News Ticker

Bριλησσός: Χειμερινή ανάβαση στα Βαρδούσια 2495μ

Ανάβαση στο καταφύγιο και στην συνέχεια στην κορυφή των Βαρδουσίων- Κόρακας 2495πραγματοποίησαν 7 μέλη της φυσιολατρικής κίνησης ΒΡΙΛΗΣΣΟΣ το τριήμερο της 25ης Μαρτίου.

Τα Βαρδούσια είναι για την ελληνική ορειβατική κοινότητα  το κατ’ εξοχήν χειμερινό πεδίο, σχετικά κοντά μάλιστα στην πρωτεύουσα.

Αποτελούν βασικό πεδίο εκπαίδευσης για τους Έλληνες ορειβάτες και σημείο αναφοράς για τις σχολές χειμερινού βουνού που διεξάγονται κάθε χρόνο.

Εδώ η ομάδα εκπαιδεύτηκε σε τεχνικές κίνησης σε χειμερινό πεδίο, στη χρήση σχοινιού και σε ανάσχεση πτώσεων

Το βουνό παρουσιάζει δυο εντελώς διαφορετικά πρόσωπα. Το καλοκαίρι, αν εξαιρέσουμε τις υψηλές  ορθοπλαγιές το κλίμα είναι ήπιο.

Το χειμώνα όμως οι απόκρημνες κορφές και οι πλαγιές τους, καλύπτονται με το λευκό παγωμένο μανδύα τους και μεταμορφώνονται σ΄ ένα πεδίο Αλπικό, επικίνδυνο για τον άπειρο ορειβάτη.
Η πιο πρόσφορη περίοδος για την ανάβαση των αλπινιστικών διαδρομών είναι αυτή την εποχή  στο τέλος του χειμώνα (τέλος Φλεβάρη έως αρχές Απρίλη) όταν πια έχουν πέσει – και κατακαθίσει τα χιόνια και οι συνθήκες είναι κατάλληλες για την χρήση του ορειβατικού εξοπλισμού.

Η διαμονή της ομάδας των Βριλησσιοτών έγινε στο φιλόξενο και κατάμεστο από περισσότερους των 60 ορειβατών καταφύγιο του ορειβατικού Άμφισσας σε υψόμετρο 1950μ. Η ανάβαση έως το καταφύγιο διήρκεσε 3,5 ώρες και την επομένη η ομάδα χρειάστηκε ακόμα 5 ώρες για την ανάβαση και επιστροφή από την κορυφή.

Επικεφαλής της ομάδας ήταν ο Δημήτρης Μπρίκας και ο Νίκος Κοντογιάννης.

φωτογραφίες και βίντεο Θεμιστοκλής Σμπαρούνης – Διαμαντής Παπαδόπουλος