Τέλη εγγραφής στα ελληνικά πανεπιστήμια
Καθώς ανοίγει η συζήτηση στη Βουλή για την Ανώτατη Εκπαίδευση, όλο και περισσότεροι Πανεπιστημιακοί αναρωτιούνται μήπως ένα μικρό ποσό εγγραφής, όπως γίνεται σε κρατικά πανεπιστήμια πολλών χωρών της Ευρώπης, πιθανόν θα έλυνε πολλά προβλήματα χρηματοδότησης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
“Τα ΑΕΙ έχουν χάσει τα τελευταία χρόνια το 50% της κρατικής χρηματοδότησής τους”, λέει ο Αχιλλέας Γραβάνης – καθηγητής της Φαρμακολογίας στην Ιατρική του Πανεπιστημίου Κρήτης – και προτείνει μιλώντας στην “Κυριακάτικη Ελευθερία” ένα τέλος εγγραφής ανά εξάμηνο για κάθε φοιτητή: ” Έχουμε στη χώρα 500.000 ενεργούς “αιώνιους” προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές”.
Σύμφωνα με πανεπιστημιακούς το τέλος εγγραφής θα πιέζει τους φοιτητές για έγκαιρη περάτωση των σπουδών τους, οπότε και το φαινόμενο των αιώνιων φοιτητών θα φτάσει στο τέλος του. Όσοι θέλουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους θα ενισχύουν τα ΑΕΙ με μια μικρή συνδρομή, ενώ οι υπόλοιποι θα το… σκέπτονται. Οπότε η μη καταβολή θα ισοδυναμεί με δήλωση μη συνέχισης των σπουδών τους και συνακόλουθη εκκαθάρισή τους από τα αρχεία των ΑΕΙ.
“Για παράδειγμα με ετήσιο τέλος εγγραφής 200 ευρώ, το πανεπιστήμιο Κρήτης θα είχε έσοδα 4.000.000 ευρώ – όσα και η συνολική κρατική επιχορήγησή του”, καταλήγει εμφατικά ο Αχιλλέας Γραβάνης.
Πηγή: Κυριακάτικη Ελευθερία