Η ταινία «Welcome» αυτήν την Τετάρτη στο ΤΥΠΕΤ
Βρισκόμαστε στο βορειότερο σημείο της Γαλλίας, στην πόλη του Calais, όπου, όπως ακριβώς συνέβαινε επί χρόνια στην δική μας Πάτρα ή σήμερα στην Ειδομένη, συγκεντρώνεται ένας μεγάλος αριθμός παράνομων μεταναστών περιμένοντας την ευκαιρία να περάσει λαθραία στη Μεγάλη Βρετανία, την θεωρούμενη σχεδόν ως χώρα της Επαγγελίας. Ανάμεσά τους βρίσκεται ο Μπιλάλ, ένας 17χρονος κούρδος από το Ιράκ που περπάτησε 4.000 χιλιόμετρα, διέσχισε όλη τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη με σκοπό να συναντήσει στην Αγγλία την αγαπημένη του Μίνα που ο πατέρας της ετοιμάζεται να παντρέψει με κάποιον άλλον. Για να το πετύχει πληρώνει σε έναν λαθρέμπορο 500 ευρώ. Για κακή του τύχη όμως γίνεται αντιληπτός από την αστυνομία, έρχεται αντιμέτωπος με τη γαλλική γραφειοκρατία και δικαιοσύνη και τίθεται σε περιορισμό με την απειλή της απέλασης. Αλλά δεν παραιτείται. Αγναντεύοντας τη Μάγχη συνειδητοποιεί ότι οι ακτές τις Βρετανίας είναι πολύ κοντά και στο μυαλό του ωριμάζει ένα σχέδιο: να τη διασχίσει κολυμπώντας.
Για να προπονηθεί συχνάζει στο κολυμβητήριο της πόλης. Εκεί συναντά τον Σιμόν, έναν σαραντάρη, πρώην πρωταθλητή και προπονητή ο οποίος συγκινείται από τον πόθο του νεαρού να συναντήσει τον έρωτά του και αποφασίζει να τον βοηθήσει. Τον προπονεί καθημερινά βάζοντας έτσι σε κίνδυνο την κοινωνική του θέση γιατί αψηφά ένα νόμο, που βρίσκεται στη Γαλλία σε ισχύ από τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο και ο οποίος ορίζει ως εγκληματική ενέργεια τη παροχή βοήθειας σε παράνομους μετανάστες και τιμωρεί όσους τον παραβαίνουν με πενταετή φυλάκιση. Σύμφωνα με αυτόν τον νόμο είναι παρανομία η μετακίνηση πληθυσμών, η αλληλεγγύη των λαών, ο έρωτας των αδυνάτων. “Νιώθω σαν να βρισκόμαστε στο 1943 και κρύβουμε Εβραίους στο υπόγειο” δήλωσε χαρακτηριστικά ο σκηνοθέτης.
Το φιλμ είναι γεμάτο αντιθέσεις. Από την μια οι σκληρές συνθήκες μέσα στις οποίες επιβιώνουν οι μετανάστες, οι ουρές στην προκυμαία για τα συσσίτια των φιλανθρωπικών οργανώσεων και από την άλλη τα πολυτελή ρεστοράν και ο κόσμος που αδιαφορεί. Από τη μια ο ρομαντισμός , ο ασίγαστος έρωτας και η αποφασιστικότητα του Μπιλάλ και της Μίνα που δεν υπακούει στην προσταγή του πατέρα της, από την άλλη η παραίτηση, ο κυνισμός και το σβησμένο πάθος στον διαλυμένο γάμο του Σιμόν. «Εγώ ούτε το δρόμο δεν θα διέσχιζα για να σε διεκδικήσω» λέει στην γυναίκα του που τον εγκαταλείπει, παρόλο που εξακολουθεί να την αγαπάει. Από την μια οι άκαρπες προσπάθειες του Μπιλάλ, από την άλλη οι επιτυχίες της οικογένειας της Μίνας στο Λονδίνο. Από τη μια ο Σιμόν που διακινδυνεύει και από την άλλη η κρατική τρομοκρατία, ο εσωτερικός χαφιεδισμός και ο δωσιλογισμός που καλλιεργείται στους γάλλους: ο νομοταγής γείτονας ειδοποιεί την αστυνομία, ότι ο προπονητής παρέχει στέγη και τροφή σε μετανάστες.
Το θέμα της αποφασιστικότητας, της αγάπης, της φιλίας, οι κάθε λογής αντιξοότητες και οι γραφειοκρατικές αδικίες δεν εξετάζονται για πρώτη φορά από κινηματογραφικό έργο, αλλά ο ρεαλιστικός τρόπος του και το θάρρος με το οποίο ο Philippe Lioret μιλάει για τον βαθύτατο ρατσισμό στην «πατρίδα της Δημοκρατίας», συγκινεί και αποδεικνύει ότι ξέρει να διηγείται φλέγουσες κοινωνικές καταστάσεις χωρίς να γίνεται μελοδραματικός ή διδακτικός. Στα σημαντικά πλεονεκτήματα του φιλμ ανήκουν οι εξαιρετικές ερμηνείες των Vincent Lindon και Firat Ayverdi, καθώς και το καλογραμμένο σενάριο, που είναι πλούσιο σε πολιτικά, πολιτιστικά, και κοινωνικά στοιχεία και στρέφει την προσοχή του θεατή στο μικρόκοσμο που κινείται σ’ ένα από τα πιο πολυσύχναστα σταυροδρόμια της Ευρώπης.
Αυτό το υπόκωφο, βραδυφλεγές και βαθιά συγκινητικό φιλμ, πάνω στην ξενοφοβία, την αστυνομοκρατία και την αδυναμία του δυτικού κόσμου να δώσει μια δίκαιο λύση στο προσφυγικό πρόβλημα που ο ίδιος προκάλεσε, συγκέντρωσε στη Γαλλία περισσότερο από ένα εκατομμύριο θεατές και προκάλεσε ιδιαίτερα έντονες συζητήσεις σχετικά με την μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης Σαρκοζί και γενικότερα την πολιτική της ΕΕ για την αντιμετώπιση των προσφύγων που προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές.
Γαλλία, Κουρδιστάν, Αγγλία 2009. Διάρκεια: 115′. Σκηνοθεσία: Philippe Lioret. Σενάριο: Philippe Lioret, Emmanuel Courcol, Olivier Adam. Μουσική: Nicola Piovani, Wojciech Kilar, Armand Amar . Πρωταγωνιστούν: Vincent Lindon, Firat Ayverdi, Audrey Dana, Derya Ayverdi, Thierry Godard, Selim Akgul, Behi Djanati Atai, Selim Akgul κ.α.
Leave a comment