Τρεις αλλαγές στο ΦΠΑ!
Σε τρεις αλλαγές στο ΦΠΑ στο νομοσχέδιο με το πρώτο πακέτο μέτρων, προχώρησε την τελευταία στιγμή το Υπουργείο Οικονομικών.
Κατ’ αρχάς, το μοσχαρίσιο κρέας «πέταξε» από το 13% στο 23%, ενώ αντιθέτως τα πουλερικά και τα κουνέλια που είχαν μεταταχθεί προσωρινά στο 23%, επέστρεψαν στο 13% μαζί με τα αμνοερίφια.
Σημειώνεται ότι ο μειωμένος ΦΠΑ 13% ισχύει μόνο για το κρέας, αφού τα ζωντανά ζώα πηγαίνουν στο 23% και αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι το αυξημένο κόστος για τον παραγωγό είναι πολύ πιθανόν ότι θα περάσει στο τελικό προϊόν, άρα το 13% θα εφαρμόζεται επί υψηλότερης τιμής.
Σημαντική αλλαγή- ευτυχώς προς το καλύτερο- επήλθε στα γαλακτοκομικά, αφού όλα υπάγονται στο 13%. Με αυτό τον τρόπο αποφεύχθηκε το διαφαινόμενο αλαλούμ με τους διαφορετικούς συντελεστές αν το τυρί είναι τριμμένο ή όχι, αν έχει πολλά ή λίγα λιπαρά κ.ο.κ. Η αλλαγή αυτή αφορά και στα γιαούρτια, αφού στο 13% παραμένουν και όσα έχουν προσθήκη ζάχαρης ή φρούτων.
Τρίτη και φαρμακερή αλλαγή έγινε στο καθεστώς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου. Οι χαμένοι είναι οι κάτοικοι των ακριτικών νησιών, οι οποίοι δεν γλίτωσαν την κατάργηση.
Από 1/10 το ειδικό καθεστώς καταργείται για τα πιο πλούσια νησιά (η αρχή με Μύκονο και Σαντορίνη), ακολουθούν τα λιγότερο πλούσια την 1η Ιουλίου του 2016, ενώ από 1/1/2017 το ειδικό καθεστώς καταργείται για όλα τα νησιά.
Ο ειδικός κατάλογος των νησιών και το χρονοδιάγραμμα θα οριστεί με Κοινή Υπουργική Απόφαση και μένει να δούμε αν θα τηρηθεί η δέσμευση για ειδική επιδότηση στους μόνιμους κατοίκους νησιών με πολύ χαμηλό εισόδημα.
Leave a comment