News Ticker

Δράση: Κατεστραμμένος ο τεχνικός εξοπλισμός στο ΤΥΠΕΤ!

Το να προβάλεις μια ταινία σ’ έναν δημοτικό χώρο είναι μια κάπως σοβαρή υπόθεση.

Προϋποθέτει σκέψη. Να κάτσεις να σκεφτείς ποια ταινία θα είναι. Να ενδιαφέρει εσένα τον ίδιο να την παρακολουθήσεις ή να την έχεις δει και να θέλεις να την μοιραστείς με ανθρώπους που ξέρεις ότι μοιράζονται μαζί σου το ίδιο μεράκι και η θέαση της θα είναι για αυτούς, τουλάχιστον, μια ώρα ανάτασης.

Προϋποθέτει κόπο. Να ψάξεις να βρεις το φιλμ, να δεις ποια εταιρία το διαθέτει, αν έχει δικαιώματα. Καμιά φορά χρειάζεται να πας πολύ μακριά, γιατί η εταιρία διανομής μπορεί να είναι στο Κέντρο της Αθήνας, στο Νέο Κόσμο ή στο Παλαιό Φάληρο. Χρειάζεται να επικοινωνήσεις με πρεσβείες ξένων χωρών ή πολιτιστικούς οργανισμούς για να καταφέρεις να βρεις φιλμ που πιστεύεις ότι η προβολή του αξίζει τον κόπο, θα προσφέρει κάτι καινούριο και θα φέρει σε επαφή όσους την παρακολουθήσουν με άλλους κόσμους, άλλους πολιτισμούς και τα προβλήματα άλλων ανθρώπων.

Προϋποθέτει χρήμα. Κάποτε πρέπει να πληρωθούν δικαιώματα, καθόλου ευκαταφρόνητα, να τυπωθούν αφίσες, έντυπα για την παρουσίαση ταινιών, προγράμματα.

Προϋποθέτει χρόνο. Κάποιοι πρέπει να αφιερωθούν σε αυτό. Να διαθέσουν κομμάτι του ελεύθερου χρόνου τους. Να τρέξουν για τα παραπάνω. Ή να γράψουν κείμενα, να αποφασίσουν προγράμματα, να σχεδιάσουν έντυπα, να τα τυπώσουν. Να ενημερώσουν τον κόσμο, να απαντήσουν σε τηλέφωνα, να δώσουν πληροφορίες. Να βρουν ομιλητές αν γίνονται συζητήσεις.

Όλα τα παραπάνω τα κάνουμε, 8 χρόνια τώρα, με πολύ μεράκι όλοι εμείς που συναντιόμαστε στην Κινηματογραφική Λέσχη Βριλησσίων Cine – Δράση. Με ειλικρίνεια, καλή διάθεση, συλλογικά και δημοκρατικά. Το κάνουμε κυρίως γιατί ο κινηματογράφος είναι το μεγάλο μας πάθος και αγαπάμε να βλέπουμε ταινίες και να κουβεντιάζουμε για αυτές. Αλλά δεν το κρατάμε μόνον για τους εαυτούς μας. Θέλουμε αυτό που ζούμε εμείς να το μοιραζόμαστε με όσους έχουν τον ίδιο έρωτα.

Και ευτυχώς στα Βριλήσσια είναι πολλοί σαν εμάς!

Έτσι εξηγείται το γεγονός ότι κάθε Πέμπτη, σε οποιεσδήποτε συνθήκες, βρέξει χιονίσει ή όπως εχθές Πέμπτη 27/9 μεσούσης της κακοκαιρίας που έφεραν ο Ξενοφώντας και ο Ζορμπάς, 100 άτομα άφησαν ό,τι έκαναν για να έλθουν στο ΤΥΠΕΤ και να αφιερωθούν στην αγαπημένη τους 7η τέχνη.

Αλλά εδώ τελειώνουν τα ωραία.

Δεν είναι της ώρας να μιλήσουμε για την ίδια την κατάσταση του κτιρίου, την καθαριότητα μέσα και έξω, το φωτισμό, τις καρέκλες. Γιατί προέχει άλλο πρόβλημα που απαιτεί τη λύση του εδώ και τώρα.

Όταν έχεις κάνει όλα αυτά που αναφέρουμε παραπάνω και έχεις φτάσει στο σημείο να προβάλεις την ταινία στο ΤΥΠΕΤ, όλη σου η προσπάθεια ακυρώνεται από την κάκιστη κατάσταση του τεχνικού εξοπλισμού του κτιρίου. Δεν μπορείς να ευχαριστηθείς ταινία προβάλλοντας την με έναν προτζέκτορα που έχει καταστραφεί. Προφανώς κάηκε τελείως η λάμπα του και η χθεσινή πολύ καλή ταινία, «Η αποφοίτηση», μια ταινία από έναν Βαλκάνιο πολυβραβευμένο σκηνοθέτη προβάλλονταν μουντή, σκοτεινή. Τα πρόσωπα δεν διακρίνονταν. Τα μακρινά πλάνα ήταν χαμένα στην ομίχλη.

Το Cine-Δράση και οι φίλοι του σινεμά στα Βριλήσσια ζητάμε να τηρηθούν οι υποσχέσεις της δημοτικής αρχής και να αντικατασταθεί τώρα ο τεχνικός εξοπλισμός στο ΤΥΠΕΤ. Είναι γνωστό σε όλους ότι τον Ιούνιο, πριν αρχίσουν οι καλοκαιρινές προβολές, είχαμε την διαβεβαίωση των υπευθύνων και του ίδιου του δημάρχου ότι με την επιστροφή μας το Σεπτέμβρη θα μας περιμένουν καινούρια μηχανήματα ώστε να εξασφαλίζονται ποιοτικές προβολές.

Αυτό δεν έγινε και στις συνεχείς ερωτήσεις μας οι απαντήσεις είναι αόριστες και ασαφείς. Το «αρχές Σεπτέμβρη» έγινε «20 του μήνα» και τώρα τελειώνει ο μήνας και φως δεν φαίνεται.

Και για να μην δημιουργούνται εντυπώσεις θα θέλαμε τελειώνοντας να διευκρινίσουμε τα εξής:

-Αλλάζοντας τον τεχνικό εξοπλισμό του ΤΥΠΕΤ δεν εξυπηρετείται το Cine Δράση. Δεν κάνει ο δήμος χάρη στην Κινηματογραφική Λέσχη.

Εξυπηρετείται μια μεγάλη μερίδα δημοτών που την ενδιαφέρει ο κινηματογράφος. Και δεν είναι λίγοι. Γιατί κάθε Πέμπτη η αίθουσα γεμίζει. Εκτός από έναν πυρήνα ατόμων, που παραμένει ίδιος και δεν χάνει έργο με τίποτα, οι υπόλοιποι θεατές εναλλάσσονται. Παρακολουθούν μόνον αυτό που τους κινεί το ενδιαφέρον. Επιπλέον, το προάστιο μας αναβαθμίζεται με τις μετακλήσεις καλλιτεχνών πχ. σκηνοθετών Ελλήνων και ξένων ή με την διοργάνωση δραστηριοτήτων διεθνούς ενδιαφέροντος όπως το Athens Animation Film Festival.

Εξυπηρετούνται κυρίως οι ίδιες οι δημοτικές δραστηριότητες. Στην ίδια αίθουσα γίνονται οι εκδηλώσεις του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Δήμου Βριλησσίων και πώς να το κάνουμε δεν είναι ωραία εικόνα να επισκέπτεται, ως ομιλητής την πόλη μας, ο κορυφαίος αστροφυσικός της χώρας, ο Διονύσης Σιμόπουλος και να μην υπάρχει κομπιούτερ για να προβάλει το power-point που έχει ετοιμάσει!

Μια δημοτική αρχή κρίνεται από πολλά πράγματα. Κρίνεται από τα μεγάλα έργα, πρωτίστως όμως από εκείνα που ίσως φαίνονται μικρά, αλλά βελτιώνουν την καθημερινή ζωή των δημοτών

Και εδώ ας το πούμε καθαρά: Αν μείνουμε στο παράδειγμα του ΤΥΠΕΤ το στοίχημα έχει χαθεί!

Κινηματογραφική Λέσχη Βριλησσίων Cine – Δράση