News Ticker

Στην Τράπεζα της Ελλάδος τα αποθεματικά των ΟΤΑ – Τι απαντά η κυβέρνηση – Δείτε το ΦΕΚ

Στη Τράπεζα της Ελλάδος μεταφέρονται υποχρεωτικά τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης και των Οργανισμών ΟΤΑ που δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν το επόμενο 15ήμερο.

Σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα σε ΦΕΚ «οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού (περιφέρειες και δήμοι), υποχρεούνται να καταθέτουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα και να μεταφέρουν τα κεφάλαια προθεσμιακών τους καταθέσεων σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης που τηρούν στην Τράπεζα της Ελλάδος».

Από την μεταφορά των αποθεματικών, εξαιρούνται Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και ασφαλιστικά ταμεία, καθώς θα μπορούν να μεταφέρουν τα αποθεματικά τους, μόνο εφόσον οι διοικήσεις τους το επιθυμούν.

Η ρύθμιση έχει αναδρομική ισχύ από τις 17 Μαρτίου 2015.

Έντονες αντιδράσεις από την τοπική αυτοδιοίκηση

Η απόφαση αυτή έχει ήδη προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις στους κόλπους της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ήδη ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης με δήλωσή του κάνει λόγο για “πολιτικά και θεσμικά απαράδεκτη απόφαση, που μας πηγαίνει πολλά χρόνια πίσω”. Σύμφωνα με τον κ. Πατούλη, η συγκεκριμένη απόφαση θέτει σε κίνδυνο τις δημοτικές υπηρεσίες ενώ ανατρέπει τον οικονομικό προγραμματισμό των δήμων. Ο κ. Πατούλης καλεί την Κυβέρνηση να ακυρώσει την απόφασή της να δεσμεύσει στην Τράπεζα της Ελλάδος τα χρήματα των Δήμων ενώ προαναγγέλλει κινητοποιήσεις και την προσφυγή των Δήμων στο ΣτΕ για την ακύρωση της απόφασης της κυβέρνησης.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης εκφράζει την έντονη αντίθεσή του τονίζοντας ότι “ο δήμος Αθηναίων θα εισηγηθεί στην ΚΕΔΕ να μην εφαρμοστεί η ΠΝΠ, ως προδήλως αντισυνταγματική, καθώς παραβιάζει βάναυσα την αυτοτέλεια των ΟΤΑ”. Ο κ. Καμίνης προσθέτει πως “τέτοιου είδους αιφνιδιαστικές ενέργειες δημιουργούν εικόνα θεσμικής διάλυσης και στην ουσία αναστέλλουν τη λειτουργία των δήμων”.

Έντονη ήταν και η αντίδραση του προέδρου της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) κ. Κώστα Αγοραστού, ο οποίος υπογραμμίζει  ότι «η κυβερνητική απόφαση δημιουργεί δημοσιονομικό πανικό, συνθήκες “παύσης πληρωμών” και ουσιαστικά διακοπή σημαντικών  έργων (δρόμοι, νοσοκομεία, σχολεία, επενδύσεις καθώς και τους εργαζόμενους σε αυτά…)».

Τι απαντά το υπουργείο Εσωτερικών

Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο ΓΓ του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Κώστας Πουλάκης, με δήλωση του, μιλά για κίνηση που βοηθά την ταμειακή ρευστότητα της χώρας αλλά συγχρόνως διασφαλίζει την άμεση ταμειακή ρευστότητα των ΟΤΑ. Ο κ. Πουλακης προσθέτει πως δεν πρόκειται τίποτα περισσότερο από μια εσωτερική ανακύκλωση της ταμειακής ρευστότητας της χώρας.

Διαβάστε ολόκληρη τη δήλωση του κ. Κ.Πουλάκη:

«Η ΠΝΠ που δημοσιεύτηκε σήμερα για τη μεταφορά των αποθεματικών των ΟΤΑ και άλλων φορέων της Γενικής Κυβέρνησης στην Τράπεζα της Ελλάδος δεν είναι τίποτα περισσότερο από μία προσωρινή (15νθήμερη) εσωτερική ανακύκλωση της βραχυπρόθεσμης ταμειακής ρευστότητας της χώρας.

Πρόκειται για μία κίνηση η οποία –την ίδια στιγμή που διασφαλίζει απολύτως την άμεση ταμειακή ρευστότητα των ΟΤΑ, τη μισθοδοσία των υπαλλήλων τους και την καθ’ όλα κανονική τους λειτουργία για το επόμενο διάστημα– ταυτόχρονα δίνει στο ελληνικό Δημόσιο, το ίδιο που επιχορηγεί μέσω του κρατικού προϋπολογισμού τους ΟΤΑ, τη δυνατότητα να αντλήσει άμεσα την προσωρινή ρευστότητα που χρειάζεται, ώστε να είναι και το ίδιο καθ’ όλα εντάξει σε όλες τις υποχρεώσεις του, έναντι πρωτίστως των ίδιων των ελλήνων πολιτών»

Πάντως, ειναι προφανές πως με αυτή την κίνηση, η κυβέρνηση επιχειρεί να καλύψει τις επιτακτικές ανάγκες του Δημοσίου πού έπονται το επόμενο δεκαπενθήμερο και φτάνουν τα  3 δισ. ευρώ.

Κυβερνητικοί κύκλοι υποστηρίζουν πως η συγκεκριμένη  πρακτική εφαρμόζεται σε Πορτογαλία, Ολλανδία και Αγγλία και έχει να κάνει με την καλύτερη διαχείριση των χρημάτων των οργανισμών. Επίσης υποστηρίζεται πως με αυτό τον τρόπο οι φορείς εξασφαλίζουν πιο αποδοτική τοποθέτηση των ταμειακών τους διαθεσίμων, αφού τα επιτόκια των εμπορικών τραπεζών δεν ξεπερνούν το 1%, ενώ στην Τράπεζα της Ελλάδος η απόδοση είναι της τάξης του 2,5%.

Διαβάστε ολόκληρη την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τη μεταφορά των αποθεματικών ΕΔΩ.

Διαβάστε ολόκληρη τη δήλωση του προέδρου της ΚΕΔΕ Γιώργου Πατούλη ΕΔΩ.

info: Το σύνολο των αποθεματικών των δημοσίων φορέων (οργανισμών εποπτευόμενων από τα υπουργεία, ασφαλιστικών ταμείων, ΟΤΑ και δημοσίων νοσοκομείων) φτάνει συνολικά τα 11,95 δισ. ευρώ. Από αυτά 6,6 δισ. ευρώ είναι σε λογαριασμούς φορέων που εποπτεύονται από τα υπουργεία, 3,1 δισ. είναι οι καταθέσεις των ασφαλιστικών ταμείων, 2,2 δισ. ευρώ σε ΟΤΑ και περίπου 280 εκατ. ευρώ των δημόσιων νοσοκομείων.

Leave a comment

Your email address will not be published.




Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.