News Ticker

BΡΙΛΗΣΣΟΣ: Εξόρμηση στην Άνδρο 1-2/7!

Η φυσιολατρική κίνηση ΒΡΙΛΗΣΣΟΣ διοργανώνει πεζοπορική εξόρμηση στην Άνδρο το πρώτο Σαββατοκύριακο του Ιουλίου ,σε ένα υπέροχο τόπο γεμάτο πολιτισμό, ιστορία, υπέροχή φύση και ένα εκτεταμένο και υποδειγματικά οργανωμένο δίκτυο μονοπατιών που διατρέχει  οικισμούς, ποτάμια, σημεία ιστορικού ενδιαφέροντος και  προσφέρει  στον επισκέπτη πεζοπόρο την εικόνα μιας αγροτικής οικονομίας που εν μέρει συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Η εξόρμηση είναι κατάλληλη για όλους. Για τις πεζοπορίες θα υπάρχουν εναλλακτικές διαδρομές διάρκειας από 2 έως 5 ώρες.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Σάββατο:

Μετάβαση για όλους τους συμμετέχοντες στην Βουρκωτή σε υψόμετρο 620 μέτρων ,το ορεινότερο χωριό του νησιού και το δεύτερο ψηλότερο στις Κυκλάδες από όπου θα δοθούν δύο δυνατότητες πεζοπορίας.

Α ΟΜΑΔΑ

Από την Βουρκωτή θα γνωρίσουμε την  πεζοπορική  διαδρομή που διατρέχει την  αγροτική ενδοχώρα με εναλλαγές τοπίου, αγροτικά μνημεία και έντονο ανάγλυφο κινείται  παράλληλα με τον ποταμό  Άχλα  τον μεγαλύτερο σε ροή της Άνδρου που αναβλύζει από τις πλαγιές των βουνών της Βουρκωτής και φτάνει μέχρι  το παλαιό καστρομονάστηρο του Αγίου Νικολάου και καταλήγει στο Αιγαίο. Πριν φτάσουμε στο μοναστήρι όπου θα ενωθούμε με την Β ομάδα , θα κατέβουμε εκτός μονοπατιού σε κακοτραχαλη διαδρομή στην Γερολιμνη οπου θα κολυμπήσουμε σε φυσικές βάθρες του Αχλα  – ΩΡΕΣ ΠΟΡΕΙΑΣ 3 + 1,5 στην συνέχεια

Β ΟΜΑΔΑ

Σύντομη περιήγηση στην Βουρκωτή και στην συνέχεια μετάβαση με το λεωφορείο και επίσκεψη στην  Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου που βρίσκεται στην κοιλάδα του ποταμού Αχλα, κάτω από τη Βουρκωτή. Η παράδοση λέει ότι η Μονή δημιουργήθηκε τον 11ο αιώνα, απομακρυσμένη και προστατευμένη, θεωρήθηκε κατάλληλη για να λειτουργεί σαν παράρτημα της Φιλικής Εταιρίας και εντός της λειτουργούσε κρυφό σχολειό, τυπογραφείο και βιβλιοδετείο. Από εδώ οι πεζοπόροι μπορούν να κατέβουν με σύντομη πεζοπορία στο υπέροχο τοξωτό γεφύρι του Άχλα  και να βουτήξουν στους μικρούς καταρράκτες και φυσικές βάθρες,, ένα σπάνιο φαινόμενο στα Κυκλαδονήσια. όπου με λίγη τύχη θα συναντήσουμε καβούρια του γλυκού νερού, χέλια, νεροχελώνες, λαγούς, πέρδικες και σπάνια αποδημητικά πουλιά και βέβαια πολύχρωμες λιβελούλες Εδώ στο γεφύρι πολύ κοντά στο μοναστήρι θα είναι το σημείο όπου θα γίνει η συνάντηση με την Α ομάδα.

Ολοι μαζί  στην συνέχεια θα κατέβουμε σε μιάμιση ώρα στα Αχλα ,μια από τις ωραιότερες παραλίες της Άνδρου  και  σημαντικό υγρότοπο με εκτεταμένη αμμουδιά με αμμοθίνες και σπηλιές.

Καιρού επιτρέποντος επιστρέφουμε στην Χώρα  με  βάρκα.

Το απόγευμα του Σαββάτου καθώς και το μεσημέρι της Κυριακής  θα υπάρχει χρόνος για μπάνιο, περιήγηση στην Χώρα και επίσκεψή στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή και το Ίδρυμα Πέτρου και Μαρίκας Κυδωνιέως που συστάθηκε με σκοπό την ίδρυση και λειτουργία πολιτιστικού και πνευματικού κέντρου στην Άνδρο.

Κυριακή:

Α ΟΜΑΔΑ

Αναχώρηση από τα δωμάτια στις 7.00 με τα πόδια

Πανέμορφη αέρινη πεζοπορική διαδρομή με μοναδική θέα στην Χώρα , με ξεκίνημα  από τα Αποίκια  προς Στραπουριές – Μένητες , στάση στους πανέμορφους Μένητες όπου θα συναντηθούμε με την Β ομάδα,  ώρες πορείας 3,5 η πρώτη ώρα ανηφορική

Στην συνέχεια μαζί με την Β ομάδα ώρες πορείας + 2.30

Β ΟΜΑΔΑ

Αναχώρηση με το πούλμαν στις 8.30 από τα δωμάτια στα Αποίκια.

Μετάβαση στους Μένητες, περιήγηση στο χωριό –δυνατότητα για σύντομη κυκλική πεζοπορία εντός του οικισμού.

Στην συνέχεια μαζί με την Α ομάδα θα πεζοπορήσουμε στο μονοπάτι 1, μια υπέροχη διαδρομή εξερεύνησης των καταπράσινων γραφικών οικισμών ολόγυρα της Χώρας, ανάμεσα σε  εντυπωσιακές ξηρολιθιές και  λιθόστρωτα τμήματα μονοπατιού μέσα από  τους γραφικούς  καταπράσινους Μένητες –Λάμυρα- Μεσαθούρι-Υψηλού με κατάληξη στην Χώρα της Άνδρου.  Ωρες πορείας 2.30

Το απόγευμα της Κυριακής μετά από  μπάνιο και περιήγηση στην Χώρα  όλοι μαζί θα αναχωρήσουμε στις 18.00 με το λεωφορείο για το λιμάνι του Γαυρίου.

Απόπλους στις 20.00 και άφιξη στη Ραφήνα στις 21.55

Για όλες τις διαδρομές απαραίτητος είναι ο βασικός πεζοπορικός εξοπλισμός δηλαδή : πεζοπορικο μποτάκι -ΟΧΙ αθλητικά παπούτσια, μπατόν, παγούρι, αδιάβροχο. Στις περισσότερες  διαδρομές θα συναντήσουμε πηγές.

Η διαμονή θα γίνει σε δωμάτια στα Αποίκια.

Περισσότερα δείτε  στην σελίδα του συλλόγου  https://www.vrilisos.gr/

Δηλώσεις συμμετοχής  τηλεφωνικά η στα γραφεία του συλλόγου την Τετάρτη 21 Ιουνίου τηλ 2108105665,  από τις 19.30 εως τις 20.30