Κηφισιά: Ξεκινά το 2ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκυμαντέρ
Για δεύτερη χρονιά ο Οργανισμός Πολιτισμού του Δήμου Κηφισιάς διοργανώνει ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ ΚΗΦΙΣΙΑΣ, από 8-11 Δεκεμβρίου 2016 στην Αίθουσα του Δημαρχείου Κηφισιάς «Δήμαρχος Βασ. Γκατσόπουλος» (Διονύσου & Μυρσίνης).
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 10 ντοκυμαντέρ Ελλήνων δημιουργών, σύγχρονης παραγωγής 2015-2016 εκ των οποίων τα περισσότερα έχουν διακριθεί σε ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ.
Τα θέματα που απασχολούν τους δημιουργούς αφορούν το περιβάλλον, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις τέχνες, την καταγραφή της μνήμης, τις ανθρώπινες διαδρομές- πορτραίτα, τις όψεις του κόσμου, τους πρόσφυγες – απόδραση στην ελευθερία.
Κάθε ημέρα θα προβάλλονται 3 ντοκυμαντέρ , εκτός της πρώτης ημέρας που θα προβληθεί το «Μια βόλτα στην Κηφισιά» του Βασίλη Νομπιλάκη, ένα ιδιαίτερο αφιέρωμα στην πόλη μας, μία παραγωγή του Οργανισμού Πολιτισμού & Αθλητισμού του Δήμου Κηφισιάς.
Μετά τις προβολές θα ακολουθεί συζήτηση με το κοινό και τους συντελεστές των ντοκυμαντέρ που θα παραβρίσκονται στην αίθουσα.
Ο πρόεδρος Πολιτισμού και Αθλητισμού Σταύρος Ζαπάντης δήλωσε για το Φεστιβάλ Ντοκυμαντέρ Κηφισιάς: ”To Φεστιβάλ Ντοκυμαντέρ Κηφισιάς, είναι ένας νέος θεσμός που ξεκίνησε εδώ και δύο χρονιά και ευελπιστεί να πάρει τη θέση του στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της πόλης μας και όχι μόνο…
Ο Οργανισμός Πολιτισμού και Αθλητισμού και ο Δήμος Κηφισιάς επενδύει ενσυνείδητα σε τέτοιες προσπάθειες που προάγουν την πολιτιστική και πνευματική εικόνα της πόλης μας.
Ελπίδα μας ο νέος αυτός θεσμός του Φεστιβάλ Ντοκυμαντέρ Κηφισιάς, να καθιερωθεί σαν διοργάνωση και να εμπλουτίζει κάθε χρόνο τη δράση του με όλο και περισσότερες συμμετοχές κινηματογραφιστών.
Ένα Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ χωρίς διαγωνιστικό χαρακτήρα, ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα με πολύ αξιόλογες ταινίες ποικίλων θεμάτων, κοινωνικών, ιστορικών, πολιτικών κ.ά.
Στόχος μας να γνωρίσει και να αγαπήσει ολοένα και μεγαλύτερο κοινό το Ντοκυμαντέρ, ένα κινηματογραφικό είδος που τα τελευταία χρόνια γνωρίζει παγκοσμίως πολύ μεγάλη άνθιση.”
Οι προβολές θα γίνουν στην ΑΙΘΟΥΣΑ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ ΚΗΦΙΣΙΑΣ
« Δήμαρχος Βασ. Γκατσόπουλος »
(Διονύσου & Μυρσίνης – ΚΗΦΙΣΙΑ )
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
Το αναλυτικό πρόγραμμα των προβολών είναι το ακόλουθο:
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ
ΠΕΜΠΤΗ 8 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
19:00
«Μια βόλτα στην Κηφισιά» ( 57΄ )
του Βασίλη Νομπιλάκη
Μ΄ένα ποδήλατο ξεκινά μια μαγευτική βόλτα στον διευρυμένο Δήμο Κηφισιάς που μας οδηγεί στους όμορφους δρόμους και στα γραφικά σοκάκια της Κηφισιάς, της Νέας Ερυθραίας και της Εκάλης. Ακολουθούν τη ροή ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις- αφηγήσεις Κηφισιωτών παλιών και νεότερων που περιγράφουν νοσταλγικές στιγμές του παρελθόντος αλλά δίνουν και σύγχρονες χρήσιμες πληροφορίες.
Η Κηφισιά έχει σημαντικό παρελθόν , ενδιαφέρον παρόν και οπωσδήποτε λαμπρό μέλλον.
Η ταινία είναι μια παραγωγή του Οργανισμού Πολιτισμού και Αθλητισμού ”Δημ. Βικέλας” του Δήμου Κηφισιάς και θα προβληθεί σε πρώτη προβολή.
Συζήτηση
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
17.30
«Teriade» ( 75΄ )
του Σίμου Κορεξενίδη
Στρατής Ελευθεριάδης – Tériade (Λέσβος 1897- Παρίσι 1983): Ο τεχνοκρίτης και διάσημος εκδότης βιβλίων τέχνης (Verve, Cahiers d’Art, Minotaure). Ο άνθρωπος που ανέδειξε τον λαϊκό ζωγράφο Θεόφιλο. Ο φίλος των Πικάσο, Ματίς, Μιρό, Σαγκάλ, Τζακομέτι, Λεζέ, Χουάν Γκρις, Λε Κορμπιζιέ, Ρουό, Μπρακ, Ελύτη, Ελυάρ, Μιγιό,Τσαρούχη, Ν.Χ. Γκίκα, Βενέζη, Λωράνς, Καρτιέ-Μπρεσόν, Μπονάρ, Βιγιόν, Μπρασάι… Ο τιμημένος από την Γαλλική Ακαδημία Ιππότης των Τεχνών. Ο ιδρυτής δύο μουσείων στη Λέσβο: του Θεόφιλου και του Mουσείου-Βιβλιοθήκης Τériade.
Συζήτηση
19:00
«LUDLOW Οι Έλληνες στους πολέμους του άνθρακα» ( 73΄ )
του Λεωνίδα Βαρδαρού
Ο Πόλεμος του άνθρακα του Κολοράντο είναι η πιο βίαιη και αιματηρή σελίδα του εργατικού κινήματος της Αμερικής. Σε αυτήν τη μετωπική σύγκρουση μεταξύ του Ρόκφελερ και του συνδικάτου των ανθρακωρύχων, σημαντικό ρόλο έπαιξαν 500 Έλληνες που αποτέλεσαν τη ραχοκοκαλιά του αντάρτικου στρατού που έφτιαξε το συνδικάτο για να εκδικηθεί τη Σφαγή του Λάντλοου – τις δολοφονίες 20 γυναικόπαιδων και του ηγέτη των Ελλήνων Λούι Τίκα στις 20 Απριλίου του 1914. Το ντοκιμαντέρ αφηγείται την άγνωστη ιστορία αυτής της σύγκρουσης, φωτίζοντας τον ιδιαίτερο ρόλο των Ελλήνων, μέσα από μαρτυρίες απογόνων τους στο Κολοράντο, συνεντεύξεις με Αμερικανούς και Ελληνοαμερικανούς ιστορικούς και σπάνιο αρχειακό υλικό (βίντεο-συνεντεύξεις επιζώντων απεργών, φωτογραφίες, άρθρα εφημερίδων, κείμενα ντοκουμέντα και τραγούδια).
Συζήτηση
20.30
«Ο πιο μακρύς δρόμος» ( 77΄ )
της Μαριάννας Οικονόμου
Με φόντο τις επιδρομές του Ισλαμικού Κράτους στη Μέση Ανατολή, ο Αλσαλέχ και ο Τζασίμ από την Συρία και το Ιράκ, βρίσκονται κρατούμενοι στη φυλακή ανηλίκων του Βόλου με τη βαριά κατηγορία της διακίνησης παράτυπων μεταναστών. Μέσα από τη φυλακή μιλάνε στους γονείς τους και παρακολουθούν τις εξελίξεις του πολέμου ενώ προσπαθούν να σώσουν τους εαυτούς τους. Οι ιστορίες τους ξετυλίγονται στη φυλακή και στο δικαστήριο, αποκαλύπτοντας πώς νέοι αθώοι πρόσφυγες πέφτουν θύματα εξαναγκασμού των διακινητών, εμπλέκονται στη διακίνηση και τελικά καταλήγουν να εκτίουν βαρύτατες ποινές, ενώ οι ίδιοι οι διακινητές συνεχίζουν να δρουν ανενόχλητοι. Αν το δικαστήριο αποφανθεί πώς οι Αλσαλέχ και Τζασίμ είναι ένοχοι, η ποινή φυλάκισής τους μπορεί να είναι 25 χρόνια.
Συζήτηση
ΣΑΒΒΑΤΟ 10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
17.30
«Το μέσα φως» 92΄
του Σταύρου Ψυλλάκη
Ο 86χρονος Γιώργης Μαρκάκης, οφθαλμίατρος και ιδρυτής του μουσείου «Λυχνοστάτης» στη Χερσόνησο Κρήτης, μας ξεναγεί στην κιβωτό των αναμνήσεών του, σε όσα «τρύγησε με τα μάτια του και τα ‘χει κλείσει εντός του». Θυμάται τον παππού Μηλιωτογιάννη, «τον πρώτο και μεγαλύτερο ίσως δάσκαλο της ζωής του», την αυλή του πατρικού στη Σητεία, εκεί όπου γνώρισε «τη στενή σχέση ζωής και θανάτου, του θρήνου και του πανηγυριού» και πολλά άλλα, για να καταλήξει πως «το κάθε πράγμα στον κόσμο ετούτο αξίζει τόσο όσο το αγάπησες».
Συζήτηση
19:30
«Το πεδίον του Άρεως η γιαγιά Νισά κι ο Αλή» 27΄
των Άγγελου Κοβότσου, Αννέτας Παπαθανασίου, Αντώνη Τολιάκη
Η γιαγιά Νισά ήρθε από το Ιράν με άλογο. Ο Αλή, διερμηνέας από το Αφγανιστάν, έρχεται στην Ελλάδα για δεύτερη φορά κυνηγημένος από τους Ταλιμπάν. Ο 17χρονος Ζεκρολά θέλει να φτάσει στην Ευρώπη από τα βορεινά σύνορα της χώρας. Όλοι με ένα κοινό θέλω: να σωθούν και να ζήσουν. Τρεις σκηνοθέτες συναντιούνται και κινηματογραφούν αυτούς τους απελπισμένους ανθρώπους, που αναζήτησαν την ειρήνη στο κέντρο της Αθήνας εδώ στο πάρκο που φέρει το όνομα του θεού του Πολέμου: το Πεδίον του Άρεως.
Συζήτηση
20:30
«Guardians of the Aegean» 87΄
του Όμηρου Ευαγγελινού
H πενταετής οδύσσεια του κινηματογραφιστή Όμηρου Ευαγγελινού καθώς ταξιδεύει με ένα παλιό ψαροκάικο στα νησιά των Κυκλάδων για να ερευνήσει το θέμα της υπεραλίευσης και τον αγώνα επιβίωσης των μικρών ψαράδων στις ακτές του Αιγαίου. Εκεί καταγράφει μια κατάσταση αναρχίας και χάους όπου οι καθημερινές παράνομες πειρατικές τακτικές όπως η χρήση δυναμίτη και η μεγάλης κλίμακας αλιεία, έχουν επιφέρει δραματικά αποτελέσματα στα ιχθυοαποθέματα. Καθ’ οδόν μαθαίνει για ένα σχέδιο προστασίας που δημιουργείται με πρωτοβουλία του Πιερ Ιβ Κουστό, καταλήγει στη Σαντορίνη, όπου παρακολουθεί τις προσπάθειες του τελευταίου να ενώσει ντόπιους ψαράδες, επιστήμονες και πολιτικούς, με σκοπό τη δημιουργία μιας Θαλάσσιας Προστατευόμενης Περιοχής. Τέτοιες πρωτοβουλίες προστασίας του περιβάλλοντος που γεννιούνται από τους άμεσα εμπλεκόμενους είναι ελάχιστες παγκοσμίως…
Συζήτηση
ΚΥΡΙΑΚΗ 11 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
17.30
«Πνοή ζωής» 66΄
των Δημήτρη Βερνίκου, Πόλυς Βλάχου
To 1908 ο γιατρός Καραμάνης που υποψιάζεται ότι είναι φυματικός ιδρύει στο Πήλιο το πρώτο ορεινό σανατόριο στην Ελλάδα και παραμένει εκεί μέχρι το θάνατό του. Το 1919 η Άννα Καμπανάρη έρχεται να δουλέψει ως νοσοκόμα, ερωτεύεται τον γιατρό και παντρεύονται παρά τα 30 χρόνια διαφοράς στην ηλικία τους. Η Άννα προσελκύει την Αθηναϊκή διανόηση, Παλαμά, Σεφέρη, Τσάτσο και Σικελιανό, που το 1939 την ερωτεύεται και την παίρνει από τον γιατρό. Πρώτα ο πόλεμος και αργότερα ο Εμφύλιος εισβάλλουν βίαια στο σανατόριο. Το 1947 η American Joint Committee στέλνει στο Σανατόριο φυματικούς Εβραίους από τα Γερμανικά στρατόπεδα και την Αθήνα. Εκεί, η Ντορέτα γνωρίζει τον έρωτα της ζωής της, τον Γκι. Μετά από έξι μήνες γεμάτους όνειρα, η μοίρα θα τους χωρίσει. 2001… Η ζωή επιφυλάσσει εκπλήξεις…
Συζήτηση
19:00
«Ρωμιοί Αρχιτέκτονες της Πόλης» 68΄
του Γρηγόρη Οικονομίδη
Το ντοκιμαντέρ έχει αντικείμενο την ανάδειξη της συνεισφοράς των ρωμιών αρχιτεκτόνων στη διαμόρφωση του αστικού τοπίου της Κωνσταντινούπολης κατά το 19ο αιώνα και μέχρι τα μέσα του 20ού. Παρά το ότι η επαγγελματική τους δράση ήταν άγνωστη στη σημερινή Τουρκία, έχουν αφήσει έντονο το στίγμα τους στο δομημένο περιβάλλον, εισάγοντας νέους αρχιτεκτονικούς ρυθμούς και μορφολογικά πρότυπα, συμβάλλοντας έτσι καθοριστικά στον εξευρωπαϊσμό της Πόλης. Πρόκειται για κτίρια διαφορετικών χρήσεων όπως πολυκατοικίες, επαύλεις, καταστήματα, σχολεία, εκκλησίες, αθλητικοί σύλλογοι, τράπεζες, ξενοδοχεία. Καταγράφονται περί τα 40 από τα σημαντικότερα κτίρια που ήταν δυνατόν να ταυτοποιηθούν ως έργα των Ρωμιών αρχιτεκτόνων. Εξέχοντες ιστορικοί, αρχιτέκτονες, ερευνητές και ακαδημαϊκοί από την Ελλάδα και την Πόλη, φωτίζουν το έργο δεκάδων ρωμιών αρχιτεκτόνων που έδρασαν στην Πόλη, στα προάστια και στα Πριγκηπόννησα. Ταυτόχρονα, παρουσιάζεται σημαντικό ιστορικό αρχειακό υλικό, όπως φωτογραφίες της εποχής, προσωπογραφίες και κατάλογοι αρχιτεκτόνων, έγγραφα και σχέδια.
Συζήτηση
20.30
«33333 Η ΟΔΥΣΣΕΙΑ του Νίκου Καζαντζάκη» 90΄
του Μένιου Καραγιάννη
Ο Νίκος Καζαντζάκης είναι παγκοσμίως γνωστός για τα μυθιστορήματά του. Λίγοι όμως γνωρίζουν, και ακόμη λιγότεροι έχουν διαβάσει την Οδύσσεια, ένα επικό ποίημα 33.333 στίχων, το πιο σπουδαίο, κατά τον ίδιο, έργο του. Στη Σουηδία, ένας άντρας 102 ετών, μαθαίνει ελληνικά και μεταφράζει την Οδύσσεια. Το ντοκιμαντέρ ταξιδεύει στη Σουηδία, στην Αμερική, στην Κρήτη, στην Αθήνα, στην Τήνο. Είναι ένα ταξίδι αναζήτησης, τόσο στις πτυχές του άγνωστου αυτού έργου, όσο και στην προσωπικότητα του συγγραφέα. H Οδύσσεια συγκινεί, θυμώνει, προβληματίζει. Φιλοσοφικές, φιλολογικές, υπαρξιακές και ψυχολογικές προσεγγίσεις επιχειρούν να φωτίσουν ένα έργο που, αν διαβαστεί προσεκτικά, μπορεί να αλλάξει την ψυχή του αναγνώστη…
Συζήτηση
Επιμέλεια διοργάνωσης
Συντονισμός συζητήσεων : Αννέτα Μολύβα
Πληροφορίες:
Οργανισμός Πολιτισμού & Αθλητισμού
Δήμου Κηφισιάς
Εμ. Μπενάκη 3 – Κηφισιά
Τηλ. 213.2007204, 205, 207