Ένα σαββατοκύριακο γεμάτο παράδοση, όπως αυτή εκφράζεται και βιώνεται μέσα από τους χορούς, θα ζήσουν όσοι βρεθούν στις 3 και 4 Δεκεμβρίου στο Κλειστό Γυμναστήριο «Σπύρος Λούης» στο Μαρούσι. Εκεί, στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος Διαδημοτικών Δρωμένων, το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων Παραγωγής Υγείας διοργανώνει το φεστιβάλ «Χοροί της Πατρίδας μας – Ήθη και έθιμα».
«Στηρίξαμε από την πρώτη στιγμή τη διαμόρφωση ενός ευρύτερου παναττικού φεστιβάλ παραδοσιακών χορών, δίνοντας την ευκαιρία σε κάθε συλλογική ομάδα να αναδείξει το υψηλό επίπεδο καλλιτεχνικής δημιουργίας», δηλώνει ο δήμαρχος Αμαρουσίου και πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Γιώργος Πατούλης.
Εκατοντάδες χορευτές από δήμους της Αττικής θα δώσουν το παρών, και θα λειτουργήσουν ως γέφυρα στον ποικιλόμορφο χάρτη της ελληνικής παράδοσης. Το Σάββατο θα παρουσιαστούν χοροί από τη Σάμο, τη Λέσβο, τη Νέα Βύσσα, το νομό Πρέβεζας, τη Σχοινούσα, το νομό Ημαθίας, την Πάρο, τη Δράμα, την Κρήτη, τη Φλώρινα, τη Θράκη, τη Τζια, την Άσσηρο Θεσσαλονίκης, τη Νάξο, την Ήπειρο, την Ικαρία, και τα Δωδεκάνησα.
Το Σάββατο θα συμμετέχει και ο Σύλλογος Ποντίων Αμαρουσίου «Νίκος Καπετανίδης», που θα παρουσιάσει οκτώ χορούς του Πόντου.
Την Κυριακή τη σκυτάλη παίρνουν σωματεία από διαφορετικές περιοχές της Αττικής που θα παρουσιάσουν χορούς από τη Λήμνο, την Κοζάνη, την Ικαρία, Μεγάλο Μοναστήρι Ανατολικής Ρωμυλίας, τη Νάξο, την Αττική, την Άσσηρο Θεσσαλονίκης, την Κρήτη, τη δυτική Θράκη, τις Κυκλάδες, τα Μεσόγεια, τον Μωριά, την Πυλαία Θεσσαλονίκης, και την Εύβοια.
Για δεύτερη ημέρα θα παρουσιαστούν χοροί του Πόντου, αυτή τη φορά από την Ένωση Ποντίων Μελισσίων Αττικής. Χορούς της Κωνσταντινούπολης θα παρουσιάσουν ο Σύλλογος Μικρασιατών Κωνσταντινουπολιτών Λαυρεωτικής και ο Μικρασιατικός Σύλλογος Μελισσίων «Άγιος Γεώργιος Γκιούλμπαξε». Ακόμα, θα χορευτούν χοροί από την Καππαδοκία, τα Παλάτια Προποντίδας και την Ερυθραία Μικράς Ασίας.
Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά ποια σωματεία θα λάβουν μέρος στο παναττικό φεστιβάλ και ποιους χορούς θα παρουσιάσουν.