News Ticker

Χαλάνδρι: Φεστιβάλ παραμυθιού για μικρούς και μεγάλους!

Ο μαγικός κόσμος των παραμυθιών ζωντανεύει στο Χαλάνδρι, με τη συμμετοχή μικρών και μεγάλων, στο Φεστιβάλ Παραμυθιού που διοργανώνει ο δήμος σε συνεργασία με το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης του Εθνικού Κέντρου Έρευνας & Διάσωσης Σχολικού Υλικού.

Το Φεστιβάλ απευθύνεται, τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες και εκτός από το να ψυχαγωγήσει τους συμμετέχοντες, φέρνοντάς τους πιο κοντά στον κόσμο του παραμυθιού, αποσκοπεί παράλληλα να γίνει μια αφορμή ώστε να γνωρίσουμε καλύτερα την τοπική ιστορία μέσα από το παραμύθι.

Το Φεστιβάλ έχει τέσσερις εστίες δράσης σε αντίστοιχες γειτονιές της πόλης (Πολύδροσο, Συνοικισμός, Κάτω Χαλάνδρι, Πλατεία Χαλανδρίου) και διαρθρώνεται σε τρία επίπεδα-παράλληλες δράσεις:

Α. Kύκλος σεμιναρίων δημιουργίας παραμυθιού για όλους. Απευθύνεται σε ενδιαφερόμενους υποψήφιους παραμυθάδες, γονείς, φοιτητές και παιδαγωγούς αλλά και σε όλους όσους θέλουν να ανακαλύψουν τον μαγικό κόσμο των παραμυθιών.

Β. Eργαστήρια σε Δημοτικά Σχολεία του Χαλανδρίου, με τη συμμετοχή μαθητών, καθώς και σεμινάριο στους  εκπαιδευτικούς του Χαλανδρίου με σκοπό τη δημιουργία παραμυθιών από τη σχολική κοινότητα.

Γ. Παρουσίαση-αφήγηση των παραμυθιών που δημιουργήθηκαν από τη δουλειά των σχολείων κατά τη διάρκεια της δεύτερης δράσης.

pexels-photo-160191

Το πρόγραμμα αναλυτικά

Δράση Α:

Σεμινάριο για όλους: «Φτιάχνοντας ιστορίες και παραμύθια μαζί με τα παιδιά-Μαθαίνοντας την τοπική ιστορία μέσα από το παιχνίδι και τον μύθο»

Κύκλος σεμιναρίων-βιωματικό εργαστήριο από το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης για όλους όσοι θέλουν να γνωρίσουν σε βάθος τον κόσμο του παραμυθιού και να γίνουν παραμυθάδες.

Περιλαμβάνονται τρεις συναντήσεις, διάρκειας 2 ½ ωρών, κάθε Τετάρτη στις 8, 15 & 22 Μαρτίου, από τις 6 έως τις 8.30 το απόγευμα, στο Κέντρο Νεότητας του Δήμου Χαλανδρίου.

 • Το Κέντρο Νεότητας του Δήμου Χαλανδρίου είναι προσβάσιμο σε άτομα με κινητική αναπηρία και διαθέτει τουαλέτα ΑμεΑ.

Περιεχόμενο σεμιναρίου

1η Συνάντηση

 • Βιωματικές ασκήσεις για την καλύτερη γνωριμία και συνεργασία της ομάδας.
 • Προσέγγιση του κόσμου των παραμυθιών (ανάλυση της δομής κ.ά.).
 • Γνωριμία με τις «λειτουργίες» του παραμυθιού και τη «Μαγική Τράπουλα».
 • Τεχνικές και παιχνίδια για να φτιάχνουμε παραμύθια με την ομάδα ή την τάξη.
 • Ο κάθε εκπαιδευόμενος αναλαμβάνει να δημιουργήσει και να παρουσιάσει στην επόμενη συνάντηση τη δική του ιστορία, βασισμένη σε οδηγίες που θα του δοθούν.

2η Συνάντηση

 • Παρουσίαση και συζήτηση των παραμυθιών που δημιούργησαν οι εκπαιδευόμενοι.
 • Παρουσίαση του προγράμματος του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης «Περπατάω με την τάξη μου στην Πλάκα».
 • Συζήτηση για την εμπειρία του εκπαιδευτικού προγράμματος και για το πώς μπορεί να δημιουργηθεί ένα παραμύθι μέσα από τη γνώση της τοπικής ιστορίας.
 • Συζήτηση για τον τρόπο που αξιοποιήθηκαν οι εκπαιδευτικοί περίπατοι στην Πλάκα στο βιβλίο Ο Θεός Διόνυσος και Οι πειρατές (περισσότερες πληροφορίες στο http://www.ekedisy.gr)
 • Οι εκπαιδευόμενοι αναλαμβάνουν να ερευνήσουν και να παρουσιάσουν ο καθένας από ένα δικό του παραμύθι, επιλέγοντας ένα από τα τέσσερα θέματα που συνδέονται με τις τέσσερις γειτονιές της πόλης που θα φιλοξενήσουν το Φεστιβάλ: παραμύθια της Μικρασίας (Συνοικισμός), παραμύθια της φύσης (Πολύδροσο), παραμύθια των αμπελιών (Κάτω Χαλάνδρι), παραμύθια των νερών (πλατεία Χαλανδρίου).

3η Συνάντηση:

 • Παρουσίαση και συζήτηση των παραμυθιών που δημιούργησαν οι εκπαιδευόμενοι.
 • Αναφερόμαστε στην τοπική ιστορία του Χαλανδρίου και δημιουργούμε νέες ιστορίες εμπνευσμένες από αυτήν.
 • Δουλεύουμε ομαδικά διαλέγοντας τις καλύτερες ιστορίες και βελτιώνοντάς τες
 • Συζητάμε πώς θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στο Φεστιβάλ Παραμυθιού.

kids-books

Δράση Β

Δημιουργία παραμυθιών στις σχολικές κοινότητες

α) Σεμινάριο για εκπαιδευτικούς του Χαλανδρίου με προτεραιότητα στους εκπαιδευτικούς των τεσσάρων σχολείων που έχουν κληθεί να μετέχουν με δράσεις τους στο Φεστιβάλ (1ο, 3ο, 4ο & 9ο Δημοτικό Χαλανδρίου).

Το Σάββατο 18 Μαρτίου (16.00-18.30) πραγματοποιείται στο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης (Τριπόδων 23, Πλάκα, στάση Μετρό Ακρόπολη). Το σεμινάριο αυτό έχει σκοπό την εξοικείωση των εκπαιδευτικών με τη δημιουργία παραμυθιών μαζί με τα παιδιά, βασισμένων στην ιστορία της κάθε περιοχής του Χαλανδρίου, όπου εστιάζονται οι δράσεις του Φεστιβάλ (Πολύδροσο, Συνοικισμός, Κάτω Χαλάνδρι, Πλατεία Χαλανδρίου). Στο πλαίσιο του σεμιναρίου πραγματοποιείται και εκπαιδευτικός περίπατος στην Πλάκα.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν δήλωση συμμετοχής (θα τη βρείτε Ε Δ Ω) και να την αποστείλουν ηλεκτρονικά (ως επισυναπτόμενο έγγραφο) στο aetopoli@otenet.gr έως και την Τετάρτη 15 Μαρτίου, σημειώνοντας «Φεστιβάλ Παραμυθιού: Σεμινάριο για εκπαιδευτικούς».

β) Εργαστήρια στα Δημοτικά Σχολεία του Χαλανδρίου

Με τη στήριξη του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης και, σε συνεργασία με τη διεύθυνση και τους εκπαιδευτικούς των σχολείων, θα υλοποιηθούν εργαστήρια με τη συμμετοχή μαθητών και σκοπό τη δημιουργία παραμυθιών βασισμένων στην τοπική ιστορία. Αυτά τα παραμύθια θα παρουσιαστούν σε τέσσερις «Βραδιές παραμυθιού» που θα διεξαχθούν τον Μάιο με την ολοκλήρωση του Φεστιβάλ.

children-684605_960_720

Δράση Γ

Παραμυθένιες βόλτες στην πόλη

Ως επιστέγασμα των δράσεων στα σχολεία και της συνεργασίας μαθητών και εκπαιδευτικών για τη δημιουργία παραμυθιών εμπνευσμένων από την τοπική ιστορία, θα παρουσιαστεί η δουλειά τους στο ευρύ κοινό.

Με την ολοκλήρωση του Φεστιβάλ θα απολαύσουμε όλοι μαζί, μέσα από την αφήγηση γνωστών παραμυθάδων, τα θεματικά παραμύθια που δημιουργήθηκαν στα σχολεία της κάθε γειτονιάς. Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Τα παραμύθια της Μικρασίας, Σάββατο 13 Μαΐου – Συνοικισμός

Τα παραμύθια της φύσης, Κυριακή 14 Μαΐου – Θέατρο Ρεματιάς

Τα παραμύθια των αμπελιών, Δευτέρα 15 Μαΐου – Κάτω Χαλάνδρι

Τα παραμύθια των νερών, Τρίτη 16 Μαΐου – Πλατεία Χαλανδρίου

Ώρα έναρξης: 18.00

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με το Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο στο τηλ. 210 6820464

kıbrıs reklam ajansı antalya reklam ajansı izmir reklam ajansı ankara reklam ajansı kocaeli reklam ajansı izmit reklam ajansı istanbul reklam ajansı dijital reklam ajansı google reklam ajansı en iyi reklam ajansı