Το Cine-Δράση φέρνει το θερινό σινεμά στα Βριλήσσια!
Μια εκδήλωση που δεν ήταν σαν τις άλλες… Το «Ανοιχτό Σχολείο» Βριλησσίων και το θερινό «Cine-Δράση», σε μια δημιουργική συνύπαρξη!
Κυριακή 24 Μαίου, Πάρκο Μίκης Θεοδωράκης, 8.00 το βράδυ: Το “Cine-Δράση” παρουσιάζει το καλοκαιρινό πρόγραμμα προβολών και την “ιδέα” για ένα θερινό σινεμά μέσα στο δημόσιο σχολείο.
Ήταν μια ξεχωριστή βραδιά. Και ήταν όλοι εκεί. Ήταν οι γείτονές μας, αρκετοί από τους οποίους για πρώτη φορά σε εκδήλωση της Κινηματογραφικής Λέσχης. Ήταν δημοτικοί σύμβουλοι, (οι Γιάννης Τσούτσιας και Μιχάλης Βερροιόπουλος από τη «Δράση», ο Άλκης Εγκολφόπουλος, πρόεδρος της Β΄ Σχολικής Επιτροπής), εκπρόσωποι του τοπικού τύπου, πολλοί εκπαιδευτικοί κ.ά..
Τη συζήτηση συντόνισε, εκ μέρους του Cine-Δράση ο Τάκης Μάτσας, που έκανε μια σύντομη και ουσιαστική αναδρομή στη λειτουργία, το ιστορικό, τους στόχους και τα μελλοντικά σχέδια της Λέσχης. Στη συνέχεια, οι παρευρισκόμενοι παρακολούθησαν με προσοχή το χαιρετισμό της Σοφίας Χαντζάρα, αντιδημάρχου Παιδείας του Δήμου Βριλησσίων, που ενημέρωσε για τις πολιτιστικές, και όχι μόνο, πρωτοβουλίες της δημοτικής αρχής.
Ακολούθησε η παρέμβαση της δρ. Φωτεινής Κατσαμπούρη, διευθύντριας του Β΄ Γυμνασίου Βριλησσίων, (στον προαύλιο χώρο του οποίου, Ταϋγέτου και Ξάνθης, θα γίνονται οι προβολές του Cine-Δράση, από την Τετάρτη 17 Ιουνίου έως Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου, η οποία παρουσίασε τις σκέψεις της για ένα Σχολείο Ανοικτό στην Κοινωνία, επ’ αφορμής του αιτήματος που καταθέσαμε για την άδεια παραχώρησης της χρήσης του σχολείου.
Η κα Κατσαμπούρη, χωρίς αμφιβολία, κέρδισε την αυθόρμητη εκτίμηση του κοινού και γέμισε συγκίνηση την αίθουσα. Γιατί είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον να ακούγεται από τα χείλη ενός εκπαιδευτικού η εκτίμηση ότι, «Το να συζητάς για ένα ανοιχτό σχολείο, είναι σαν να συζητάς για τα Αυτονόητα»! Και ότι, «όπως δεν τίθεται ερώτημα στην ανάγκη για να αναπνέεις, έτσι και δεν γίνεται να αναρωτιέσαι για την αναγκαιότητα διασύνδεσης του σχολείου με την τοπική κοινωνία». «Χωρίς τέτοιου είδους σχέσεις», υπογράμμισε η κα Κατσαμπούρη, «…δεν νοείται σχολείο, με την ουσιαστική έννοια του όρου ή αυτό είναι εξ ορισμού αδύνατον να εκπληρώσει το ρόλο του…». Και συνέχισε: «Εδώ υπεισέρχεται η ευθύνη του εκπαιδευτικού, κάθε βαθμίδας, που δεν αρκεί να διδάσκει γραμματική και συντακτικό στους μαθητές, αλλά πρέπει και να διευρύνει τους ορίζοντές τους, με δραστηριότητες πέρα από τις καθαρά εκπαιδευτικές, σαν αυτές που αναπτύσσει και το Cine-Δράση! Έτσι, μάλιστα, μπορεί πράγματι να «αξιολογηθεί» ο ανεπαρκής και ο ικανός δάσκαλος» … » συμπλήρωσε η κα Κατσαμπούρη, η οποία ολοκλήρωσε το θέμα της, διαβάζοντας παραστατικά, ένα μικρό απόσπασμα από το έργο του Νίκου Καζαντζάκη «Αναφορά στο Γκρέκο»:
«…Μια μέρα, ήταν άνοιξη, χαρά θεού, τα παράθυρα ήταν ανοιχτά και έμπαινε η μυρωδιά από μιαν ανθισμένη μανταρινιά στο αντικρινό σπίτι, το μυαλό μας είχε γίνει και αυτό ανθισμένη μανταρινιά και δεν μπορούσαμε πια να ακούμε για οξείες και περισπωμένες . Κι ίσια-ίσια ένα πουλί είχε καθίσει στο πλατάνι της αυλής του σκολειού και κελαηδούσε. Τότε πια ένας μαθητής, χλωμός, κοκκινομάλλης , πούχε έρθει εφέτο από το χωριό, Νικολιό τον έλεγαν, δεν βάσταξε, σήκωσε το δάκτυλο: Σώπα, δάσκαλε, φώναξε, σώπα, δάσκαλε, να ακούσουμε το πουλί!…»
Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης ολοκληρώθηκε με την εισήγηση της Μαρίνας Παπαχριστοδούλου, από τους βασικούς συντελεστές της πολιτιστικής ομάδας της «Δράσης», που με επιμονή και υπομονή έδωσε υπόσταση στο εγχείρημα της Κινηματογραφικής Λέσχης, η οποία παρουσίασε τη φιλοσοφία και τους άξονες του θερινού προγράμματος, το οποίο ήδη κυκλοφορεί σε έντυπη μορφή. (με τη συνδρομή των Εκδόσεων Γαβριηλίδη).
Όπως επισημάνθηκε, η δημιουργία του «Cine-Δράση» στην πόλη μας, επιχειρεί να καλύψει περαιτέρω την ανάγκη επικοινωνίας μεταξύ των δημοτών, συμβάλλοντας στην επανασύνδεση του διαρρηγμένου κοινωνικού ιστού μέσω της κινηματογραφικής τέχνης, και δίνοντας, ταυτόχρονα, μια εναλλακτική απάντηση στον κατακλυσμό προϊόντων υποκουλτούρας. «Η Λέσχη», υπογράμμισε η Μαρίνα Παπαχριστοδούλου, «επιδιώκει, στο μερίδιο που της αντιστοιχεί, να συμβάλει ώστε τα Βριλήσσια να γίνουν μια κυψέλη πολιτισμού, όπου θα κινητοποιούνται όλοι οι δημότες, καλλιτέχνες ή μη, ερασιτέχνες ή επαγγελματίες, σ’ ένα πανηγύρι δημιουργικότητας».
Όσο για τους άξονες του προγράμματος προβολών, αυτοί επικεντρώνονται σε:
1) Ταινίες του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου, που αναπτύσσεται σε αντίξοες συνθήκες αλλά και διαπρέπει στα διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ.
2) Ταινίες και ντοκιμαντέρ που αναφέρονται στην επικαιρότητα, στα προβλήματα του περιβάλλοντος, της οικονομικής κρίσης, της υποβάθμισης της παρεχόμενης υγείας και παιδείας, του ρατσισμού, του φασισμού, του πολέμου και της μετανάστευσης που συνδέεται με αυτόν. Ταινίες από τις γειτονικές χώρες, που υπηρετούν την εξομάλυνση των διαφορών και των εντάσεων ανάμεσα σε εμάς και στους γείτονές μας και αποδυναμώνουν τα διχαστικά κηρύγματα που όλο και πληθαίνουν.
3) Και τέλος, ταινίες που ασχολούνται με τα ζητήματα της ανθρώπινης επικοινωνίας και αλληλοκατανόησης.
Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης του Cine-Δράση, προβλήθηκαν τα Ταξιδιάρικα Πουλιά, ένα ντοκιμαντέρ που έκλεψε κυριολεκτικά την παράταση! Ένα έργο με έμφαση στην εικόνα και στον πιστό φυσικό ήχο, με ελάχιστα σχόλια, για την ομορφιά που κρύβεται γύρω μας και τη δύναμη του ενστίκτου, με το οποίο η φύση έχει προικίσει αυτά τα υπέροχα όντα…
Δημοτική κίνηση “Δράση για μια άλλα πόλη”
ΥΓ: Το Cine-Δράση απέκτησε ιστοσελίδα ΕΔΩ.
Leave a comment