Θεοδωρικάκος: Με πράξεις αναβαθμίζουμε το ρόλο της Αυτοδιοίκησης – Νέο πρόγραμμα τηλεατρικής «Πρόληψη στο Σπίτι»
Να ξεπεράσουν τις κομματικές γραμμές και να στηρίξουν την πολιτική της κυβέρνησης για αναβάθμιση του ρόλου της Αυτοδιοίκησης, κάλεσε τα κόμματα από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, στην ομιλία του για το νομοσχέδιο που αφορά αναπτυξιακές πολιτικές στο χώρο των ΟΤΑ και ρυθμίσεις στη Δημόσια Διοίκηση.
Ο υπουργός Εσωτερικών έδωσε έμφαση στη ρύθμιση που δίνει τη δυνατότητα στους Δήμους να συνάπτουν προγραμματικές συμβάσεις με την ΕΕΤΑΑ, με τους Αναπτυξιακούς Οργανισμούς, με τη ΜΟΔ, με τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης, για να ξεπεραστεί το πρόβλημα της έλλειψης τεχνικού προσωπικού. Υιοθέτησε την πρόταση που έκανε η αξιωματική αντιπολίτευση στην Επιτροπή για τη δυνατότητα συνεργασιών τεχνικών υπηρεσιών από διαφορετικούς δήμους και επισήμανε την παράκαμψη γραφειοκρατίας στο ΑΣΕΠ με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών πρόσληψης και τη δυνατότητα καταγραφής από τους ομογενείς των ληξιαρχικών μεταβολών στο Προξενείο της χώρας που διαμένουν και όχι στο Ειδικό Ληξιαρχείο της Αθήνας.
Σημαντική είναι η ρύθμιση που προβλέπεται στο νομοσχέδιο για την επέκταση και αναβάθμιση του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» με το νέο Πρόγραμμα «Πρόληψη στο Σπίτι» που αφορά σε πρώτη φάση ορεινές και δυσπρόσιτες περιοχές της χώρας.
Τέλος, καινοτόμα είναι η ρύθμιση για τους τρεις μεγαλύτερους δήμους της χώρας, στους οποίους δίνεται η δυνατότητα παράλληλης άσκησης αρμοδιοτήτων, μέσα από μνημόνια συνεργασίας με άλλους φορείς του δημοσίου, με στόχο να διευκολυνθούν στην άμεση παρέμβασή τους σε θέματα υποδομών.
Η παρέμβαση του υπουργού Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκου που αφορά το περιεχόμενο του νομοσχεδίου «Στρατηγική Αναπτυξιακή Προοπτική των ΟΤΑ, Ρύθμιση θεμάτων Ιθαγένειας, Ρύθμιση θεμάτων Ανθρώπινου Δυναμικού της Δημόσιας Διοίκησης και λοιπές διατάξεις»:
«Kυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Από την πρώτη κιόλας ημέρα που ο ελληνικός λαός ανέθεσε την ευθύνη της χώρας στον Κυριάκο Μητσοτάκη, η φιλοσοφία της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας απέναντι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη Δημόσια Διοίκηση είναι απολύτως ξεκάθαρη.
Αντιμετωπίζουμε την Αυτοδιοίκηση ως έναν ισχυρό πυλώνα ανάπτυξης, κοινωνικής συνοχής και ποιότητας ζωής των πολιτών.
Αυτό είναι το δικό μας όραμα για την Αυτοδιοίκηση, το υπηρετούμε με ένα οργανωμένο σχέδιο και με επιμονή, επιδιώκοντας συνεχώς συγκλίσεις με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις και συναινέσεις γιατί πιστεύουμε ότι ο χώρος της Αυτοδιοίκησης είναι ένας χώρος που ενώνει τους πολίτες. Το έχω πει πάρα πολλές φορές και το εφαρμόζουμε στην πράξη δεν υπάρχουν μπλε, πράσινοι, κόκκινοι ή οτιδήποτε άλλο δήμαρχοι, τα προβλήματα είναι ίδια για όλους και οφείλουμε να συνδράμουμε σε αυτήν την προσπάθεια.
Αυτός είναι ο λόγος που από την πλευρά της κυβερνητικής πλειοψηφίας και από την πλευρά του υπουργείου Εσωτερικών -και στις συνεδριάσεις της Επιτροπής- αποδείξαμε, εμπράκτως, ότι είμαστε σε έναν σοβαρό διάλογο με τις απόψεις και τις ιδέες που έχουν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Κάναμε δεκτές πολλές τροπολογίες καθώς ήταν ενταγμένες στο ίδιο σκεπτικό με αυτό που έχει η κυβερνητική πλειοψηφία και δεν σας κρύβω ότι η αίσθηση και η διάθεση που είδα στις συζητήσεις της Επιτροπής ήταν εξαιρετικά πιο συναινετικές από τις πρώτες τοποθετήσεις που άκουσα εδώ πέρα. Προφανώς έχει ο κάθε ένας την υποχρέωση να ικανοποιεί και τις κατευθύνσεις της ηγεσίας του κόμματός του. Το κατανοώ. Ας μείνει η διάθεση όλων μας να πάμε παρακάτω και να βρίσκουμε αυτά που μας ενώνουν και να τα βάζουμε μπροστά για να έχουμε αποτελέσματα.
Με βάση λοιπόν αυτή τη λογική, έχουμε ήδη ξεκινήσει. Σε πρώτη φάση, το καλοκαίρι, αποκαταστήσαμε την κυβερνησιμότητα σε Δήμους και Περιφέρειες, επιλύοντας όσο μπορούσαμε τα προβλήματα που δημιουργούσε η εφαρμογή της απλής αναλογικής.
Δώσαμε τη δυνατότητα στους Δήμους να συνεργάζονται εκτεταμένα με τον ιδιωτικό τομέα και το νομοσχέδιο που συζητάμε τώρα αποτελεί ένα δεύτερο καθοριστικό βήμα στην ανασυγκρότηση της Αυτοδιοίκησης.
Δίνει αναπτυξιακή ώθηση στους Δήμους, ενώ συγχρόνως αντιμετωπίζει μια σειρά δυσλειτουργίες που υπάρχουν στον δημόσιο τομέα. Είναι σαφές ότι οι Δήμοι πρέπει να μετεξελιχθούν και να αποκτήσουν, όπως και οι Περιφέρειες, επιπλέον αρμοδιότητες και πόρους. Γι’ αυτόν τον σκοπό άλλωστε έχουμε συμφωνήσει ότι όλοι μαζί προετοιμάζουμε έναν νόμο – τομή στα πράγματα της χώρας. Μια πολύ σημαντική μεταρρύθμιση την οποία χρονικά οριοθετούμε προς το τέλος αυτού του εξαμήνου. Υπάρχει σχετική Επιτροπή η οποία έχει πολιτικά πλουραλιστικό χαρακτήρα και αποτελείται από ανθρώπους υψηλού επιστημονικού επιπέδου που οργανώνουν τη δουλειά της νομοθέτησης, της ενίσχυσης με νέες αρμοδιότητες, πόρους και προσωπικό της Αυτοδιοίκησης και του ξεκαθαρίσματος των αρμοδιοτήτων γιατί στόχος μας είναι δήμαρχοι και περιφερειάρχες να γίνουν πραγματικοί κυβερνήτες στο χώρο τους. Πιστεύουμε ότι θα συμβάλλει στην ποιότητα ζωής των τοπικών κοινωνιών.
Ήταν, όμως, απολύτως απαραίτητο να υπάρξει ένα ενδιάμεσο νομοσχέδιο, το οποίο θα έλυνε μια σειρά κατεπείγοντα θέματα της Αυτοδιοίκησης και ιδιαιτέρως θα συνέβαλε ουσιαστικά στο να παίξει τον αναπτυξιακό της ρόλο. Τι κάνουμε συγκεκριμένα με αυτό το νομοσχέδιο σε αυτή την κατεύθυνση; Αν δεν το κάναμε τώρα θα χάναμε πολύτιμο χρόνο και το αποτέλεσμα θα ήταν ότι δήμαρχοι και περιφερειάρχες αυτή την τετραετία δεν θα μπορούσαν να αποδώσουν συγκεκριμένο έργο σε τεχνικές υποδομές, σε προγράμματα, σε κοινωνικές παρεμβάσεις που έχουν ανάγκη.
Δίνουμε τη δυνατότητα με τη δημιουργία των Αναπτυξιακών Οργανισμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ως Νομικά Πρόσωπα των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, τα οποία θα μπορούν να αναλαμβάνουν την εκτέλεση και υλοποίηση σημαντικών αναπτυξιακών προγραμμάτων.
Αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά το τεράστιο πρόβλημα υποστελέχωσης των τεχνικών υπηρεσιών και των υπηρεσιών δόμησης στους δήμους.
Δίνουμε τη δυνατότητα με προγραμματικές συμβάσεις των Δήμων με την ΕΕΤΑΑ, με τους Αναπτυξιακούς Οργανισμούς, με τη ΜΟΔ, με τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης, υιοθετούμε την πρόταση που έκανε η αξιωματική αντιπολίτευση στην Επιτροπή με τη δυνατότητα συνεργασιών τεχνικών υπηρεσιών από διαφορετικούς δήμους ως διάδοχο των παλιότερων ΤΥΠ που υπήρχαν από τις Νομαρχίες, το υιοθετήσαμε και αυτό με ένα και μόνο στόχο: να μπορέσουμε να παρέχουμε το απαιτούμενο προσωπικό μηχανικών για τη μελέτη και την επίβλεψη έργων στους δήμους.
Αποδείξαμε επομένως στην πράξη ότι αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος. Παρ’ όλα αυτά δεν έχουμε αναστείλει και τις διαδικασίες διορισμού, προσλήψεων με μόνιμο προσωπικό αλλά γνωρίζουν άπαντες ότι αυτό είναι κάτι που έχει χρονική υστέρηση. Και αν μέναμε σε αυτό, θα χάναμε πολύτιμο διάστημα. Δεν έχουμε ιδεοληψίες. Κάνουμε αυτό που πρέπει για να στηρίξουμε με πράξεις την Αυτοδιοίκηση.
Πέραν τούτου, δημιουργείται το Μητρώο Δεδομένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στο οποίο καταγράφεται το σύνολο των στοιχείων του ενεργητικού τους και της οικονομικής τους λειτουργίας όλων των φορέων της Αυτοδιοίκησης για να χρησιμοποιείται στη χάραξη αναπτυξιακών πολιτικών.
Κατά την γνώμη μου είναι ιδιαίτερα καινοτόμα η ρύθμιση που φέρνουμε κατ’ αρχήν για τους τρεις μεγαλύτερους δήμους της χώρας. Να τους δίνουμε, δηλαδή, τη δυνατότητα παράλληλης άσκησης αρμοδιοτήτων, μέσα από μνημόνια συνεργασίας με άλλους φορείς του δημοσίου, να διευκολυνθούν στην άμεση παρέμβασή τους σε θέματα υποδομών και άλλα ζητήματα που προκύπτουν. Το δοκιμάζουμε στους τρεις μεγάλους δήμους για να δούμε πώς θα λειτουργήσει και ανάλογα με την επιτυχία αυτού του θεσμού θα το επεκτείνουμε ή θα δούμε με ποιο τρόπο μπορεί να δουλέψει καλύτερα.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Προτού περάσω στα ζητήματα των αλλαγών του δημοσίου τομέα, θα επιμείνω ότι μερικές φορές οφείλουν οι πάντες να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί με ορισμένα θέματα. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει κανένας σε αυτή την αίθουσα που να θεωρεί ότι αυτή η κυβέρνηση φοβάται, μήπως σε κάποιο δήμο γίνει κάποιο δημοψήφισμα, το οποίο στρέψει τους πολίτες ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης. Δεν βλέπω μεγάλο πάθος στην κοινωνία να κάνει κάτι τέτοιο. Ας είμαστε σοβαροί και υπεύθυνοι.
Σοβαροί λόγοι, εθνικοί λόγοι, υποχρεώνουν να γίνει αυτή η αναστολή των δημοψηφισμάτων αυτή την τετραετία.
Με το παρόν νομοσχέδιο υλοποιούμε σημαντικές αλλαγές στον δημόσιο τομέα.
Δημιουργούμε ένα κεντρικό σύστημα στελέχωσης των υπηρεσιών, καθώς η κινητικότητα συνδέεται με τον ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων. Μειώνουμε τους κύκλους κινητικότητας. Αποδείχθηκε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τρεις κύκλους κινητικότητας μέσα σε έναν χρόνο. Βάζουμε αυστηρό όριο τεσσάρων μηνών προκειμένου να υπάρχουν σαφείς διαδικασίες. Επεκτείνουμε τη δυνατότητα συμμετοχής σε όλους τους υπαλλήλους κρατώντας δυνητική τη συνέντευξη και όχι υποχρεωτική, γιατί η υποχρεωτικότητα στις συνεντεύξεις καθιστά πρακτικώς μη ρεαλιστικό το τετράμηνο εφαρμογής του κύκλου κινητικότητας.
Τροποποιείται το υφιστάμενο σύστημα επιλογής προϊσταμένων και στην τοπική αυτοδιοίκηση , ώστε να επιτευχθεί αξιοκρατική κάλυψη των θέσεων. Δίνουμε βάρος στην εργασιακή εμπειρία, καθώς τίθεται ως προϋπόθεση να έχουν θητεύσει τουλάχιστον ως προϊστάμενοι τμήματος. Αυξάνουμε τη μοριοδότηση των συναφών μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων σπουδών, σταθμίζουμε καλύτερα το επίπεδο γνώσης των ξένων γλωσσών. Φυσικά αξιοποιούμε τον θεσμό της συνέντευξης προκειμένου να μπορούν οι Επιτροπές να αξιολογούν τις πραγματικές ικανότητες, ιδιαίτερα τις ικανότητες διοίκησης των ανθρώπων οι οποίοι διεκδικούν θέσεις ευθύνης στην Αυτοδιοίκηση και στο Δημόσιο.
Ακόμα, εναρμονίζονται οι πειθαρχικές διατάξεις για τους υπαλλήλους των ΟΤΑ και του Δημοσίου.
Συστήνεται για πρώτη φορά Επιτροπή Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού στον δημόσιο τομέα. Θα είναι αρμόδια για την υποβολή εισηγητικής έκθεσης τετραετούς σχεδίου προγραμματισμού ανθρώπινων πόρων προς τον Υπουργό Εσωτερικών. Θα έχει όμως και την ευθύνη διαμόρφωσης του προγραμματισμού προσλήψεων κάθε επόμενου έτους.
Προχωρούμε σε παρεμβάσεις με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών πρόσληψης και λειτουργίας του ΑΣΕΠ. Κάποιοι μίλησαν για ξήλωμα του ΑΣΕΠ. Ειλικρινά δυσκολεύομαι να καταλάβω τι έχουν στο μυαλό τους. Το ΑΣΕΠ είναι εδώ και θα είναι και αύριο υπό καλύτερες συνθήκες και προϋποθέσεις. Στο παρόν νομοσχέδιο προβλέπουμε ότι θα εκδίδονται από το ΑΣΕΠ -και όχι από τον Υπουργό- τα πάγια μέρη του περιεχομένου των προκηρύξεων πλήρωσης θέσεων. Τίτλοι σε ξένες γλώσσες -αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά- θα γίνονται δεκτοί στις διαδικασίες προσλήψεων χωρίς να απαιτείται μετάφρασή τους. Καταλαβαίνετε ότι αυτές είναι διαδικασίες που βοηθούν να επιταχύνεται η διαδικασία των προσλήψεων.
Ρυθμίζονται θέματα αδειών δημοσίων υπαλλήλων. Στόχος η διευκόλυνση των υπαλλήλων που έχουν πραγματικά ανάγκη διευκόλυνσης και η αποτροπή φαινομένων κατάχρησης αδειών. Κάνουμε πράξη, όπως είχα δεσμευθεί, την άδεια μιας ημέρας στις γυναίκες για τον ετήσιο γυναικολογικό έλεγχο προωθώντας στην πράξη την ενίσχυση των πολιτικών πρόληψης. Ρυθμίσεις για τη χορήγηση αδειών υπάρχουν ακόμα για αιμοδότες, άτομα με αναπηρίες, αλλά και για τη στήριξη της οικογένειας. Είμαστε ανοικτοί σε προτάσεις και αλλαγές και θα τις συζητήσουμε στη συνέχεια.
Στηρίζουμε το επιτυχημένο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» με τις απαιτούμενες μόνιμες προσλήψεις. Δεν μένουμε, όμως, εκεί. Το αναβαθμίζουμε σημαντικά. Δημιουργούμε το πρωτοποριακό πρόγραμμα τηλεϊατρικής «Πρόληψη στο Σπίτι» για κατοίκους ορεινών και δυσπρόσιτων περιοχών.
Οι Δήμοι θα έχουν τη δυνατότητα μέσω τεχνολογιών πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών να παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες σε συμπολίτες μας, οι οποίοι είτε λόγω ηλικίας είτε λόγω ασθένειας δυσκολεύονται να μετακινηθούν.
Ανοίγουμε τον δρόμο στην αυτοδιοίκηση, ώστε να αναλάβει περισσότερες αρμοδιότητες στον τομέα της Πρωτοβάθμιας Υγείας.
Θέλω να κλείσω με δύο προβλέψεις, τις οποίες θεωρώ σημαντικές. Η πρώτη αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος και την ικανοποίηση -για πρώτη φορά- της συνθήκης ότι κρατικά αυτοκίνητα και αυτοκίνητα της Αυτοδιοίκησης θα μπορούν να είναι ηλεκτροκίνητα και υβριδικά. Νομίζω ότι ήταν καιρός και η Ελλάδα να προσαρμοστεί σε αυτό.
Τέλος, κλείνω με κάτι το οποίο θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό: Απαλλάσσουμε οριστικά τους ομογενείς από την υποχρέωση να έρχονται και να κάνουν αιτήσεις στο Ειδικό Ληξιαρχείο της Αθήνας. Θα μπορεί ο καθένας με μια απλή αίτηση για κάθε ληξιαρχικό γεγονός της ζωής του και της οικογένειάς του να κάνει ό,τι πρέπει στο Προξενείο της χώρας στην οποία βρίσκεται. Χωρίς καμία ταλαιπωρία και χωρίς καμία γραφειοκρατία.
Πιστεύω ότι αξίζει τον κόπο να γίνει άλλη μια προσπάθεια προκειμένου η σύγκλιση και η συναίνεση που επικράτησε στην Επιτροπή της Βουλής να κυριαρχήσει έναντι των κομματικών γραμμών που αντιλαμβάνομαι ότι κάποιοι θέλουν να υπερισχύσουν. Είναι προτιμότερο να κοιτάμε με το βλέμμα εκεί έξω στην κοινωνία και στην Αυτοδιοίκηση.
Σας ευχαριστώ πολύ».