News Ticker

Τι αλλάγες ζητούν οι έκπροσωποι των δανειστών στα εργασιακά!

Ως προσπάθεια πίεσης από το ΔΝΤ της Επιτροπής και της ευρωπαϊκής πλευράς των δανειστών ερμηνεύει η κυβέρνηση το κείμενο των 21 σελίδων που έχει παραδοθεί στην «επιτροπή σοφών» η οποία έχει κληθεί να γνωμοδοτήσει επί των βέλτιστων πρακτικών που ισχύουν στις ευρωπαϊκές χώρες για τις εργασιακές σχέσεις.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής» το έγγραφο 21 σελίδων, περιγράφει ανατροπές στα όσα ισχύουν για κατώτατο μισθό, αμοιβές, συμβάσεις εργασίας, απολύσεις, απεργίες και προνόμια συνδικαλιστών.

Οι προτάσεις της τρόικας αναφέρουν ότι ο κατώτατος μισθός θα πρέπει να καθορίζεται από την κυβέρνηση, αλλά σημειώνουν ότι τα 586 ευρώ (510 για νέους έως 25 ετών) είναι ψηλός μισθός σε σχέση με όσα ισχύουν σε άλλες χώρες.

Προτείνουν, όπως επισημαίνει η εφημερίδα, κατάργηση της προϋπηρεσίας ή αποσύνδεσή της από τις κατώτατες αμοιβές των ανειδίκευτων εργαζομένων, ενώ επανέρχεται και η κατάργηση επιδομάτων που καταβάλλονται με τη μορφή του 13ου και 14ου μισθού.

Σκληρή είναι, όπως επισημαίνει ο «Ελεύθερος Τύπος», η πρόταση για τις απολύσεις, καθώς οι τρόικα φέρεται να προτείνει αύξηση του ορίου στα ποσοστά που ορίζει η κοινοτική οδηγία. Δηλαδή από 5% που είναι σήμερα στο 10%.

Τρία μόνο ζητήματα

Από την πλευρά του ο Γιώργος Κατρούγκαλος, απαντώντας στο δημοσίευμα μέσω του ΑΝΤ1, επισημαίνει ότι «πρόκειται για υπόμνημα των δανειστών προς την Επιτροπή Ειδικών, που θα συντάξει πόρισμα για την αποτύπωση των καλών σχετικών πρακτικών στην Ευρωπαϊκή Ενωση, το οποίο στη συνέχεια θα αποτελέσει αντικείμενο σχολιασμού από την Διεθνή Οργάνωση Εργασίας» εξήγησε ο υπουργός Εργασίας.

Σημείωσε, ακόμη, ότι η συμφωνία του Ιουλίου περιορίζει το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης στα εργασιακά σε τρία μόνο ζητήματα.

«Ένα που θέσαμε εμείς, την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, με άλλα λόγια την ανατροπή της εργασιακής απορρύθμισης των τελευταίων χρόνων, και δύο πάγια αιτήματα του ΔΝΤ που απηχούν την ιδεοληπτική του προσήλωση στον πιο ακραίο νεοφιλελευθερισμό: τις ομαδικές απολύσεις και το συνδικαλιστικό νόμο. Τίποτα άλλο δεν θα δεχθούμε να μπει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και ως προς όλα τα θέματα που θα συζητηθούν δεν θα δεχθούμε καμιά επιδείνωση της θέσης των εργαζομένων, τίποτα ασύμβατο με το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο» τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος.

Τέλος, σημειώνει ότι το κείμενο που αναφέρεται στο δημοσίευμα «απηχεί τις γνωστές θέσεις του ΔΝΤ, τις οποίες επιδιώκουμε να απομονώσουμε και να εξουδετερώσουμε στην διαπραγμάτευση, ακριβώς όπως πετύχαμε στην διαπραγμάτευση του ασφαλιστικού, ως προς την άρνηση του να δεχθεί μια λελογισμένη αύξηση των εισφορών για να σωθούν οι συντάξεις. Για το λόγο αυτό την Τρίτη το Υπουργείο Εργασίας έχει καλέσει σε συνάντηση τις οργανώσεις των κοινωνικών εταίρων για την διαμόρφωση ενιαίου κοινωνικού μετώπου στα εργασιακά».

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι ακριβώς θα γίνει

Με τα εργασιακά να βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση προαναγγέλλεται ένα καυτό φθινόπωρο, αυτή τη φορά με επίδικο τα εργασιακά και τον συνδικαλιστικό νόμο. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι ακριβώς θα γίνει. Ωστόσο, το στοίχημα παραμένει ανοιχτό και για τους δανειστές και για την κυβέρνηση και για τα συνδικάτα. Κυρίως είναι μια ιστορική πρόκληση για ολόκληρη την Αριστερά και μάχη επιβίωσης για τους εργαζόμενους.

Αναλυτικό ρεπορτάζ στην «Εφημερίδα των Συντακτών» που κυκλοφορεί σήμερα, Δευτέρα 11 Ιουλίο

Leave a comment

Your email address will not be published.




Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.