News Ticker

Πεντέλη: Κεσκέκι 2016 – Εορταστικό διήμερο 1-2 Μαϊου 2016

ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ 1 & 2 ΜΑΙΟΥ 2016  

(Πλατεία Μικρασιατών Μελίσσια (Αγίου Γεωργίου)

 ΚΥΡΙΑΚΗ 1 ΜΑΙΟΥ 2016, ΩΡΑ 20:00 (Δίπλα στο Πολιτιστικό Κέντρο)

Η ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΦΑΓΗΤΟΥ ΚΕΣΚΕΚΙ

ΔΕΥΤΕΡΑ 2 ΜΑΙΟΥ 2016, ΩΡΑ 11:00 π.μ.

ΜΟΙΡΑΣΜΑ ΤΟΥ ΦΑΓΗΤΟΥ ΚΕΣΚΕΚΙ & ΓΛΕΝΤΙ 

ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ “ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ-ΓΚΙΟΥΛΜΠΑ

KESKEKI_AFISA

 [stextbox id=”info” bgcolor=”FF4F2B”]Το κεσκέκι είναι πατροπαράδοτο έθιμο, που ένωνε τους ανθρώπους, με γονιμικές καταβολές από αρχαιοτάτων χρόνων, που διατηρήθηκε επί αιώνες σε πολλές περιοχές της Μικράς Ασίας, στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου (Σάμο, Μυτιλήνη, Λήμνο κ.ά.) καθώς και στην Κύπρο (γνωστό εκεί με το όνομα «ρέσι»[1]). Βέβαια μεταφέρθηκε και στην Ελλάδα από τους Μικρασιάτες και τελείται ανελλιπώς και σε άλλα μέρη της Ελλάδας από τους πρόσφυγες. Το κεσκέκι παρασκευάζεται με κρέας από γίδι ή πρόβατο ή βόδι (αναλόγως την περιοχή), κοπανισμένο αποφλοιωμένο ολόκληρο σιτάρι και κρεμμύδια. Στη Σάμο παραδοσιακά φτιάχνεται στα κεντρικά και νότια χωριά (Σκουραίικα, Σπαθαραίοι, Παγώνδα, Πύργο, Μεσόγεια, Πάνδροσο και Χώρα) με κρέας από γίδι, σιτάρι και κρεμμύδια.[/stextbox]

 

Leave a comment

Your email address will not be published.




Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.