Ξανά συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ
Με την εσωκομματική αντιπολίτευση που συστρατεύτηκε με τη Λαϊκή Ενότητα να μένει εκτός Βουλής, και τα εκλογικά του ποσοστά οριακά κάτω του Ιανουαρίου, ο Αλέξης Τσίπρας πέτυχε στην κάλπη του Σεπτεμβρίου την «πρώτη ευκαιρία», όπως έλεγε προεκλογικά, που διεκδικούσε.
Η είσοδος των ΑΝΕΛ στη Βουλή επέτρεψε να ξεκαθαρίσει από το βράδυ των εκλογών το θέμα της κυβέρνησης, με επανεκκίνηση της συγκυβέρνησης της προηγούμενης περιόδου, η οποία πλέον θα διαθέτει στη Βουλή 155 βουλευτές.
Εξαιρουμένης της Χρυσής Αυγής, το αντιμνημονιακό μέτωπο θα εκπροσωπείται ουσιαστικά μόνο από το ΚΚΕ. Έτσι από τη Δευτέρα το πολιτικό τοπίο θα καθορίσει η εφαρμογή των μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας και οι κραδασμοί που αυτή θα προκαλέσει.
Παρά την περιπέτεια του περασμένου επτάμηνου, ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε ποσοστό οριακά κάτω του Ιανουαρίου, αποδεικνύοντας, όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, ότι είναι «πολύ σκληρός για να πεθάνει». Παράλληλα, καθάρισε μεγάλο μέρος του εσωκομματικού του τοπίου, καθώς η Λαϊκή Ενότητα έμεινε εκτός Βουλής και μαζί της ισχυροί πολιτικοί αντίπαλοι όπως ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και η Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Οι πολίτες επιφύλαξαν επίσης «έκπληξη», βάσει των προεκλογικών δημοσκοπήσεων, με την άνετη είσοδο των Ανεξάρτητων Ελλήνων στη Βουλή, δίνοντας την ευκαιρία στον Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει στο «σχέδιο Α» για συγκυβέρνηση με το κόμμα του Πάνου Καμμένου.
Την ανανέωση της συνεργασίας τους επιβεβαίωσαν οι δύο κυβερνητικοί εταίροι με τις πρώτες δηλώσεις τους μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, με επιστέγασμα το θερμό εναγκαλισμό Τσίπρα – Καμμένου στο κεντρικό εκλογικό περίπτερο του ΣΥΡΙΖΑ στην πλατεία Κλαυθμώνος.
Εκτός απροόπτου οι δύο κυβερνητικοί εταίροι θα έχουν 155 βουλευτές. Είναι λιγότεροι από τους 162 του Ιανουαρίου και έπεται η κοινοβουλευτική βάσανος των εφαρμοστικών νόμων. Ο κ. Τσίπρας όμως εμφανίστηκε αισιόδοξος και μίλησε για κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας.
«Στην Ευρώπη η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός είναι συνώνυμο του αγώνα και της αξιοπρέπειας. Αυτόν τον αγώνα θα τον συνεχίσουμε μαζί για μια ολόκληρη τετραετία, διότι η εντολή που πήραμε είναι εντολή τετραετίας» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Αλέξης Τσίπρας θα περάσει την πόρτα του Προεδρικού Μεγάρου το μεσημέρι της Δευτέρας προκειμένου να λάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να ορκιστεί πρωθυπουργός το απόγευμα της ίδιας ημέρας και η κυβέρνηση το πρωί της επομένης.
Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ήταν ο πρώτος πολιτικός αρχηγός που έκανε δηλώσεις το βράδυ των εκλογών, αναγνωρίζοντας την ήττα του κόμματός του. Παράλληλα, με τις δηλώσεις του άφησε να εννοηθεί ότι στο κόμμα θα κινηθούν εν καιρώ οι δημοκρατικές διαδικασίες αναφορικά με το θέμα της ηγεσίας.
«Η ΝΔ ούτε διαλύθηκε, ούτε τελειώνει. Είναι ένα κόμμα που αποδεικνύει ότι είναι ένας ζωντανός πολιτικός οργανισμός, πυλώνας της Δημοκρατίας και εγγύηση για τη σταθερότητα, την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, το μέλλον του τόπου και έτσι παραμένει. Έχει τις διαδικασίες τις δημοκρατικές και όλα αυτά θα τα συζητήσουμε στην ώρα τους» δήλωσε.
Επί της στάσης της ΝΔ στους εφαρμοστικούς νόμους, υπογράμμισε ότι εάν τα μέτρα είναι προς σωστή κατεύθυνση θα τα ψηφίσει η Ν.Δ. και αν είναι αρνητικά θα τα καταψηφίσει. «Ανάλογα την κάθε περίπτωση θα έχουμε και ανάλογη συμπεριφορά» είπε και άφησε ανοικτό να απέχει η ΝΔ από ψηφοφορίες.
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη, ο καρπός της συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με τη ΔΗΜΑΡ, θα είναι η τέταρτη δύναμη στη Βουλή με 6,4%. Για νέα δυναμική για την ανασυγκρότηση της Αριστεράς και του δημοκρατικού σοσιαλισμού έκανε λόγο η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά. «Οι Κασσάνδρες που προέβλεπαν την εξαΰλωση του ΠΑΣΟΚ διαψεύστηκαν πανηγυρικά. Η λεηλασία του πολιτικού μας χώρου τελείωσε οριστικά» πρόσθεσε.
Το ΚΚΕ, σταθερό, θα είναι η τέταρτη κοινοβουλευτική δύναμη και η καθαρότερη «αντιμνημονιακή» φωνή στη Βουλή. Το ΚΚΕ είναι «η μόνη δύναμη που ο αγώνας της ενάντια στα μνημόνια, είναι ταυτόχρονα και συνεπής αγώνας ενάντια στο ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα» δήλωσε ο γγ της ΚΕ του κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας, δίνοντας ραντεβού στον καθημερινό «για ένα καλύτερο αύριο για τα λαϊκά στρώματα της πατρίδας μας».
Η πικρία για το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν εμφανής στις δηλώσεις του Σταύρου Θεοδωράκη, καθώς το Ποτάμι όχι μόνο δεν βγήκε ενισχυμένο, όπως ήλπιζε ο ίδιος και τα στελέχη του, αλλά από το 6% του Ιανουαρίου το κόμμα περιορίστηκε στο 4%.
«Αυτό μας δημιουργεί τους αναγκαίους προβληματισμούς για τα λάθη και κυρίως δημιουργεί τους αναγκαίους προβληματισμούς σε αυτόν που ευθύνεται κυρίως για τα λάθη που είναι ο επικεφαλής του», είπε ο κ. Θεοδωράκης προαναγγέλλοντας ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα ληφθούν αποφάσεις στο εσωτερικό του κόμματος.
«Η Λαϊκή Ενότητα μπορεί να έχασε μία μάχη αλλά δεν έχει χάσει τον πόλεμο» δήλωσε από την πλευρά του ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, εμφανώς απογοητευμένος από την αδυναμία της Λαϊκής Ενότητας να μπει στη Βουλή. Η νέα Βουλή «δεν αντιπροσωπεύει πάνω από το 50% των πολιτών» δήλωσε από την πλευρά της η Ζωή Κωνσταντοπούλου, προαναγγέλλοντας πως η ΛΑΕ «θα είναι πρώτη στους αγώνες που θα είναι σκληροί και θα δοθούν σε όλα τα πεδία».
Τέλος, στη Βουλή εισέρχεται με 9 βουλευτές η Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη. «Άντεξε η Ένωση Κεντρώων και είναι νίκη των νέων αυτής της χώρας. Η σεμνότητα, το ήθος των νέων βουλευτών της Ένωσης Κεντρώων θα είναι υπόδειγμα και θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του επόμενου διαστήματος», δήλωσε ο κ. Λεβέντης.
Πηγή: in.gr
Leave a comment