News Ticker

Τρομοκρατική επίθεση στον Λουκά Παπαδήμο – Όλες οι τελευταίες εξελίξεις

Την τρομοκρατική οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» δείχνει το μοτίβο της επίθεσης σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού και πρώην διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Λουκά Παπαδήμου.

Το πιο ισχυρό τεκμήριο ότι οι Πυρήνες κρύβονται πίσω από την επίθεση είναι ότι έγινε με παγιδευμένο φάκελο, μέσα στον οποίο υπήρχε ένα βιβλίο με τον εκρηκτικό μηχανισμό τοποθετημένο στο εσωτερικό του. Υπενθυμίζεται ότι το μοτίβο αυτό είχε χρησιμοποιηθεί στις παγιδευμένες επιστολές που είχαν αποσταλεί στο Γερούν Ντάισελμπλουμ, τον Βόφλγκανγκ Σόιμπλε, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Η επιστολή προς τον κ. Παπαδήμο έφερε ως αποστολέα την Ακαδημία Αθηνών, πρόεδρος της οποίας είναι ο κ. Παπαδήμος.

Το κέντρο της Αθήνας παραμένει αποκλεισμένο από ισχυρές δυνάμεις της Αντιτρομοκρατικής. Τα δύο ΙΧ (το ένα στο οποίο επέβαινε ο κ. Παπαδήμος και το όχημα που τον συνόδευε) παραμένουν στο σημείο και έχουν γίνει «φύλλο και φτερό» από τους άνδρες της αντιτρομοκρατικής καθώς και από στελέχη του τμήματος εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών.

Οι αστυνομικές δυνάμεις είναι ισχυρές και δεν αφήνουν κανένα να πλησιάσει στο σημείο.

Το χρονικό της τρομοκρατικής επίθεσης σε βάρος του Λ. Παπαδήμου

Η έκρηξη σημειώθηκε λίγο πριν τις 19.00 (ώρα Ελλάδας) στη συμβολή των οδών Μάρνης και Γ’ Σεπτεμβρίου.

Το αυτοκίνητο μάρκας Μερσεντές, το οποίο ανήκει στην Τράπεζα της Ελλάδος είναι θωρακισμένο, γι’ αυτό και οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι δεν εκτονώθηκε η έκρηξη, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ο πρώην πρωθυπουργός, ο οδηγός και ο συνοδηγός του, οι οποίοι επίσης είναι προσωπικό της ΤτΕ.

Οι δύο αστυνομικοί-συνοδοί του κ. Παπαδήμου, οι οποίοι ακολουθούσαν με άλλο συμβατικό αυτοκίνητο, δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα και απλώς έτρεξαν να απεγκλωβίσουν τους τρεις τραυματίες και να φροντίσουν για τη μεταφορά τους στο νοσοκομείο.

Πώς έφτασε στον κ. Παπαδήμο ο εκρηκτικός μηχανισμός

Οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής ερευνούν αυτήν την ώρα από πού παρέλαβε ο κ. Παπαδήμος την αλληλογραφία, μέσα στην οποία ήταν ο παγιδευμένος φάκελος, που εξερράγη στα χέρια του, προκειμένου να ακολουθήσουν την πορεία του μέχρι τον προορισμό του, για να διευκρινίσουν πώς έφτασε στα χέρια του πρώην πρωθυπουργού. Τις λεπτομέρειες πάντως θα δώσει ο ίδιος ο κ. Παπαδήμος όταν μπορέσει να δώσει κατάθεση.
Οι μέχρι τώρα πληροφορίες πάντως αναφέρουν οτι ο κ. Παπαδήμος είχε φύγει απο το γραφείο του στην Τράπεζα της Ελλάδος, στην οδό Ομήρου και κατευθυνόταν για το σπίτι του, στα Βόρεια Προάστια.

Παράλληλα, γίνεται έρευνα από τους πυροτεχνουργούς του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών, για το είδος του μηχανισμού και της εκρηκτικής ύλης. Σύμφωνα με πληροφορίες, από αστυνομική πηγή εκτιμάται ότι πρόκειται μάλλον για πυρίτιδα για πυροτεχνήματα.
Εν τω μεταξύ, έχει σημάνει συναγερμός για την περίπτωση που έχουν σταλεί και άλλοι τέτοιοι φάκελοι.

Σύνδεση με τα τρομοπακέτα που έφτασαν σε Ντάισελμπλουμ, Σόιμπλε και ΔΝΤ

Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. εξετάζουν το ενδεχόμενο η σημερινή τρομοκρατική επίθεση να μην είναι άσχετη με τα «τρομοπακέτα» που είχαν σταλεί τον περασμένο Μάρτιο στον κ. Σόιμπλε, στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών στο Βερολίνο και στην έδρα του ΔΝΤ στο Παρίσι.

Την ευθύνη γι’ αυτούς τους παγιδευμένους φακέλους είχε αναλάβει με κείμενο η οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς, ο συντάκτης του οποίου ανέφερε: «Αναλαμβάνουμε την αποστολή παγιδευμένου δέματος στον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας στα πλαίσια της εκστρατείας της 2ης πράξης του Σχεδίου Νέμεσις. Θα ακολουθήσει η προκήρυξη το επόμενο διάστημα».

Η κατάσταση της υγείας του Παπαδήμου

Ο κ. Παπαδήμος αλλά και τα μέλη της προσωπικής του φρουράς που τραυματίστηκαν μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός». Ο κ. Παπαδήμος εισήχθη εσπευσμένα στο χειρουργείο αφού έφερε τραύματα στην κοιλιακή χώρα και τα κάτω άκρα.

Η κατάσταση του πρώην πρωθυπουργού είναι σταθερή και δεν εμπνέει ανησυχία, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της διοίκησης του νοσοκομείου.

«Στις 18:10 διακομίσθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, ο πρώην Πρωθυπουργός κος Λουκάς Παπαδήμος, στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του ΓΝΑ «Ο Ευαγγελισμός». Μετά την παροχή των πρώτων Βοηθειών, για αρκετά επιφανειακά τραύματα, στον θώρακα, την κοιλία και τους μηρούς, υπεβλήθη σε πλήρη κλινικό και εργαστηριακό έλεγχο. Αποφασίστηκε ο χειρουργικός καθαρισμός τραύματος της πρόσθιας επιφανείας του δεξιού μηρού, στον οποίο αυτή τη στιγμή ο ασθενής υποβάλλεται. Κρίθηκε ότι η κατάστασή του είναι σταθερή και δεν εμπνέει ανησυχία. Οι συνοδοί του, έφεραν ελαφρά επιφανειακά τραύματα για τα οποία δέχτηκαν τις πρώτες βοήθειες και παραμένουν σε νοσηλεία για προληπτικούς λόγους», σύμφωνα με την ανακοίνωση.