Λουκίλα Καρρέρ Πλέσσα: «Το πιο σπουδαίο βραβείο του Μίμη είναι η θέση του στην καρδιά του κόσμου»
Συνέντευξη στην Βίβιαν Μαργέλλου*
Η Λουκίλα Καρρέρ-Πλέσσα γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Οικονομικά και Διοίκηση Επιχειρήσεων και αποφοίτησε με Αριστα. Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά. Είναι παντρεμένη με τον Μίμη Πλέσσα κι έχουν μια κόρη, την Ελεάνα, 23 ετών, που είναι σκηνοθέτης με BSc in Film Studies. Εχει συνεργαστεί με τους μεγαλύτερους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς κάνοντας πολιτικό, οικονομικό και καλλιτεχνικό ρεπορτάζ. Εχει συνεργαστεί επίσης με όλες τις δισκογραφικές εταιρίες ως παραγωγός και στιχουργός ελληνικού και αγγλικού στίχου. Έχει επιμεληθεί την παραγωγή δεκάδων ηχογραφημάτων ελληνικού ρεπερτορίου και πλήθος μουσικών παραστάσεων.
Μελωδίες που μας συνοδεύουν από την παιδική μας ηλικία και τις έχουμε συνδυάσει με στιγμές που μας σημάδεψαν, τραγούδια που αγαπήσαμε από ταινίες της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου… “Ποιος το ξέρει…” ποιες ιστορίες κρύβονται πίσω από τα κομμάτια αυτά; Η Λουκίλα Καρρέρ- Πλέσσα μέσα από το νέο βιβλίο της- που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ- μας προσκαλεί σε μια περιπλάνηση σε έναν χώρο που η ίδια γνωρίζει πολύ καλά και παραθέτει κομμάτια της ζωής του συζύγου της, του παγκοσμίου φήμης συνθέτη Μίμη Πλέσσα. Η ίδια μιλά για το βιβλίο της αλλά και την ζωή της δίπλα στον μεγάλο μας δημιουργό στην Βίβιαν Μαργέλλου για το Vrilissianews
ΒΜ: Το βιβλίο σας, χωρίς αμφιβολία, προκάλεσε αίσθηση. Είναι κατάθεση ψυχής;
ΛΚ : Τo βιβλίο “Ποιος το ξέρει” είναι κατάθεση δύο ψυχών…. γιατί παντρεύονται οι αφηγήσεις του Μίμη στο δημοσιογραφικό μου κασετοφωνάκι – κάτι που άρχισα να κάνω από το 1992- με τις δικές μου μαρτυρίες μιας και βρισκομαι στο πλευρο του πανω απο 3 δεκαετίες. Τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια ζωντανεύουν μέσα από τις αφηγήσεις του ενώ οι μεγαλύτερες στιγμές δικαίωσης καταγράφηκαν απο μένα. μια και τις ζήσαμε μαζί.
ΒΜ: Υπάρχει κάποια αφήγησή σας που σημαίνει κάτι πολύ ιδιαίτερο για εσάς;
ΛΚ: Η γέννηση της κόρης μας, ο χαμός της Μητέρας του Μίμη και η μάχη με τις φλόγες για να σώσουμε το σπιτικό μας και τη γειτονιά μας.
ΒΜ: Ο τίτλος του βιβλίου σας “Ποιός το ξέρει..” αποπνέει μία αίσθηση ελευθερίας. Από όλα όσα οι άνθρωποι διαρκώς προγραμματίζουν! Έτσι αισθάνεστε;
Για τον τίτλο με ενέπνευσε το αγαπημένο ομώνυμο τραγούδι του Μίμη σε στίχους Κώστα Πρετεντέρη που είπε ο Δημήτρης Χορν. Λατρεμένη μελωδία και των δυο μας. Βραβευμένο μουσικό θέμα απο το Theatre des Nations, και το Φεστιβάλ Εδιμβούργου. Και τέλος ένα από τα “αδικημένα” τραγούδια του Μίμη Πλέσσα μια και είχε την τύχη ή ατυχία να ηχογραφηθεί στις 45 στροφές πίσω από τις “Πράσινες, Κόκκινες, Θαλασσιές Χάντρες” που η τεράστια επιτυχία τους το επισκίασε. Κάπως έτσι είναι και ο Μιμης . Ξέρουμε την μια του πλευρά, την προβεβλημένη . Και είναι τόσα που δεν ξέρουμε για εκείνον και τη ζωή του….
ΒΜ: Ο κ. Πλέσσας ως διεθνώς αναγνωρισμένος Συνθέτης έχει επιτύχει τα πάντα. Υπάρχει κάτι που θα ήθελε να προσθέσει;
ΛΚ: Νομίζω ότι θα ήθελε μέχρι την τελευταία του ανάσα να παίζει πιάνο , να διασκευάζει μελωδίες και να μεθάει από την αγάπη του κόσμου. Άλλωστε αυτό είναι το σπουδαιότερο βραβείο του. Η θέση που έχει στην καρδιά του κόσμου.
ΒΜ: Θα μας αφιερώσετε ένα τραγούδι του μεγάλου μας Συνθέτη;
ΛΚ: Θα σας αφιερώσω ένα τραγούδι που γράψαμε μαζι , εκείνος τη μουσική κι εγώ τους στίχους και περιγράφω ένα μέρος της Μουσικής του Ιστορίας….Λέγεται “Τραγούδια που δεν εχουν εποχές”
“Ηπιαμε απόψε το φεγγάρι με τα παιδιά στη γειτονιά, κι ύστερα γιναμε ζευγάρι σε καμαρούλα μια σταλιά.
Βγήκαμε βόλτα στην πλατεία είπαμε στο Άγαλμα ένα γειά, δεν είναι η αγάπη αμαρτία για να φιλιόμαστε κρυφά.
Πέρασαν τόσα καλοκαίρια, βρέξαν τη στράτα μας φωτιές μα αντηχούν τα μεσημέρια τραγούδια που δεν έχουν εποχές”
*Η Βίβιαν Μαργέλλου είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής ΕΚΠΑ, απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, π.Ειδική Γραμματέας των Απόφοιτων ΕΣΣΔ και στέλεχος Δημόσιας Διοίκησης. Επιμελήθηκε της μετάφρασης της Έκθεσης του ΟΟΣΑ για την Ελληνική Δημόσια Διοίκηση. Έχει βραβευθεί, μεταξύ άλλων, για το άρθρο της “Ένα πολύ μεγάλο Κράτος”. Έχει λάβει κρατική πιστοποίηση στη συμβουλευτική ανέργων. Συμμετέχει ενεργά σε πλήθος φιλανθρωπικών οργανώσεων.