News Ticker

Την Τρίτη(3/7) ο “Ερωτόκριτος” από το 2ο ΓΕΛ Βριλησσίων

Τη Τρίτη (3/7) θα παρουσίασουν οι μαθητές της θεατρικής ομάδας του 2ου ΓΕΛ Βριλησσίων τη μουσικοθεατρική παράσταση “Ερωτόκριτος” που είχε αναβληθεί την προηγούμενη Τρίτη λόγω της κακοκαιρίας. Η παράσταση θα “ανέβει” στο Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας στη Πεντέλη Λόρδου Βύρωνος 3) στις 21:00. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Λίγα λόγια για την παράσταση

Ο «Ερωτόκριτος» του ποιητή Βιτσέντζου Κορνάρου, αποτελεί την κορυφαία στιγμή της μεγάλης κρητικής ποιητικής παράδοσης των μεταβυζαντινών και όψιμων ενετικών χρόνων (16ος και 17ος αι), που επιτυγχάνει τη σύνθεση με το νέο αναγεννησιακό στοιχείο και φέρνει ένα νέο ύφος στην ποίηση, που την οδηγεί στην τελείωση. Το έργο χωρίζεται σε πέντε μέρη και αποτελείται από 10.052 δεκαπεντασύλλαβους, ομοιοκατάληκτους στίχους. Πρόκειται για ένα μεγάλο αφηγηματικό ποίημα, ένα έμμετρο μυθιστόρημα με πλοκή παραμυθιού που η δράση του εκτυλίσσεται στην αρχαία Αθήνα. Αφηγείται σε τόνους λυρικούς τον πολυκύμαντο έρωτα δύο νέων, του Ερωτόκριτου και της Αρετούσας. Παράλληλα εξυμνούνται οι ιπποτικές αρετές, η παλικαριά, η φιλία, η γενναιοφροσύνη, κλπ. Διακρίνονται σ’ αυτό στοιχεία της ελληνικής λαϊκής παράδοσης μέσα από τον συνδυασμό στοιχείων της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας και στοιχείων της λαϊκής νοοτροπίας της εποχής. Ο «Ερωτόκριτος» συνδυάζει τη μαγεία του παραμυθιού με τη γνώση της ζωής. Είναι η ομορφιά των πραγμάτων και των αισθημάτων (ομορφιά της νιότης, του έρωτα, των αλόγων, του αγώνα) και η χαρά για την έκφραση της ομορφιάς αυτής με τον ποιητικό λόγο.

Συντελεστές της παράστασης:

Παρουσίαση: Αν.Χρήστου Αφηγήτριες: Ευ. Πάπαρη – Μαριτ. Καρακατσάνη – Μαριλ. Φουντά Ερωτόκριτος: Ν. ΠαπαδάκηςΑρετούσα: Μ. Ρεκατσίνα Νένα: Ζ. Σάββα Πολύδωρος: Ν. Ζεκυριά Ηράκλης: Ν. Ζερμπίνος Πεζόστρατος: Αν. Κατσαρόλης Μητέρα Αρετούσας: Σ. Παπαδάκη Μητέρα Ερωτόκριτου: Μερ. ΠατσήΜάγος: Ν. Ζερμπίνος Πολεμιστές: Σ. Τετράδη – Κ. ΚαλουτάΜουσικοί: Δ. Ραδίτσας – Ηλ. Κανελλοπούλου – Χ. Mπότσας – Ν. Παναγοπούλου – Δ. Τσαπαλιάρη – Αλ. Τσιρίδη – Μ. Φουφέα / Χορός:Μ. Λούκα – Κ. Παππά – Μ. Πατσή – Β. Τουρλομούση – Μ. Χειλάκου – Μ. Χελώνη Υπεύθυνη προγράμματος: Β. Καραθανάση / Μουσική επιμέλεια: Δ. Ραδίτσας