Ξεχάστε ΑΦΜ και ΑΜΚΑ, έρχεται ο προσωπικός αριθμός
Αντίστροφη μέτρηση για την πρεμιέρα του προσωπικού αριθμού που θα αντικαταστήσει ΑΦΜ, ΑΜΚΑ και Αριθμό Δελτίου Ταυτότητας.
Από έναν και μοναδικό αριθμό θα αντικατασταθούν ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, και αριθμός Δελτίου Ταυτότητας.
Πλέον οι πολίτες στις συναλλαγές τους με το Δημόσιο δεν θα χρειάζονται να θυμούνται ή να έχουν μαζί τους, τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου ή του Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης ή αυτόν της Αστυνομικής Ταυτότητας, καθώς θα αρκεί να γνωρίζουν έναν και μόνον αριθμό.
Το ίδιο θα ισχύει και για τις όποιες συναλλαγές και στον ιδιωτικό τομέα.
Τόσο ο προσωπικός αριθμός όσο κι η αυτόματη άντληση δεδομένων μέσω του wallet έρχονται να απλοποιήσουν την καθημερινότητα των πολιτών το 2024.
Το ΑΦΜ, το ΑΜΚΑ και τον αριθμό δελτίου ταυτότητας (ΑΔΤ) πρόκειται να αντικαταστήσει το 2024 ο προσωπικός αριθμός, μέσω του οποίου θα επιτυγχάνεται η ταυτοποίηση των πολιτών στην παροχή υπηρεσιών από φορείς του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Σύμφωβα με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου:n «Είμαστε απολύτως έτοιμοι μόλις τα διαδικαστικά ολοκληρωθούν, να βγούμε πλέον στον αέρα και να ζητήσουμε από τους Έλληνες να μπούνε και να επιλέξουν για το πρώτο τρίμηνο τον προσωπικό τους αριθμό.
Ο ίδιος εκτίμησε ότι «σε λίγα χρόνια, ο προσωπικός αριθμός θα έχει σαρώσει όλα τα υπόλοιπα νούμερα και θα είναι το μοναδικό νούμερο το οποίο πλέον θα χρησιμοποιούμε για να κάνουμε τη δουλειά μας».
4 μητρώα σε 1
Εξηγώντας την αναγκαιότητα του μέτρου ο κ. Παπαστεργίου ανέφερε πως «ελλείψει ψηφιακής πολιτικής και κουλτούρας τα προηγούμενα πολλά χρόνια, κάθε ένας οργανισμός δημιουργούσε και ένα δικό του μητρώο. Πολλές φορές δε αυτά τα μητρώα ήταν και η αιτία ύπαρξης των οργανισμών των ίδιων.
Ταμπουρωνόντουσαν πάνω από το μητρώο και τη βάση δεδομένων οι οργανισμοί και έλεγαν τα στοιχεία είναι δικά μου, δεν τα δίνω σε κανέναν.
Φτάσαμε λοιπόν να έχουμε 4 μητρώα, 4 βασικά μητρώα στο ελληνικό δημόσιο, το φορολογικό μητρώο, έχουμε το ασφαλιστικό μητρώο, έχουμε το μητρώο πολιτών και φυσικά έχουμε και το μητρώο που τηρεί η αστυνομία βάση της αστυνομικής ταυτότητας.
Αλίμονο σε κάποιον ο οποίος έχει χάσει την ταυτότητά του και τα υπόλοιπα μητρώα δεν έχουν ενημερωθεί ή το επίθετό του γράφεται με διαφορετικό τρόπο, ένα λάμδα, δύο λάμδα, οτιδήποτε ή το μικρό του όνομα, κάτι πολύ συνηθισμένο στο φορολογικό μητρώο, δεν είναι Δημήτριος, αλλά Δημήτρης, κ.λπ.
Ερχόμαστε λοιπόν με τον προσωπικό αριθμό και κάνουμε κάτι το οποίο άλλα κράτη το έχουν κάνει πολλά χρόνια τώρα. Στην ουσία ενοποιούμε τα μητρώα με έναν και μόνο αριθμό. Ξέρουμε για ποιον πολίτη μιλάμε.
Γιατί δεν χρησιμοποιείται ένας από τους υφιστάμενους αριθμούς
Απαντώντας στο γιατί δεν χρησιμοποιείται ένας από τους υφιστάμενους αριθμούς ως προσωπικός ο κ. Παπαστεργίου δήλωσε πως «δεν θα μπορούσε στην Ελλάδα να είναι το ΑΜΚΑ μας που είναι το social security number, γιατί θεωρήθηκε πως ακριβώς επειδή έχει μέσα την ημερομηνία γέννησης, αυτό είναι ευαίσθητο προσωπικό δεδομένο.
Είναι μια λογική απάντηση στη λογική ερώτηση γιατί δεν πήραμε έναν από τους υφιστάμενους αριθμούς. Επίσης, το ΑΦΜ δεν θα μπορούσε να είναι από μόνο του ο αριθμός, γιατί αν αγοράσετε το οτιδήποτε από τον μπακάλη της γειτονιάς, θα έχεις στην απόδειξη πάνω το ΑΦΜ του.
Ο προσωπικός αριθμός βασίζεται στο ΑΦΜ μας αλλά έχει και τρία επιπλέον ψηφία, καθόλου προφανή.
Τα επιλέγουμε εμείς τα στοιχεία, τα ψηφία αυτά, εκτός από το ψηφίο που είναι για επιβεβαίωση της ορθότητας του αριθμού, και πλέον δεν θα καταργήσουμε στις βάσεις των οργανισμών τα υπόλοιπα νούμερα, αλλά δεν θα χρειάζεται να τα θυμόμαστε.
Σε μια δημόσια υπηρεσία θα πάμε με τον προσωπικό μας αριθμό, θα λέμε ότι είμαι ο τάδε πολίτης με αυτό τον προσωπικό αριθμό και είναι υποχρέωση του κάθε οργανισμού, οπουδήποτε κι αν πάμε, να βρει τα υπόλοιπα στοιχεία και να τα έχει και επικαιροποιημένα. Γιατί πλέον, ακόμα κι αν χάσουμε ταυτότητα η αλλάξουμε ταυτότητα, αυτή η αλλαγή θα γίνει το ίδιο βράδυ.
Πηγή: dikaiologitika.gr