Που προσβάλλονται τα πρόστιμα για την απαγόρευση κυκλοφορίας
Γράφει η Βριλησσιώτισα Σοφία Ναούμ,
Δικηγόρος Αθηνών:
“Ήδη από 23/3/2020, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου Δημόσιας Υγείας που συνίστανται στη μείωση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, επιβάλλεται ως μέτρο πρόληψης και για το απολύτως αναγκαίο χρονικό διάστημα (ήδη μέχρι και τις 27 Απριλίου 2020 και ώρα 06:00), περιορισμός της κυκλοφορίας των πολιτών σε όλη στην Επικράτεια.
Τι συμβαίνει όμως, με τα πρόστιμα που επιβάλλονται στους πολίτες λόγω παραβίασης της παραπάνω διάταξης για τον περιορισμό της κυκλοφορίας;
Σε περίπτωση που ο πολίτης θεωρεί ότι αδίκως του επεβλήθη το διοικητικό πρόστιμο των 150 € δύναται εντός τριών ημερών από την ημερομηνία της παράβασης να υποβάλει αντιρρήσεις κατά της πράξης βεβαίωσης παράβασης με επιβολή προστίμου ενώπιον του Διοικητή του αρμοδίου τμήματος ή υπηρεσίας που αναγράφεται στην πράξη βεβαίωσης. Οι εν λόγω αντιρρήσεις διαβιβάζονται μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) ή μέσω fax στο αρμόδιο τμήμα ή υπηρεσία.
Στο ανωτέρω έγγραφο των αντιρρήσεων χρειάζεται να περιγράφεται αναλυτικά ο λόγος της μετακίνησης του πολίτη, η τυχόν αποστολή sms στο 13033 ή η ύπαρξη βεβαίωσης κυκλοφορίας, ο τρόπος του ελέγχου από το αρμόδιο όργανο, οι εξηγήσεις που δόθηκαν την στιγμή εκείνη από τον πολίτη σχετικά με την σκοπιμότητα της μετακίνησής του. Ταυτόχρονα, ο πολίτης πρέπει να επισυνάπτει τα σχετικά έγγραφα προς απόδειξη των ανωτέρω ισχυρισμών του.
Η απόφαση, με την οποία εξετάζονται οι αντιρρήσεις από τον Διοικητή του αρμόδιου τμήματος ή υπηρεσίας, πρέπει να είναι πλήρως αιτιολογημένη με αναφορά σε συγκεκριμένα περιστατικά και στοιχεία. Σε περίπτωση που αυτές απορριφθούν, ο πολίτης δύναται να προσφύγει στο αρμόδιο Διοικητικό Πρωτοδικείο.
Τέλος, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία, εάν οι ως άνω αντιρρήσεις απορριφθούν ή αν δεν υποβληθούν καν, τότε μέσα σε δέκα ημέρες ο παραβάτης μπορεί να πληρώσει το συγκεκριμένο πρόστιμο είτε στα ΕΛ.ΤΑ, είτε στην ταμειακή υπηρεσία των Ο.Τ.Α. Διαφορετικά, μέσα σε χρονικό διάστημα δύο μηνών, το πρόστιμο μπορεί να πληρωθεί στον δικαιούχο Δήμο. Σε περίπτωση που δεν πληρωθεί στο συγκεκριμένο διάστημα, τότε η οφειλή θεωρείται ληξιπρόθεσμη και διαβιβάζεται από τον δικαιούχο Δήμο στην οικεία Δ.Ο.Υ.”
Σοφία Ναούμ
Δικηγόρος Αθηνών
Πιστοποιημένη Νομική Παραστάτρια στη Διαμεσολάβηση,
Νομική Σύμβουλος της Ένωσης Επαγγελματιών, Βιοτεχνιών και Εμπόρων Βριλησσίων Αττικής
Γράμμου 23, Βριλήσσια, Τ.Κ. 15235
Τηλ. 210- 6435079, 6945113973