Ποια επιδόματα καταργούνται ή ενσωματώνονται στον μισθό
Πρόταση για ενσωμάτωση των επιδομάτων στον βασικό μισθό, η οποία μπορεί να φέρει μείωση από 5% έως 7% στις συνολικές αποδοχές δημοσίων υπαλλήλων που τα παίρνουν ακόμη, κατέθεσε ο νέος αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορος Βερναρδάκης στον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.
Η μείωση στις συνολικές αποδοχές θα αφορά κυρίως τους υπαλλήλους χαμηλών προσόντων που εντάσσονται στα ειδικά μισθολόγια και θα προκύψει από την αύξηση στις κρατήσεις για τα ασφαλιστικά ταμεία.
Σύμφωνα με την εφημερίδα “Έθνος του Σαββάτου”, προς ενσωμάτωση ή κατάργηση οδηγούνται: Τα επιδόματα εξομάλυνσης μισθολογικών διαφορών και ειδικής απασχόλησης που παίρνουν οι ένστολοι Το επίδομα ταχύτερης και αποτελεσματικότερης διεκπεραίωσης και η πάγια αποζημίωση των δικαστικών Το επίδομα δημιουργίας και ενημέρωσης βιβλιοθήκης που παίρνει το προσωπικό του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Τα ερευνητικά επιδόματα του προσωπικού των ΤΕΙ και των μελών του διδακτικού και επιστημονικού προσωπικού των ΑΕΙ Το επίδομα αποκλειστικού ειδικού λειτουργήματος που λαμβάνουν οι αρχιερείς. Για παράδειγμα, με την εφαρμογή της παραπάνω πρότασης καθηγητής Πανεπιστημίου με συνολικές αποδοχές 1.400 ευρώ, εκ των οποίων τα 900 ευρώ είναι βασικός μισθός και τα 500 ευρώ επιδόματα, θα μπορεί να έχει συνολικές αποδοχές 1.300 ευρώ, εκ των οποίων τα 1.100 θα αφορούν τον βασικό μισθό και τα 200 θα είναι επιδόματα.
Στο “μέτωπο” των προσλήψεων, όπως τονίζει ο νέος αναπληρωτής υπουργός, οι 5.300 επαναπροσληφθέντες στο Δημόσιο δεν κινδυνεύουν, καθώς ο αριθμός τους θα αφαιρεθεί είτε από τις προσλήψεις που είχαν προγραμματιστεί για εφέτος είτε από το σύνολο εκείνων που προβλέπονται έως το 2019. Στο μεταξύ, ήδη έχουν δρομολογηθεί για το 2015 4.500 προσλήψεις στον τομέα της Υγείας και 2.771 προσλήψεις σε διάφορους άλλους τομείς του Δημοσίου όπου υπάρχουν ελλείψεις.
Leave a comment