News Ticker

11/12 Παγκόσμια Ημέρα Βουνού: Ανεμογεννήτριες παντού;-Save Agrafa

Γράφει ο Διαμαντής Παπαδόπουλος – μέλος της Φυσιολατρικής κίνησης «ΒΡΙΛΗΣΣΟΣ»

Η 11η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί από  τα Ηνωμένα Έθνη ως Διεθνής Ημέρα Βουνού για να αναδείξει τον ζωτικό ρόλο που παίζει το βουνό στη ζωή των ανθρώπων και να υπενθυμίσει στη διεθνή κοινότητα την ευθύνη που έχει για τη διατήρησή του.

Την ερχόμενη Τετάρτη 11/12,οι πεζοπορικοί και ορειβατικοί σύλλογοι της Αθήνας θα συναντηθούν στο Μοναστηράκι στις 18.00 για να διαμαρτυρηθούν για την χωρίς προηγούμενο καταστροφή του Ελληνικού φυσικού κεφαλαίου ,αυτές τις  μέρες που τα  Άγραφα, η Πίνδος και η «μισή» ορεινή και νησιωτική χώρα απειλούνται από την ανεξέλεγκτη εγκατάσταση ανεμογεννητριών.

Ο Βριλησσός συμμετέχει στην διαμαρτυρία και μάλιστα την προπαραμονή της συγκέντρωσης (Δευτέρα 9/11 στις 20.30) διοργανώνει στα γραφεία του συλλόγου εκδήλωση – συζήτηση με ομιλητές  μέλη της διοργανώτριας ομάδας.

Στα μέσα Νοέμβρη, εκπρόσωποι των κινημάτων των Αγράφων συναντήθηκαν με τον Γενικό Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, λόγια του οποίου είναι τα παρακάτω:

“Σε είκοσι χρόνια, όταν θα πρέπει να απομακρυνθούν οι ανεμογεννήτριες , θα υπάρχει πλέον η τεχνογνωσία για την ανακύκλωσή τους.”…

“Αισθητικά σας ενοχλούν; Το κατανοώ, είναι όμως υποκειμενικό αυτό- σε κάποιους αρέσουν κιόλας. Σε κάθε περίπτωση είναι και θέμα συνήθειας…”

“Η Ελλάδα είναι μικρή χώρα, έχει λίγους κάμπους για την παραγωγή αγροτικών προϊόντων και περιορισμένο χώρο γενικότερα, οπότε θα βασιστούμε κυρίως στις ανεμογεννήτριες και όχι στα φωτοβολταϊκά (που πιάνουν περισσότερο χώρο).”…

“Επειδή το 30% της έκτασης της χώρας είναι περιοχές Natura, αναγκαστικά θα πρέπει να βάλουμε ανεμογεννήτριες και εκεί.”…

Δεν είμαστε κατά των των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), εφ’όσον αυτές παράγουν όσο το δυνατό πιο καθαρή ενέργεια και συνεισφέρουν στην προστασία του περιβάλλοντος και στην ποιότητα ζωής, όμως  αναρωτιόμαστε :

•             Θα βάλουμε αιολικά παντού ?

•             Γιατί πουθενά στο εξωτερικό δεν μπαίνουν ανεμογεννήτριες σε υψόμετρο πάνω από τα 800 μ. υψόμετρο, λόγω αντίξοων καιρικών συνθηκών ?

•             θα κάνουμε και  το Αγιον Ορος αιολικό πάρκο? Η τοποθεσία είναι ιδανική: ένα ψηλό και μακρόστενο ακρωτήρι, ανεμοδαρμένο από κάθε πλευρά του.

•             Μήπως θα επιλέξουμε και  τον Όλυμπο ?

•             Υπάρχει  λόγος μετά τις πόλεις να τσιμεντάρουμε και τις βουνοκορφές η μήπως πρέπει να τις αφήσουμε ανέγγιχτες για τις επόμενες γενιές, μιας και δεν  χρειαζόμαστε κι άλλες μπετονένιες κατασκευές και νέους δρόμους στα βουνά ?

•             είναι αυτό το μέλλον που οραματιζόμαστε για την ελληνική φύση ?

Θεωρούμε τέτοια μέρη ιερά και δεν θέλουμε τα εγγόνια μας να νομίζουν ότι οι ανεμογεννήτριες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του φυσικού τοπίου.

Ανησυχούμε για τα κουφάρια που θα μείνουν εκεί να μολύνουν την αλπική ζώνη, ενώ τα  συνοδά έργα και η εγκατάσταση απαιτούν το κόψιμο χιλιάδων δένδρων και την καταστροφή των τελευταίων παρθένων δασών της Ευρώπης.

Υπάρχουν αρκετές  δημοσιεύσεις έγκυρων εμπειρογνωμόνων  του κλάδου, που δείχνουν  το υψηλό οικονομικό αλλά και περιβαλλοντολογικό κόστος της λειτουργίας των ανεμογεννητριών στις ακραίες μετεωρολογικές συνθήκες των ψηλών Ελληνικών βουνών.

Τα Άγραφα είναι από τις πιο παρθένες και αμόλυντες περιοχές της Ελλάδας με φυσική ομορφιά, με σπάνια χλωρίδα και πανίδα και  δεν υπάρχει κανένα περιβαλλοντικό άλλοθι που να μπορεί να αντισταθμίζει τη ζημιά που πρόκειται να γίνει.

Παρά τις ΗΧΗΡΕΣ απουσίες που μας προβληματίζουν, διεκδικούμε την ακύρωση της εγκατάστασης  ανεμογεννητριών σε εθνικά πάρκα, περιοχές Natura και  σε τόπους που αποτελούν κέντρα δραστηριότητας και ανάπτυξης τουρισμού υπαίθριων δραστηριοτήτων

Τις πονάμε τις κορυφές μας ,γιατί  εδώ ξαποστάσαμε, φοβηθήκαμε , πιαστήκαμε χέρι -χέρι, κρυώσαμε , δεθήκαμε σε ένα σχοινί για να ανέβουμε και να αγκαλιαστούμε  στους Πέντε Πύργους,το Μπορλέρο,το Βουτσικάκι,το Φλυτζάνι, την Σβώνη ,την  ιστορική Νιάλα

Γιατί όπως λέει και ο δάσκαλος μας : “Τα βουνά είναι ένα σχολείο, είναι μουγγοί δάσκαλοι για σιωπηλούς μαθητές”