News Ticker

Συναγερμός στην Αττική: 2.000 κρούσματα από την 1η Σεπτεμβρίου

Σε ασφυκτικό κλοιό βρίσκεται το Λεκανοπέδιο της Αττικής, καταγράφοντας τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων καθημερινά, με ανοδικές τάσεις μάλιστα, εντείνοντας την ανησυχία των επιστημονικών και υγειονομικών αρχών.

Από την 1η Σεπτεμβρίου έως και χθεςο αριθμός των νέων μολύνσεων στην Αττική είναι στρογγυλός και ανέρχεται σε 2.000. Οι πρώτες 17 ημέρες του Σεπτεμβρίου συγκεντρώνουν το 1/3 των περιστατικών που έχουν συνολικά καταγραφεί τους μήνες της πανδημίας στην Αττική. Σύμφωνα με το κυβερνητικό παρατηρητήριο για την Covid-19, το Λεκανοπέδιο συγκεντρώνει συνολικά 5.579 περιστατικά κορωνοϊού.

Οι τελευταίες ημέρες ειδικά συνοδεύονται από «έκρηξη» κρουσμάτων, γεγονός που έχει οδηγήσει σε ανησυχητικά ανοδική τάση τις εισαγωγές στις ΜΕΘ και τις διασωληνώσεις.

Ενδεικτικά αναφέρονται οι τρεις τελευταίες ημέρες, η χθεσινή με «ρεκόρ» νέων μολύνσεων στην Αττική – 212 στον αριθμό – η Τετάρτη με 174 νέα περιστατικά, η Τρίτη με 197 μολύνσεις, καθώς και η περασμένη Παρασκευή όταν περισσότερα από τα μισά κρούσματα (158 σε σύνολο 287) καταγράφηκαν στο Λεκανοπέδιο.

Παράλληλα, η πληρότητα των Εντατικών στο Λεκανοπέδιο έφτασε το 70%. Αξίζει να σημειωθεί ότι τις τελευταίες δύο ημέρες δεν ακολουθείται ο ίδιος ρυθμός στις διασωληνώσεις. Την Τετάρτη ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών διατηρήθηκε στους 67 όπως και την Τρίτη, ενώ χθες ανέβηκε κατά δύο, στους 69. Εάν συνεχίσει μια σταθερή πορεία στις νέες εισαγωγές στις ΜΕΘ και στις διασωληνώσεις ίσως αποτελέσει ένα αισιόδοξο σημάδι, το οποίο όλοι εύχονται.

Οι θάνατοι βέβαια συνεχίζουν με αμείωτο ρυθμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε εννέα θανάτους σε διάστημα ενός 24ωρου, κάτι που συμβαίνει για δεύτερη φορά – ακόμη μία φορά, στις 4 Απριλίου είχε δηλωθεί ο ίδιος αριθμός θανάτων.

Σε κάθε περίπτωση, η χώρα έχει μπει ξανά σε μία νέα αβέβαιη περίοδο για μία ακόμη φορά. Η περίοδος αυτή συνέπεσε με το άνοιγμα των σχολείων. Ούτε μια εβδομάδα αφού έχουν ανοίξει, τα κρούσματα «παγιώθηκαν» πανελλαδικά πάνω από τα 300, ενώ ήδη καταγράφονται και σε σχολικές μονάδες με αποτέλεσμα να κλείνουν τμήματά τους ή και ολόκληρες. Μέσα σε μόλις τέσσερις ημέρες επιβεβαιώθηκαν 1.161 κρούσματα σε όλη τη χώρα, τα 359 από τα οποία χθες.

H σημερινή επιδημιολογική εικόνα καθιστά σαφές ότι το φθινόπωρο και ο χειμώνας αναμένονται δύσκολοι. Ιδιαίτερα από τη στιγμή που ο αστάθμητος παράγοντας είναι η εποχική γρίπη, καθώς κανείς δε γνωρίζει ποια στελέχη της θα επικρατήσουν, τι ένταση και επίπτωση θα έχουν.

Επιπλέον, αβέβαιη είναι και η επιδημιολογική πορεία του κορωνοϊού, συνδυαστικά και με τη γρίπη. Η πανδημία είναι απρόβλεπτη, κάτι που αποδείχθηκε πρόσφατα στην Ελλάδα από τα τέλη Αυγούστου όταν είχε αρχίσει μια τάση σταθεροποίησης που ανετράπη πλήρως.

Οι εκτιμήσεις των ειδικών για την εξέλιξη της επιδημίας τους επόμενους μήνες, κάνουν λόγο για το «καλό» σενάριο το οποίο σημαίνει να εκδηλώνονται αλλεπάλληλα κύματα μικρής ή μέτριας έντασης μέχρι και την ερχόμενη άνοιξη. Το «κακό» είναι να πλήξει τη χώρα ένα δυνατό και σαρωτικό κύμα μέχρι τον Νοέμβριο.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος