News Ticker

Πανελλαδικές 2015: Δυσκολίες στα Μαθηματικά, βατά τα Αρχαία Ελληνικά

panelladikes

Σε δύο μαθήματα, τα Αρχαία Ελληνικά (Θεωρητική Κατεύθυνση) και τα Μαθηματικά (Θετική και Τεχνολογική Κατεύθυνση), εξετάστηκαν σήμερα οι υποψήφιοι των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων

Μαθηματικά Κατεύθυνσης

Τα θέματα φέτος στα Μαθηματικά Κατεύθυνσης χαρακτηρίζονται ως αυξημένης δυσκολίας, χωρίς όμως κάποια ακρότητα. Η έκταση των Θεμάτων είναι αρκετά μεγάλη. Με αποτέλεσμα ο υποψήφιος να πρέπει να είναι ήρεμος και καλά προετοιμασμένος κατά τη διάρκεια της χρονιάς, ώστε να προλάβει να απαντήσει σωστά σε όλα τα θέματα. Συγκεκριμένα το πρώτο θέμα ζητούσε μία απόδειξη, δύο ορισμούς και να χαρακτηριστούν κάποιες προτάσεις ως “Σωστές” ή “Λάθος”. Το δεύτερο Θέμα αφορούσε αποκλειστικά τους Μιγαδικούς, όπως τα τελευταία 14 χρόνια εκτός από μία χρονιά το 2006. Το Θέμα Γ είχε μία δυσκολία στο ερώτημα Γ3, όπως και στο ερώτημα Γ4. Το Θέμα Δ ήταν αρκετά απαιτητικό. Πολλοί υποψήφιοι θα χάσουν αρκετά μόρια στα ερωτήματα Δ3 και Δ4.

Δείτε τα θέματα των Μαθηματικών Κατεύθυνσης  ΕΔΩ.

Δείτε τις λύσεις των θεμάτων για τα Μαθηματικά Κατεύθυνσης από το φροντιστήριο “Ορμή” ΕΔΩ.

Αρχαία Ελληνικά Κατεύθυνσης

Τα θέματα των αρχαίων ελληνικών στο σύνολό τους θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως βατά. Στο διδαγμένο κείμενο από τον Πρωταγόρα του Πλάτωνα οι μαθητές καλούνται να απαντήσουν σε τρεις ερμηνευτικές ερωτήσεις, οι οποίες δεν παρουσιάζουν κάποια δυσκολία, όσον αφορά την κατανόησή τους από τους εξεταζόμενους, ενώ η ερώτηση σχετικά με την εισαγωγή είναι για πρώτη φορά της μορφής σωστό-λάθος, χωρίς όμως κι αυτό να δημιουργεί κάποια ασάφεια ή δυσκολία για την απάντησή της. Στην λεξιλογική παρατήρηση δίνονται λέξεις της αρχαίας ελληνικής, για να δοθούν οι ομόρριζές τους στο πρωτότυπο κείμενο, γεγονός που δεν δυσκολεύει, όμως, το βαθμό απαιτήσεων του ζητήματος.

Στο αδίδακτο κείμενο παρουσιάζεται κάποιος αυξημένος βαθμός δυσκολίας σε ορισμένα σημεία της μετάφρασης, εξαιτίας του γεγονότος ότι στα έργα του Θουκυδίδη απαιτείται σε κάποια σημεία μια πιο ελεύθερη απόδοση της μετάφρασης του κειμένου, γεγονός που ίσως να δυσκολέψει τους υποψηφίους. Οι γραμματικές παρατηρήσεις δεν παρουσιάζουν κάποια ιδιαίτερη δυσκολία. Τέλος, στις συντακτικές παρατηρήσεις χρειαζόταν προσοχή στο δεύτερο σκέλος τους, που αφορούσε το φαινόμενο του πλαγίου λόγου, χωρίς όμως και σε αυτό το σημείο να υπάρχει κάτι το μη αναμενόμενο.
Συμπερασματικά, τα θέματα χαρακτηρίζονται βατά και θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν με επιτυχία από έναν σχετικά καλά προετοιμασμένο μαθητή.

Δείτε τα θέματα των Αρχαίων Ελληνικών Κατεύθυνσης ΕΔΩ.

OΡΜΗ  GROUP 

ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ    ΛΕΩΦ. ΠΕΝΤΕΛΗΣ 19  ΤΗΛ.: 210.6891994

ΓΕΡΑΚΑΣ     ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 1     ΤΗΛ.:  210.6615559 / 210.6891528

e-mail:   info@ormigroup.gr

Leave a comment

Your email address will not be published.




Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.