News Ticker

Ο Νίκος Ανδρουλάκης στο Vrilissianews: Ό,τι δεν ανανεώνεται, πεθαίνει

Την ανάγκη ριζικής ανανένωσης του νέου φορέα που θα προκύψει στον χώρο της κεντροαριστέρας υπογραμμίζει, με αποκλειστική συνέντευξή του στο Vrilissianews ο υποψήφιος για την ηγεσία Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο κ. Ανδρουλάκης υποστηρίζει πως “όταν ένας οργανισμός δεν ανανεώνεται είναι καταδικασμένος να πεθάνει”, εκφράζει την ανάγκη να αποκτήσει ο χώρος της κεντροαριστεράς μια ενιαία φωνή ενώ απευθύνει κάλεσμα προς τους νέους πολίτες να συμμετάσχουν στην εκλογικη διαδικασία.

Κύριε Ανδρουλάκη, βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την εκλογή ηγέτη στον υπό σύσταση ενιαίο φορέα της κεντροαριστεράς. Είναι όμως το μείζον θέμα η εκλογή ηγέτη σε ένα φορέα, που δεν έχει ακόμα καθορίσει τα πολιτικά του χαρακτηριστικά, τις πολιτικές του θέσεις και παραμένουν άγνωστες οι προθέσεις όσων κομμάτων και σχημάτων συμμετέχουν στο εγχείρημα για την τύχη τους ώστε να προκύψει το καινούργιο;

Από την αρχή πίστευα και υποστήριζα δημοσίως ότι έπρεπε να προηγηθεί η ίδρυση του νέου φορέα, η διαμόρφωση των εσωτερικών δομών του και μόνο στο τέλος να είχαμε την εκλογή του προέδρου. Αυτή είναι και η λογική σειρά. Δυστυχώς όμως οι ηγεσίες των κομμάτων που συμμετέχουν αποφάσισαν να βάλουν το κάρο μπροστά από το άλογο. Παρόλα αυτά, δεν μπορούμε να αφήσουμε την ευκαιρία αυτή να μας προσπεράσει. Οι προοδευτικοί πολίτες της χώρας είναι απογοητευμένοι από τις πολλές προσωπικές στρατηγικές και τα μεγάλα «εγώ» που οδήγησαν τον χώρο στην πολυδιάσπαση. Στόχος μου είναι ο νέος φορέας να αποτελεί ένα θεσμικό κόμμα που θα σέβεται το κράτος, θα σέβεται τους θεσμούς, θα κινείται με διαφάνεια στις πολιτικές του αποφάσεις και στη διαχείριση των οικονομικών του.

Ο νέος φορέας θα λειτουργήσει ως ένα πολυτασικό κόμμα, μία συνομοσπονδία αυτόνομων κομμάτων ή ενιαίο κόμμα με ομογενοποιημένες θέσεις και απόψεις;

Η απάντηση θα δοθεί στο Ιδρυτικό Συνέδριο, που πρέπει να είναι ο πρώτος σταθμός μετά τις εκλογές. Με συνέδρους που θα εκλεγούν από την κοινωνία, χωρίς ποσοστώσεις κομμάτων και μηχανισμών. Το Συνέδριο θα αποφασίσει τη δομή του νέου κόμματος καθώς και τις προγραμματικές του θέσεις. Γι’ αυτό και η συμφωνία που φάνηκε να έχει γίνει μεταξύ της κ. Γεννηματά και του κ. Θεοδωράκη για τη μη ενοποίηση των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων μέχρι τις εθνικές εκλογές, θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα. Χρειάζεται να υπάρξει μια κοινοβουλευτική ομάδα, ώστε να έχουμε μια ενιαία φωνή στη Βουλή που θα αναδεικνύει την ενότητα του χώρου, την οποία ζητά ο ελληνικός λαός. Προσωπικά, σέβομαι τη διαφορετικότητα όλων, όμως η εικόνα στην κοινωνία και οι απόψεις στη Βουλή πρέπει να είναι αυστηρά ενοποιημένες, όχι όπως έγινε πρόσφατα με το νομοσχέδιο για τους διεμφυλικούς.

Υποστηρίζετε ότι το κόμμα στο οποίο ανήκετε το ΠΑΣΟΚ, έχει να ανανεωθεί 20 χρόνια. Αρκεί όμως μια ηλικιακή ανανέωση για την επιτυχία του εγχειρήματος;

Στόχος μας είναι η συμμαχία όλων των γενεών. Όμως όταν ένας οργανισμός δεν ανανεώνεται είναι καταδικασμένος να πεθάνει. Η αλλαγή γενιάς σημαίνει και αλλαγή νοοτροπίας. Δεν απαξιώνουμε την εμπειρία των παλαιότερων, είναι όμως απαραίτητο να δώσουμε φωνή στη γενιά της κρίσης, στους νέους επιστήμονες που βρίσκονται στο εξωτερικό, αυτούς που δουλεύουν σε επισφαλής θέσεις εργασίες, τους νέους πτυχιούχους που βλέπουν οι κόποι τους να απαξιώνονται, τους ανέργους. Να τους κινητοποιήσουμε ώστε να συμμετάσχουν ενεργά στην πολιτική διαδικασία και όχι μόνο ως διακοσμητικό ντεκόρ.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μετά τις εκλογές – όποτε γίνουν- θα προκύψει ανάγκη συνεργασιών για τη συγκρότηση κυβερνητικού σχήματος. Με ποια πλευρά θα μπορούσε να συνεργασθεί η «νέα» ΔΗ.ΣΥ, ώστε αφ’ ενός να συμβάλει στην πολιτική σταθερότητα  και αφ’ ετέρου να προωθήσει απόψεις και λύσεις για τα μεγάλα ζητήματα του τόπου;

Στο Ιδρυτικό Συνέδριο της παράταξής μας θα διαμορφώσουμε και το προγραμματικό μας σχέδιο, το οποίο στις επόμενες εκλογές θα το θέσουμε στην κρίση του Ελληνικού λαού και θα ζητήσουμε τη θετική του ψήφο, όχι ως πιθανός εκλογικός σύμμαχος του ενός ή του άλλου κόμματος αλλά για το πρόγραμμά μας. Μετά τις εκλογές, η απόφαση για την πιθανή συμμετοχή μας σε μία κυβέρνηση συνεργασίας θα ληφθεί συλλογικά, δημοκρατικά και βάσει με τις αρχές και τις αξίες μας. Θα θέσουμε τις προτεραιότητές μας και αν μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μία προγραμματική συμφωνία, βάσει της οποίας θα κριθούμε από τους πολίτες και τα μέλη μας. Εάν δεν μπορεί να υπάρξει κοινή ιεράρχηση προτεραιοτήτων δεν θα συμμετάσχουμε σε καμία κυβέρνηση, για να μοιράσουν κάποιοι υπουργικές θέσεις. Πολλές φορές άλλωστε μπορείς να προσφέρεις και από τα έδρανα της αντιπολίτευσης.