News Ticker

Περιπολίες… εντός των λεωφορείων!

«Επιβάτες» – μυστικοί αστυνομικοί της Κρατικής Ασφάλειας μέσα σε λεωφορεία, τρόλεϊ, συρμούς Μετρό και ΗΣΑΠ, συνδυαστικά με μοτοσυκλετιστές της ίδιας υπηρεσίας θα επιχειρήσουν να ανακόψουν το κύμα βανδαλισμών και καταστροφών σε μέσα μαζικής μεταφοράς.

Το σχέδιο αστυνομικής δράσης αναθεωρήθηκε και προσαρμόστηκε στα νέα δεδομένα με κυρίαρχη στόχευση τις συλλήψεις δραστών τέτοιων καταστροφών, οι οποίες σύμφωνα με τις αστυνομικές εκτιμήσεις θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά στη συνέχιση αυτού του μπαράζ βανδαλισμών.

Το προηγούμενο επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για την αποτροπή επιθέσεων σε μέσα μαζική μεταφοράς, σε βανδαλισμούς-καταστροφές ακυρωτικών μηχανημάτων και θυρών, έπασχε από την… εγκατάλειψη θέσης αστυνομικών που έχουν επιφορτιστεί την υλοποίησή του.

Αξιωματικοί της αστυνομίας είχαν διαπιστώσει ότι ένα μεγάλο ποσοστό από τους περίπου 200 αστυνομικούς που συμμετείχαν στον σχεδιασμό, σε κρυφές και εμφανείς περιπολίες σε μέσα μαζικής μεταφοράς, γίνονταν «αόρατοι» και δεν εντοπίζονταν στα σημεία που είχαν προκαθοριστεί να περιπολούν. Από τους αιφνιδιαστικούς ελέγχους επικεφαλής αξιωματικών, πολλοί αστυνομικοί διαπιστώθηκε ότι απουσίαζαν από τις θέσεις τους, και σε κάποιους από αυτούς επιβλήθηκαν ποινές χρηματικών προστίμων.

Ο σχεδιασμός προέβλεπε μεγάλο αριθμό αστυνομικών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., να εκτελούν υπηρεσία στατικής φύλαξης έξω από σταθμούς του μετρό-ΗΣΑΠ και στάσεις λεωφορείων όπου είχαν παρατηρηθεί επιθέσεις, ενώ υπήρξε ενεργοποίηση αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας (περίπου 100 τον αριθμό) και Ομάδων Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ).

Οι συσκέψεις αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΑΣΑ Γιάννη Σκουμπούρη ήταν αλλεπάλληλες, προκειμένου να ληφθούν πρόσθετα αστυνομικά μέτρα σε στάσεις και αφετηρίες λεωφορείων και τρόλεϊ που βρίσκονται στις επίμαχες περιοχές και κυρίως γύρω από τα Εξάρχεια και Ζωγράφου, ενώ υπεγράφη και ειδικό μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στον κ. Σκουμπούρη και στον γενικό γραμματέα Δημόσιας Τάξης Δημήτρη Αναγνωστάκη.

Ωστόσο η κατάσταση επιδεινώθηκε την περασμένη εβδομάδα όταν μόνο σε ένα 24ωρο καταγράφηκαν 18 επιθέσεις με καταστροφές ακυρωτικών μηχανημάτων και γκράφιτι σε οχήματα, στην οδό Πατησίων, Πλ. Κάνιγγος, Γαλάτσι, Κυψέλη, Ίλιον. Η κλιμάκωση των επιθέσεων προκάλεσε τον επανασχεδιασμό των αστυνομικών μέτρων με βασικό στόχο τις συλλήψεις νεαρών που επιδίδονται σε βανδαλισμούς, κάτι που όπως εκτιμούν οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. θα λειτουργήσει αποτρεπτικά στη συνέχιση των καταστροφών με στόχο Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Το βάρος σε αυτή τη στόχευση συλλήψεων, έπεσε στην Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας, η οποία με περίπου 100 αστυνομικούς, θα απασχοληθεί αποκλειστικά με τον εντοπισμό και τις συλλήψεις δραστών τέτοιων καταστροφών. Οι αστυνομικοί της αρμόδιας υπηρεσίας θα προβαίνουν σε διαρκής περιπολίες με μοτοσυκλέτες, στα σημεία όπου έχουν χαρτογραφηθεί ως εκείνα στα οποία σημειώνονται συχνότερα επιθέσεις τέτοιου τύπου, ενώ δεν αποκλείεται μυστικοί αστυνομικοί να βρεθούν ως «επιβάτες» στο εσωτερικών οχημάτων του ΟΑΣΑ για τον «στιγματισμό» των δραστών και την σύλληψή τους σε δεύτερο χρόνο.

Οι αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., εντοπίζοντας διαδικτυακές υποδείξεις και οδηγίες για τον τρόπο που θα καταστρέφονται τα ακυρωτικά μηχανήματα και η προαναγγελία μπαράζ επιθέσεων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, έκαναν λόγο για έντονη κινητικότητα στον αντιεξουσιαστικό χώρο και κλιμάκωση αυτών των επιθέσεων.

Έντονος είναι και ο προβληματισμός για την αύξηση των καταλήψεων κτιρίων που υπερβαίνουν τις 70, για κάποιες από τις οποίες, παρότι υπάρχουν χρόνιες εισαγγελικές παραγγελίες για εκκένωσή τους, δεν υπάρχει καμιά περαιτέρω ενέργεια εξαιτίας της πολιτικής ατολμίας να δοθούν εντολές εκκένωσης. Δεν αποκλείεται το επόμενο χρονικό διάστημα να υπάρξει μαζική υποβολή μηνύσεων από τους ιδιοκτήτες κτιρίων υπό κατάληψη, κάτι που θα φέρει σε δυσάρεστη θέση την πολιτική και αστυνομική ηγεσία.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης αναφέρθηκε σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΙ στα υπό κατάληψη κτίρια δηλώνοντας ότι «κτίριο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού όπου επρόκειτο σε λίγες ημέρες να εγκατασταθούν ασυνόδευτα παιδιά-πρόσφυγες, καταλήφθηκε πριν από μερικά 24ωρα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να βρει στέγη ένα από τα πιο ευαίσθητα τμήματα του προσφυγικού κύματος, τα ασυνόδευτα παιδιά. Έχουμε κτίρια υπό κατάληψη που δεν ξέρει κανείς τι γίνεται εκεί μέσα. Στις αρχές της Αχαρνών, σε μια ακτίνα εκατό μέτρων, έχουμε τρεις καταλήψεις, και δεν ιδρώνει το αυτί κανενός».