ο Μπάλλος σαρώνει τη χώρα με καταιγίδα να χτυπάει την Αττική αυτή την ώρα. Πριν από λίγα λεπτά εστάλη στους κατοίκους της Αττικής μήνυμα από το 112.

Συγκεκριμένα αναφέρεται στο μήνυμα «Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και πολιτικής Προστασίας ΓΓΠΠ, 13-10-2021 12:15. Προειδοποίηση για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στη περιοχή σας. Αποφύγετε άσκοπες μετακινήσεις, περιοχές που έχουν ή μπορεί να πλημμυρίσουν.

minima734

Έντονα φαινόμενα αυτή τη στιγμή στην Αττική, με ισχυρή καταιγίδα να σαρώνει.

Ήδη σε πολλές περιοχές της χώρας, ο καιρός έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα, δρόμοι έχουν γίνει ποτάμια ενώ αναμένεται δύσκολο βράδυ. Επιπλέον, κυκλοφοριακό κομφούζιο.

Σχέδιο για απομάκρυνση κατοίκων σε καμένες και επικίνδυνες για πλημμύρες περιοχές, σε Αττική και Βόρεια Εύβοια

Σχέδιο για μετακινήσεις κατοίκων περιοχών που βρίσκονται στο «κόκκινο», όσον αφορά τον κίνδυνο πλημμύρας, υλοποιεί από το πρωί το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με τις Περιφέρειες και τους Δήμους, εφαρμόζοντας για πρώτη φορά το συγκεκριμένο μέτρο, στο πλαίσιο της βασικής πολιτικής της νέας ηγεσίας, που έχει ως κύριο άξονα την πρόληψη και πρωτίστως την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Όπως ανέφεραν αρμόδιες πηγές του υπουργείου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με εισήγηση του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη, ήδη από το πρωί έχει ξεκινήσει μια καταγραφή και απομάκρυνση κατοίκων από σπίτια που βρίσκονται μέσα σε ρέματα ή σημεία όπου υπάρχει σοβαρός κίνδυνος πλημμύρας στη βόρεια Εύβοια. Επίσης σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται και η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Αττική και κυρίως στο Αλεποχώρι, και την υπόλοιπη δυτική Αττική, καθώς και σε περιοχές που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές.

Παράλληλα, έχουν ήδη κλείσει δρόμοι στα καμένα και απαγορεύονται μετακινήσεις πολιτών εκεί, καθώς υπάρχει κίνδυνος κατολισθήσεων ή πλημμυρικών φαινομένων που μπορεί να οδηγήσουν σε εγκλωβισμούς.

Το Αλεποχώρι είχε επισκεφθεί προσφάτως ο κ. Στυλιανίδης προσωπικά, ενώ είχε εκτενή συζήτηση για θέματα πρόληψης με όλους τους δημάρχους της Δυτικής Αττικής.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι απομακρύνσεις δεν θα είναι πολλές, θα γίνουν επιλεκτικά και αφορούν άτομα ηλικιωμένα, με προβλήματα, ή άτομα των οποίων η μετακίνηση είναι δύσκολη σε περίπτωση πλημμύρας -ώστε να μη διατρέξει κίνδυνο η ζωή τους.

Τα άτομα αυτά θα φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία, ΚΑΠΗ, ή άλλους χώρους που εξασφαλίζουν οι Περιφέρειες και οι Δήμοι, για μία δύο μέρες, μέχρι να περάσει η κακοκαιρία και ο κίνδυνος.

Το σχέδιο αυτό συζητήθηκε στην ευρεία σύσκεψη όλων των συναρμόδιων φορέων και υπηρεσιών που πραγματοποιήθηκε χτες στην Πολιτική Προστασία, εν αναμονή της νέας κακοκαιρίας και εκεί τέθηκαν οι βάσεις για τις προληπτικές δράσεις.

Όπως δήλωσε στέλεχος του υπουργείου, τα σχέδια αυτά είναι έκτακτα και προσαρμοσμένα στις παρούσες συνθήκες, πέρα από τις γενικές εκτιμήσεις και μοντέλα.

«Η λογική είναι να προλάβουμε δυσάρεστες συνέπειες από τα έντονα φαινόμενα. Το απόγευμα περιμένουμε σφοδρές καταιγίδες σε πολλά μέρη. Πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχουν εκτιμήσεις και μοντέλα, αλλά έχουμε δει ότι πολλές φορές διαφέρουν μεταξύ τους, άλλα μοντέλα χρησιμοποιούνται στην Αμερική, άλλα στην Ευρώπη κ.λπ. Ο δικός μας στόχος είναι η πρόληψη με τις δικές μας ιδιαιτερότητες και να πάμε ένα βήμα παραπέρα για την προστασία των ανθρώπων και να αποφύγουμε τις απώλειες».

Αποφασίσθηκε και η δημιουργία κοινών επιχειρησιακών κέντρων σε κάθε περιφέρεια για τον καλύτερο συντονισμό, αλλά και υψηλή ετοιμότητα του Πυροσβεστικού Σώματος, της Αστυνομίας, του ΕΚΑΒ, του στρατού και όλων των υπηρεσιών, καθώς και η χρήση του 112 για την ενημέρωση των πολιτών, κάτι που έχει ξεκινήσει ήδη από το πρωί σε Αττική, Κορινθία, Αργολίδα και θα συνεχιστεί σε Χαλκιδική, Καβάλα, Θάσο και Νότια Πελοπόννησο, ή όπου αλλού προβλέπονται έντονα καιρικά φαινόμενα.

Βασική μας προτεραιότητα είναι η ετοιμότητα, η επαγρύπνηση και η προετοιμασία, τόνισε ο κ. Στυλιανίδης στη σύσκεψη, ενώ παράλληλα εισηγήθηκε την απομάκρυνση των κατοίκων από τις επικίνδυνες για πλημμύρες περιοχές και σημεία. Τα σημεία αυτά είναι όσα έχει αποδειχτεί στο παρελθόν ότι πλημμυρίζουν εύκολα, κάτι το οποίο γνωρίζουν καλά οι Περιφέρειες και Δήμοι, που ανέλαβαν το διαδικαστικό κομμάτι.

Στις συγκεκριμένες περιοχές ο σχεδιασμός προβλέπει μεγαλύτερη ετοιμότητα από τις ΕΜΑΚ και την ΕΛ.ΑΣ.