Υπερψηφίστηκε με 230 ΝΑΙ τo δεύτερο πακέτο μέτρων
Με 230 θετικές ψήφους υιοθετήθηκε από τη Βουλή το νομοσχέδιο με το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων μέτρων. Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισε ο Γιάνης Βαρουφάκης. «Όχι» ψήφισαν 63 βουλευτές και παρόντες δήλωσαν πέντε.
Από τον ΣΥΡΙΖΑ «όχι» ψήφισαν οι εξής 31 βουλευτές : Ζωή Κωνσταντοπούλου, Αγλαΐα Κυρίτση, Κώστας Ήσυχος, Νάντια Βαλαβάνη, Δημήτρης Στρατούλης, Δημήτρης Κοδέλας, Ελένη Σωτηρίου, Βασίλης Χατζηλάμπρου, Ιωάννης Σταθάς, Κώστας Ζαχαριάς, Αθανάσιος Σκούμας, Κώστας Λαπαβίτσας, Θωμάς Κώτσιας, Ιωάννα Γαϊτάνη, Μιχάλης Κριτσωτάκης, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Ηλίας Ιωαννίδης, Ραχήλ Μακρή, Αμανατίδου-Πασχαλίδου Ευαγγελία, Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, Ιωάννης Ζερδελής, Στάθης Λεουτσάκος, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Θανάσης Πετράκος, Ελένη Ψαρρέα, Κώστας Δελημήτρος, Ζήσης Ζάννας, Βασίλης Κυριακάκης, Στέφανος Σαμοΐλης, Ευγενία Ουζουνίδου Αλεξάνδρα Τσανάκα.
«Παρών» ψήφισαν από τον ΣΥΡΙΖΑ οι: Ηρώ Διώτη, Βασιλική Λέβα, Κωνσταντίνος Δερμιτζάκης, Κασιμάτη Νίνα, Τζίκα Κωστοπούλου
Υπενθυμίζεται ότι κατά την ψηφοφορία για τα πρώτα μέτρα, την περασμένη Τετάρτη, 32 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν «όχι», 6 δήλωσαν «παρών», ενώ μία βουλευτής ήταν απούσα.
Τα διαδικαστικά
Η διαδικασία στην Ολομέλεια ξεκίνησε με ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των πεσόντων, τραυματιών και αγνοουμένων από την τουρκική εισβολή 20 Ιουλίου 1974 στην Κύπρο και στη μνήμη του Σωτήρη Πέτρουλα που δολοφονήθηκε 21 Ιουλίου του 1965.
Ο Θανάσης Παφίλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, κατηγόρησε την κυβέρνηση για το ότι έφερε στη Βουλή το νομοσχέδιο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και σημειώνει ότι το ΚΚΕ είναι αντίθετο.
Ο Νίκος Δένδιας (ΝΔ) επέκρινε την τοποθέτηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου στη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου στις Επιτροπές της Βουλής κάνοντας λόγο για «απολύτως πρωτοφανή» περιστατικά. Ο κ. Δένδιας είπε ότι οι κατηγορίες αυτές θα πρέπει να αποσυρθούν από την Πρόεδρο της Βουλής ή η κυβέρνηση θα πρέπει να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της Προέδρου της Βουλής.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Ανδρέας Λοβέρδος (ΠΑΣΟΚ) ζήτησε από την κυβέρνηση να πάρει θέση πριν ξεκινήσει η διαδικασία, καθώς σφυροκοπείται, όπως είπε, από το μείζων θεσμικό όργανο της Βουλής, την πρόεδρό της.
Δεν σφυροκοπώ την κυβέρνηση αλλά εκείνους που εκβιάζουν την κυβέρνηση, απάντησε η κ. Κωνσταντοπούλου. Απαντώντας δε στον Νίκο Φίλη (ΣΥΡΙΖΑ), ο οποίος τόνισε ότι η κυβέρνηση νομοθετεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος για λόγους εκτάκτου ανάγκης, ζήτησε να μην επαναλάβουν οι βουλευτές την καρικατούρα, όπως είπε, βουλευτή που δήλωσε πως δεν είχε διαβάσει το μνημόνιο.
Η πλειοψηφία της Ολομέλειας αποφάσισε υπέρ της διαδικασίας του κατεπείγοντος και της πρότασης της διάσκεψης. Μετά το τέλος της επί της διαδικασίας της ψηφοφορίας, η Ζωή Κωνσταντοπούλου παρέδωσε την έδρα του προεδρεύοντος στον α’ αντιπρόεδρο της Βουλής Αλέξη Μητρόπουλο.
Οι τοποθετήσεις στην Ολομέλεια
Σε ό,τι αφορά τον δικό μου κώδικα αξιών, η παρουσία της Αριστεράς στην κυβέρνηση δεν είναι επιδίωξη θέσεων, είναι οχυρό μάχης για τα συμφέροντα του λαού μας, συγκρούσεις με τα οργανωμένα συμφέροντα. Αυτό το οχυρό μάχης δεν προτίθεμαι -οικειοθελώς τουλάχιστον- να το εγκαταλείψω. Δεν θα γίνουμε ούτε δειλοί, ούτε ριψάσπιδες, ούτε απολογητές χαμένων αγώνων» δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συζήτηση για το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων μέτρων.
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι έγινε μεγάλη συζήτηση για τη διαδικασία και παραδέχτηκε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η διαδικασία αυτή δεν είναι ομαλή κοινοβουλευτική διαδικασία, όπως δεν είναι και ομαλές οι συνθήκες». «Να μην βλέπουμε μόνο το γράμμα της διαδικασίας αλλά να βλέπουμε την ουσία» τόνισε ο πρωθυπουργός, λέγοντας ότι η ουσία είναι ότι στις 12 Ιουλίου οδηγηθήκαμε σε ένα δύσκολο συμβιβασμό, βάσει του οποίου καλούμαστε να νομοθετήσουμε.
Πέρα από τα αλληλοχειροκροτήματα με την κ. Κωνσταντοπούλου πρέπει να δώσετε μια απάντηση ως πότε θα την ανέχεστε έως πρόεδρο του Κοινοβουλίου, δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης στην αρχή της ομιλίας του, προσθέτοντας: «Για εμάς είναι ξεκάθαρο: πρέπει να κατέβει από την έδρα, να πάψει να έχει το προσωπικό της κανάλι, να πάψει να προβάλει τα συμφέροντά της».
Αλήθεια και πραγματικότητα χρειάζεται η ελληνική κοινωνία, δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής τονίζοντας : «Όχι άλλα ψέματα και υπεκφυγές». Ο κίνδυνος του grexit και τα σχέδιο του Σόιμπλε παραμένουν στο επάνω συρτάρι, δήλωσε ο κ. Θεοδωράκης υπογραμμίζοντας πως αυτό που προέχει είναι η σταθερότητα της χώρας.
«Η κυβέρνηση είναι ανήμπορη να κυβερνήσει. Είναι καιρός να ξεκινήσει σοβαρό διάλογο με τις δυνάμεις που στήριξαν την παραμονή της χώρας στο ευρώ, και να υπάρξει νέο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας» διαπίστωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά.
«Η κυβέρνηση οφείλει να κυβερνήσει και να εφαρμόσει με συνέπεια τις υποχρεώσεις που η ίδια ανέλαβε. Αν δεν μπορείτε να κυβερνήσετε, αν δεν διαθέτετε τις δυνάμεις, πείτε το. Αδιέξοδα δεν υπάρχουν» ανέφερε η κ. Γεννηματά, ζητώντας παράλληλα αλλαγή του εκλογικού νόμου και κατάργηση του bonus των 50 εδρών που δίνει ο υφιστάμενος εκλογικός νόμος στο πρώτο κόμμα.
Οι πρώην κυβερνήτες στεναχωριούνται γιατί δεν είναι πιο βαριά τα μέτρα, δήλωσε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος. Απευθυνόμενος στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και στον πρόεδρο της ΝΔ τους κάλεσε: «Πάμε όλοι μαζί για να αλλάξουμε τη χώρα». Το θέτουμε τώρα, να ψηφίσουμε την άλλη εβδομάδα για κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών και για τη μείωση του μισθού μας κατά 30%, είπε. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ ανέφερε ακόμη πως «έχουμε υποχρέωση όλοι μαζί αυτούς που λήστεψαν τη χώρα να τους φυλακίσουμε».
«Είμαι θιγμένος, γιατί αναγκάζομαι για λόγους εθνικής ανάγκης να παρέχω την ανοχή μου στην κυβέρνηση» απάντησε από το ΠΑΣΟΚ ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ζήτησε δέσμευση από την πλευρά του πρωθυπουργού για το χρονοδιάγραμμα της διαπραγμάτευσης.
Υπάρχει η αντίληψη κάποιων που ταυτίζουν την Ευρώπη με την εφαρμογή αυτών των μέτρων , δήλωσε ο υπουργός; Επικρατείας Νίκος Παππάς υπογραμμίζοντας πως το ερώτημα δεν είναι πλέον μέσα ή έξω από την Ευρώπη, το ερώτημα είναι ποιά Ευρώπη. Ποιος μπορεί να αμφισβητήσει ότι η Γερμανία έχει δεχθεί σφοδρή κριτική για την πολιτική της , είπε ο κ . Παππάς υπογραμμίζοντας ακόμη πως είναι ξεκάθαρό ότι το θέμα του χρέους είναι πλέον στο τραπέζι.
Πραγματικό πραξικόπημα αυτό που συντελείται εδώ και δέκα ημέρες στην Ευρώπη και την Ελλάδα, ένας εκβιασμός και πειθαναγκασμός της νόμιμα εκλεγμένης κυβέρνησης, ένας εκβιασμός που μετακυλύεται στη Βουλή ώστε και αυτή με τη σειρά της να υποκύψει, δήλωσε η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Η κ. Κωνσταντοπούλου πρόσθεσε ότι κάποιοι εντός της Ευρώπης εκβιάζοντας την κυβέρνηση θέλουν να απελπίσουν συνολικά τους ευρωπαϊκούς λαούς. «Δεν θα τους αποκαλέσω ξανά θεσμούς, γιατί έχουν εξωθεσμική συμπεριφορά» είπε. Πρόσθεσε πάντως ότι τιμά την ειλικρίνεια των λόγων και των προθέσεων του Πρωθυπουργού
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ξεκίνησε με βολές εναντίον του Ανδρέα Λοβέρδου, δημιουργώντας ένταση η οποία εκτονώθηκε και με την παρέμβαση από το προεδρείο της Βουλής. Αργότερα, υποστήριξε την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας BRRD στο Εθνικό Δίκαιο, που ρυθμίσει τα θέματα της προετοιμασίας των σχεδίων ανάκαμψης και εξυγίανσης σε επίπεδο τραπεζικών ιδρυμάτων. Δεν βλέπω γιατί κάποιος συνάδελφος θα πρέπει να καταψηφίσει αυτή την οδηγία, είπε.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος εξήγησε πώς η Ποινική Δικονομία κατέστη προαπαιτούμενο. «Επιμέναμε στους θεσμούς πάνω στις δικές μας προτάσεις. Βρισκόμαστε ενώπιον της εμμονής των θεσμών, οι οποίοι εμμένουν στο κείμενο του 2014. Μέσα στις ρυθμίσεις του υπάρχουν κάποιες που μου φαίνονται και φαίνονται και στον νομικό κόσμο της χώρας, προβληματικές» παραδέχτηκε.
«Είναι ικανό να καθορίσει συνολικά τη στάση μας; Όχι γιατί ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας αποτελεί πολυσχιδές κείμενο και γιατί τα δύο προβληματικά θέματα μπορούμε να συνεχίσουμε να επιδιώκουμε με πιο σωστό τρόπο, εάν η χώρα κατορθώσει να επιβιώσει στις συνθήκες στις οποίες βρίσκεται» πρόσθεσε ο κ. Παρασκευόπουλος, συμπληρώνοντας: «Έχω πειστεί ότι δεν ήμασταν έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε το Grexit. Βρίσκομαι αντιμέτωπος με δύο προβλήματα και πρέπει να διαλέξω αυτή που δεν είναι χειρότερη».
Τα σημερινά μέτρα είναι μόνο η προκαταβολή για να αρχίσουν οι πραγματικές διαπραγματεύσεις, δήλωσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας (ΚΚΕ). Ο ίδιος εξέφρασε αμφιβολίες ότι είναι διασφαλισμένοι οι καταθέτες με ποσά κάτω των 100.000 ευρώ, υποστήριξε ότι οι δεσμεύσεις για το χρέος είναι παρόμοιες ή ίδιες με του 2012, ενώ δεν προβλέπεται κανένα μέτρο για όσους πρωταγωνίστησαν στην διαφυγή των καταθέσεων στο εξωτερικό και η κυβέρνηση δεν απαντά σε ποια χέρια θα βρεθούν τα «κόκκινα δάνεια». Δεν βαρεθήκατε την «καραμέλα» ότι η κυβέρνηση είχε να επιλέξει μεταξύ του μνημονίου και του σχεδίου Σόιμπλε, δήλωσε.
Leave a comment