CINE-ΔΡΑΣΗ: Μια δυναμική παρουσία στα πολιτιστικά πράγματα της πόλης μας
Εντυπωσιακός απολογισμός διετίας! Απρίλιος 2016 – Απρίλιος 2018
Την Κυριακή 22 Απριλίου, στις 11:00 πμ θα πραγματοποιηθεί η 2η εκλογοαπολογιστική τακτική Γενική Συνέλευση του CINE-ΔΡΑΣΗ και οι εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ). Η όλη διαδικασία θα γίνει στο “στέκι της Δράσης” Πίνδου 30 και Μαραθώνος. Στις 11:00 θα ξεκινήσουμε με τον απολογισμό δράσης-οικονομικών και τον προγραμματισμό. Θα συνεχίσουμε με συζήτηση και θα ολοκληρώσουμε με την εκλογή του νέου ΔΣ. Περιμένοντας τα αποτελέσματα θα φάμε όλοι μαζί και θα πιούμε ένα ποτήρι κρασί.
Το απερχόμενο ΔΣ δημοσιεύει τον απολογισμό της διετίας Απρίλης 2016-Απρίλης 2018, ο οποίος εγκρίθηκε ομόφωνα στην συνεδρίαση του στις 11/4/2018
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
Στις μέρες που ζούμε, όταν οι αντικειμενικές συνθήκες αλλά και οι κυρίαρχες ιδέες και πρακτικές καλλιεργούν την ιδιώτευση και την απομάκρυνση από τα κοινά, αποδυναμώνουν τη συλλογική δράση και διαρρηγνύουν τον κοινωνικό ιστό απομακρύνοντας τον έναν πολίτη από τον άλλον, για την απερχόμενη διοίκηση του Cine-Δράση είναι μια μεγάλη ικανοποίηση να διαπιστώνει ότι ο σύλλογος μας με τις πρωτοβουλίες του, στην τελευταία διετία, αναβάθμισε τα πολιτιστικά πράγματα στην πόλη μας και συνέβαλε αποφασιστικά ώστε να αναπτυχθεί η ανθρώπινη επαφή και επικοινωνία. Για το αποτέλεσμα αυτό δούλεψαν με κέφι, μεράκι και αυταπάρνηση τα μέλη του ΔΣ του Cine-Δράση, αλλά και ένας μεγάλος αριθμός ατόμων που όλοι, άλλος περισσότερος άλλος λιγότερο, συνέβαλαν στον προβληματισμό, τον προγραμματισμό και την ομαδική δράση.
Οι δραστηριότητες τις οποίες αναπτύξαμε είναι:
Πρώτο: στην διάρκεια της περασμένης διετίας προβλήθηκαν 102 ταινίες, κάθε τύπου, ντοκιμαντέρ ή μυθοπλασίας. Για κάθε θέμα κοινωνικό, πολιτικό, οικονομικό, περιβαλλοντικό, επίκαιρο ή διαχρονικό. Ταινίες από όλο τον κόσμο, από χώρες μακρινές σαν μια πρώτη προσπάθεια γνωριμίας με μακρινούς πολιτισμούς και απομακρυσμένους τόπους. Φιλμ μπλοκμπάστερ, αλλά κυρίως ανεξάρτητες παραγωγές, αυτές που, ανεξάρτητα από την καλλιτεχνική τους αξία, κρίνονται συνήθως αντιεμπορικές και παίζονται από ελάχιστα έως καθόλου στις κινηματογραφικές αίθουσες. Για να τις αποκτήσουμε άλλοτε απευθυνθήκαμε σε εταιρίες, πληρώνοντας το αντίτιμο της ενοικίασης, άλλοτε τις επιλέξαμε ανάμεσα σε αυτές που είναι ελεύθερες από πνευματικά δικαιώματα και άλλοτε τις αναζητήσαμε σε πρεσβείες και πολιτιστικούς φορείς ξένων κρατών. Ό,τι και να ήταν οι ταινίες αυτές, από όπου και αν προέρχονταν το σίγουρο είναι ότι επιλέχτηκαν δημοκρατικά από ένα σύνολο προτάσεων που έχουν κάνει όσοι συμμετέχουν στις προβολές. Και κυρίως είναι ταινίες με πολλές, λίγες ή καθόλου διακρίσεις, αλλά όλες έχουν την σπουδαιότερη περγαμηνή: είναι φιλμ που όλοι αγαπήσαμε, εξακολουθούμε να αγαπάμε, διεγείρουν την σκέψη μας και συγκινούν την καρδιά μας.
Δεύτερο: Πραγματοποιήσαμε αφιερώματα στο σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο. Μια ταινία κάθε μήνα είναι ελληνική προερχόμενη από το σύγχρονο «παράδοξο» όπως αποκαλείται ρεύμα. Οι προβολές συχνά συνδυάστηκαν με συζητήσεις. Περισσότεροι από 30 συντελεστές των ταινιών: σκηνοθέτες, ηθοποιοί, συνθέτες, οπερατέρ, μοντέρ, casting directors κοκ βρέθηκαν στα Βριλήσσια, μετά από πρόσκλησή μας και συζήτησαν με τους θεατές για τη δουλειά τους και γενικά για την 7η Τέχνη. Οι Παντελής Βούλγαρης, Φίλιππος Κουτσαφτής, Βαγγέλης Μουρίκης, Μαρία Καλλιμάνη, Θανάσης Νεοφώτιστος, Λευτέρης Ξανθόπουλος, Δημήτρης Νάκος, Βίβιαν Παπαγεωργίου, Αλέξανδρος Σκούρας, Βαγγέλης Λυμπερόπουλος, Χάρης Γουλάτος, Δημήτρης Ζούρας, Γιάννης Συμβώνης, Νίκος Αυγουστίδης, Ντίνος Παναγόκος, Δημήτρης Κατσιμίρης, Νίκος Αυγουστίδης, Μιχάλης Παπαντωνόπουλος, Κίμων Τσακίρης, Μαρίνα Λυκιαρδοπούλου, Τατιάνα Πανηγύρη, ο Αλέξανδρος Λαμπρίδης, οπερατέρ των τελευταίων ταινιών του Θόδωρου Αγγελόπουλου, είναι μόνον μερικοί από αυτούς που μας τίμησαν με την παρουσία τους.
Τρίτο: το Cine Δράση ανέπτυξε πρωτότυπες πολιτιστικές πρωτοβουλίες που από τη μια έφεραν τους κατοίκους της πόλης μας σε επαφή με καινούριες μορφές τέχνης, όπως τα κινούμενα σχέδια και από την άλλη έφεραν τα Βριλήσσια στο κέντρο του πολιτιστικού ενδιαφέροντος της χώρας και διεθνώς. Η προβολή των βραβευμένων ταινιών του Φεστιβάλ Δράμας για τέσσερις συνεχείς χρονιές, η συνδιοργάνωση για τρίτη φορά μέρους του διαγωνιστικού προγράμματος του Διεθνούς Φεστιβάλ Αnimation της Αθήνας (AthensAnimFest), η φιλοξενία της θεατρικής ομάδας του Πανεπιστημίου του Τόκιο και η διοργάνωση της παράστασης «Επιτρέποντες» του Μενάνδρου, συνάντησαν το ενδιαφέρον των συμπολιτών μας και του τύπου σε τοπικό και εθνικό επίπεδο. Διεθνώς αναγνωρισμένοι σκηνοθέτες όπως ο Πολωνός Πιότρ Ντουμάλα και ο Ισραηλινός Ρόνυ Όρεν ήλθαν στα Βριλήσσια, παρουσίασαν τη δουλειά τους, παρέδωσαν απλά μαθήματα δημιουργίας κινουμένων σχεδίων και με τη σειρά τους γνώρισαν ένα τμήμα της πόλης μας. Ιστοσελίδες πανελλαδικού ενδιαφέροντος, site πολιτιστικά ή πρεσβειών, όπως αυτό της Ιαπωνική, ασχολήθηκαν και με την συγκεκριμένη εκδήλωση, αλλά και με την συνολική παρουσία του Cine-Δράση
Τέταρτο: το Cine-Δράση δεν είναι μόνον σινεμά. Είναι και λογοτεχνία και μουσική και θέατρο, και επιτραπέζιο παιχνίδι και εκδρομές. Η Ιωάννα Καρυστιάνη, η Μάρω Δούκα, ο Τεύκρος Μιχαηλίδης, ο Χρήστος Βατούσιος και άλλοι ήρθαν ως προσκεκλημένοι μας, μίλησαν για την δουλειά τους, τη σχέση τους με το σινεμά και τις άλλες τέχνες, την ποίηση, τη λογοτεχνία, την ελληνική και παγκόσμια πραγματικότητα. Πραγματοποιήσαμε μουσικές εκδηλώσεις σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους. Η Banda del Sol, τα νεανικά συγκροτήματα Balkan Famiglia και Jin στο ΤΥΠΕΤ, οι Άφρακτοι και μουσική από την αρχαία Ελλάδα στον κήπο μας κλπ, οι γιορτές μας για την καινούρια χρονιά, τα κεράσματα στο φουαγιέ του ΤΥΠΕΤ σε κάθε ευκαιρία είναι εκδηλώσεις που μας δίνουν την ευκαιρία να γνωριστούμε καλύτερα και να μιλήσουμε για κάθε θέμα, μικρότερο ή μεγαλύτερο, που μας απασχολεί. Η επιτυχία της θεατρικής παράστασης «Μάμα Τόνι» και της δραματοποιημένης παρουσίασης του έργου του συμπολίτη μας ποιητή Χρήστου Βατούσιου δείχνει ότι αξίζει να επαναλάβουμε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, ακριβώς γιατί απουσιάζουν από το προάστιο.
Ομάδες όπως αυτή του Scrabble που λειτουργεί από πέρυσι το φθινόπωρο, αν και ακόμα δεν έχει βρει το ρυθμό της, συγκεντρώνει άτομα που φανατικά ασχολούνται με το αγαπημένο τους επιτραπέζιο. Οι τρεις εκδρομές που οργανώσαμε (Μουσεία και Αρχαιολογικοί Χώροι Θήβας, Ελευσίνας και Τεγέας) άνοιξαν μπροστά μας νέους ορίζοντες. Και γιατί γνωρίζουμε ή ξαναθυμόμαστε ξεχασμένες πλευρές του ελληνικού πολιτισμού, αλλά και γιατί μας φέρνουν πιο κοντά λειτουργώντας ως επιπλέον ευκαιρίες για μεταξύ μας επικοινωνία.
Πέμπτο: Από το περασμένο φθινόπωρο, κατανοώντας την ανάγκη να βαθύνουμε στην τέχνη και την τεχνική του σινεμά, οργανώνουμε με μεγάλη επιτυχία σεμινάρια για την ιστορία του κινηματογράφου. Ήδη έχουμε ολοκληρώσει τον 1ο κύκλο που περιλάμβανε 12 διαλέξεις για τα «100 και πλέον χρόνια του Ελληνικού Κινηματογράφου» και βρισκόμαστε στη 10η διάλεξη του 2ου κύκλου που αναφέρεται στον «Μεταπολεμικό Ευρωπαϊκό Κινηματογράφο». Οι συμμετέχοντες έχουν αποφασίσει ότι ο 3ος κύκλος θα αφορά τον «Αμερικανικό Κινηματογράφο». Στην επιτυχία αυτής της δραστηριότητας συμβάλει σημαντικά εκτός από το ίδιο το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων, η επιστημονική επάρκεια και το μεράκι του εισηγητή διδακτορικού φοιτητή Παναγιώτη Δενδραμή και η μέθοδος της συζήτησης: πολλά αποσπάσματα από ταινίες που δίνουν αφορμή σε όλους για ψάξιμο, ερωτήσεις αλλά και παρεμβάσεις από τους… «μαθητές».
Έκτο: το Cine-Δράση δεν είναι μόνο του. Όλες οι δραστηριότητές τους αγκαλιάζονται από τους συνδημότες μας. Βέβαια η κοινοποίηση τους απαιτεί πολύωρη προσπάθεια από τη μεριά του ΔΣ, ιδιαίτερα ορισμένων μελών όπως η γραφίστρια μας Βίκυ Μαλλίρη που σε αυτό το διάστημα επεξεργάστηκε εκτός από τα έντυπα τριμηνιαία προγράμματά μας, περισσότερες από 40 αφίσες και αντίστοιχο αριθμό προσκλήσεων. Επιδιώκουμε πάντα την συνεργασία με άλλους φορείς της πόλης μας. Ανταποκριθήκαμε σε προσκλήσεις άλλων, προσκαλέσαμε και εμείς στις εκδηλώσεις μας, συνδιοργανώσαμε κάποιες προβολές (σύλλογος Κρητών), βοηθήσαμε σημαντικά με προτάσεις και πράξεις το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Δήμου Βριλησσίων στον σχεδιασμό και την οργάνωση των διαλέξεων του. Βοηθήσαμε το 2ο Γυμνάσιο εξασφαλίζοντας ομιλητές στη διοργάνωση ημερήσιας συζήτησης αφιερωμένης στον κινηματογράφο. Προβάλαμε και συζητήσαμε τις ταινίες του εργαστηρίου «Κάναμε ταινία στα Βριλήσσια» και νέων δημιουργών από την πόλη μας όπως η Σοφία Εξάρχου, η Δήμητρα Βλαγκοπούλου, ο Αλέξανδρος Σιπσίδης, η Απολλωνία Τσαντά.
Μόνο αρνητικό στοιχείο στην σχέση μας με φορείς και θεσμούς της πόλης είναι η αδυναμία, της δημοτικής αρχής να αντιμετωπίσει με την αναγκαία σοβαρότητα και φροντίδα την δραστηριότητα μας. Παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις του ΔΣ και των συμμετεχόντων, παρά το γεγονός ότι τα αιτήματα μας κρίνονται πάντα ως θετικά, ρεαλιστικά και μη απορριπτέα, παρά το μικρό κόστος των απαιτούμενων αλλαγών, παρά την εκτίμηση ότι οι βελτιώσεις δικαιωματικά οφείλονται σε δημότες που πληρώνουν κανονικά τακτικούς και έκτακτους φόρους, εν τούτοις, στα 5 χρόνια που το Cine Δράση χρησιμοποιεί το ΤΥΠΕΤ τα αιτήματα αντικατάστασης του ξεπερασμένου και προβληματικού τεχνικού εξοπλισμού του ΤΥΠΕΤ (από τον προτζέκτορα έως τις κουρτίνες), δεν ικανοποιούνται γεγονός που λειτουργεί σε βάρος της ποιότητας των προβολών. Η στάση αυτή δείχνει τουλάχιστον υποτίμηση προς το σύλλογό μας αλλά και προς το σύνολο των συνδημοτών μας που παρακολουθούν ταινίες.
Έβδομο: Στα πολύ θετικά της δουλειάς μας συμπεριλαμβάνουμε την οικονομική αυτάρκεια του συλλόγου. Μέχρι σήμερα με μόνα μας έσοδα τις συνδρομές των μελών μας, την εθελοντική συνεισφορά των θεατών στις προβολές και τις μόνιμες «χορηγίες» μελών όπως η εκτύπωση των προγραμμάτων από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης το Cine-Δράση αποδείχτηκε ένας οικονομικά ανεξάρτητος φορέας που πληρώνει μόνος του τα έξοδά που αφορούν την στέγαση του, την ενοικίαση ταινιών, την προετοιμασία εκδηλώσεων. Δεν έχουμε ποτέ βρεθεί στη δύσκολη θέση να ζητήσουμε οικονομική υποστήριξη όχι ότι αυτό θα ήταν εξ ορισμού κατακριτέο, αλλά γιατί έχει αρκετές φορές αποδειχτεί ότι αυτού του είδους οι οικονομικές δοσοληψίες γίνονται αφορμή για διαμόρφωση σχέσεων εξάρτησης.
Όγδοο: Παρά τα όσα αναφέρονται παραπάνω αποδεικνύουν ότι στην τελευταία διετία αναπτύχθηκε ένας τεράστιος όγκος δουλειάς το Cine-Δράση έχει πλήρη επίγνωση των αδυναμιών και των καθυστερήσεων του. Για παράδειγμα θα θέλαμε να είμαστε περισσότερο δραστήριοι σε θέματα που αφορούν τις άλλες τέχνες: ζωγραφική, γλυπτική κλπ. Θα θέλαμε να τα έχουμε καταφέρει στην προσπάθεια για το παιδικό σινεμά, να είμαστε πιο επίκαιροι, να οργανώνουμε αφιερώματα σε μεγάλους δημιουργούς της 7ης τέχνης κοκ.
Ολοκληρώνοντας το κομμάτι του απολογισμού μπορούμε συμπερασματικά να ισχυριστούμε ότι σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς το Cine-Δράση αναδείχτηκε σε ένα από τα πιο ζωντανά κομμάτια της πόλης, σε χώρο συνάντησης γειτόνων και επανασύστασης του διαρρηγμένου κοινωνικού ιστού. Σε μέρος όπου όλοι όσοι συμμετέχουμε, χαλαρώνουμε παρακολουθώντας και συζητώντας, εκφράζουμε την αλληλεγγύη και την υποστήριξή μας ο ένας προς τον άλλον. Είναι κοινός τόπος ότι οι δράσεις μας, έφεραν σε επαφή όσους αγαπάμε το σινεμά και τις τέχνες με πλευρές του πολιτισμού, ελληνικού και παγκόσμιου, κάτι που ποτέ δεν είχε γίνει μέχρι τώρα στο προάστιό μας. Οι δραστηριότητες μας προκάλεσαν έντονες συζητήσεις, συνήθως θετικά και σπάνια αρνητικά σχόλια, σε καμία όμως περίπτωση δεν άφησαν κανέναν αδιάφορο.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ
Για τη συνέχεια των δραστηριοτήτων, στην επόμενη διετία, θα κινηθούμε στις παρακάτω γενικές κατευθύνσεις:
Πρώτο: θα συνεχίσουμε τις τακτικές εβδομαδιαίες προβολές δίνοντας μεγαλύτερη προσοχή στα εξής: α)Το κάθε τριμηνιαίο πρόγραμμα προβολών και δραστηριοτήτων να είναι αντικείμενο επεξεργασίας από όλο και περισσότερους. β) Να καθιερώσουμε μετά από κάθε προβολή, μεταξύ μας μια συζήτηση για την ταινία, όχι πάντα σαν κουβέντα ειδικών, αλλά ως μια έκφραση, εξωτερίκευση από όσους επιθυμούμε αυτών που οι ίδιοι αισθανθήκαμε και καταλάβαμε από το εκάστοτε φιλμ. γ) θα συνεχίσουμε με τα αφιερώματα σε σκηνοθέτες και επιμέρους πλευρές της κινηματογραφικής δημιουργίας όπως ο ελληνικός κινηματογράφος, τα Φεστιβάλ (εκτός από τη Δράμα υπάρχει το φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και άλλα πολύ ενδιαφέροντα φεστιβάλ περιφερειακά, Χαλκίδα, animaSyros) κοκ. δ) Θα επιμείνουμε στη διοργάνωση δραστηριοτήτων για παιδιά και νέους σε δύο κατευθύνσεις. Η μια είναι η μεταφορά στα Βριλήσσια έργων από τα ειδικά Φεστιβάλ που απευθύνονται σε νέους και παιδιά όπως πχ το Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας και η Camera Zizanio. H άλλη αφορά την περαιτέρω ανάπτυξη σχέσεων με τα σχολεία, την διοργάνωση από κοινού προβολών, συζητήσεων, εκδηλώσεων όπως παραστάσεις καραγκιόζη κλπ, την υποστήριξη των μαθητών (παιδιών και εφήβων) για κινηματογραφική δημιουργία με την παραγωγή βίντεο ή ταινιών μικρού μήκους με ενδοσχολικά θέματα όπως η παρενόχληση, οι μαθησιακές δυσκολίες κ.ά.
Δεύτερο: θα συνεχίσουμε τις έξω-κινηματογραφικές μας δράσεις με αιχμή την προβολή της δουλειάς εικαστικών καλλιτεχνών ανεξάρτητα αν αυτή συνδέονται ή όχι με το προάστιο. Βέβαια μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα η επαφή, η συνομιλία και η υποστήριξη πνευματικών ανθρώπων – συγγραφείς, ηθοποιοί, σκηνοθέτες, μουσικά συγκροτήματα, ζωγράφοι, γλύπτες τραγουδιστές- που ζουν και δημιουργούν στα Βριλήσσια θα είναι πάντα στο κέντρο της προσοχής μας. Αυτοί μπορούν με το έργο να κάνουν πιο πλούσια τη ζωή όσων ζούμε ή δουλεύουμε στο προάστιο, ενώ εμείς με τις δράσεις μας μπορούμε να αναδείξουμε τη δουλειά τους. Θα διευρύνουμε τις ομάδες που βασίζονται στα ενδιαφέροντα των μελών, όπως το Scrabble. Οι εκδρομές και οι περίπατοι, γενικά κάθε πρωτοβουλία που μας φέρνει πιο κοντά τον έναν στον άλλον και έχει σαν αποτέλεσμα να γνωρίσουμε καλύτερα τον τόπο μας και τον πολιτισμό μας θα προγραμματιστούν πιο συστηματικά.
Τρίτο: θα αναπτύξουμε περισσότερες επιμορφωτικές δραστηριότητες όπως σεμινάρια, διαλέξεις και συζητήσεις που συμβάλλουν στην την καλύτερη πρόσληψη των κινηματογραφικών ταινιών (πχ για την κριτική ή το σενάριο). Φιλοδοξούμε στην δημιουργία ενός εργαστηρίου κινηματογράφου ή ενός σχολείου του σινεμά.
Τέταρτο: Άμεσα προγραμματίζουμε Μουσική εκδήλωση για τη λήξη της χειμερινής περιόδου και την έναρξη της καλοκαιρινής (18 Ιουνίου, υπαίθριος χώρος ΤΥΠΕΤ). Εκδρομές: πρώτη 3 Ιούνη. Έκθεση ζωγραφικής και παρουσιάσεις βιβλίων: Τίτος Πατρίκιος και Παντελής Μπουκάλας.
Ξέρουμε ότι όλα αυτά που λέμε ακούγονται φιλόδοξα, αλλά βάζουμε ψηλά τον πήχη γιατί πιστεύουμε ότι στο επόμενο διάστημα δεν θα είμαστε μόνον εμείς, αλλά θα έχουμε όλους εσάς στο πλευρό μας, σε ό,τι και να κάνουμε!
To Δ.Σ. της Κινηματογραφικής Λέσχης Βριλησσίων Cine – Δράση