News Ticker

Bριλησσός: Καταγραφή αμιάντου στο ρέμα του Βριλησσού και τον Κρασσά

Την Παρασκευή 13/09 εθελοντές μέλη του Βριλησσού έκαναν καταγραφή  των σημείων που υπάρχουν καμένα  ή κατεστραμμένα δομικά υλικά που περιέχουν αμίαντο.

Η καταγραφή έγινε μετά και από  τον έντονο  προβληματισμό σχετικά με την καθυστέρηση της αποκομιδής του αμιάντου στην πληγείσα περιοχή  στην «ρεματιά Χαλανδρίου» αλλά και στο «ρέμα του Βριλησσού», όπως ξεκάθαρα διατυπώθηκε στην πρόσφατη εκδήλωση του συλλόγου – «το δάσος να ξαναγίνει δάσος»

Η καταγραφή  έγινε στην περιοχή Κρασσά των Άνω Βριλησσίων και μέσα στο ρέμα του  Βριλησσού. Μαζί με τους εθελοντές παρευρισκόταν εκπρόσωπος της αρμόδιας υπηρεσίας του Δήμου Βριλησσίων.

Συγκεκριμένα τα μέλη του Βριλησσού περπατήσαν ολόκληρη τη Ρεματιά , από την οδό Βορείου Ηπείρου μέχρι την Οδό Πεύκων. Επίσης περιηγηθήκαν  σε ολόκληρη την πλαγιά της ρεματιάς που ανήκει διοικητικά στον Δήμο Βριλησσίων (η δυτική πλαγιά/πρανές). Περπατήσαν επίσης όλη την Οδό Καλαβρύτων, την Οδό Μάρκου Μπότσαρη, την Οδό Μυλοποτάμου και την Οδό Τριπόλεως. 

Καταγράφηκαν περισσότερα από 40 σημεία, από τα οποία τα περισσότερα βρίσκονται σε αδιευκρίνιστες ιδιοκτησίες, εγκαταλελειμμένες ή σε δημόσιους χώρους.

Τα σημεία καταγράφηκαν σε ειδικά  αρχεία καταγραφής με gps μέσω της εφαρμογής wikiloc. (https://el.wikiloc.com) και παραδοθήκαν σήμερα  στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Βριλησσίων, τον αντιδήμαρχο καθαριότητας και πρασίνου και τον δήμαρχο Βριλησσίων.

Μέσω των αρχείων μπορούν οι αρμόδιες υπηρεσίες να δουν  την διαδρομή και τα σημεία-φωτογραφίες από υπολογιστή.

Επίσης  αν κάποιος θέλει να τα χρησιμοποιήσει στο πεδίο την ώρα της αποκομιδής, μπορεί  μέσα από την εφαρμογή wikiloc, καθώς έχουν φωτογραφηθεί τα σημεία εντοπισμού ελενίτ με geopositioning, δηλαδή φωτογραφία του σημείου με συντεταγμένες. Έτσι μπορεί ο χρήστης  να τα εντοπίσει επακριβώς, καθώς περιφέρεται  στην περιοχή.

Η εφαρμογή wikiloc είναι πολύ απλή στη χρήση και δωρεάν για όλους (app wikiloc για android από το Google Play Store).

«Το δάσος να ξαναγίνει δάσος»

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση που διοργάνωσε ο ΒΡΙΛΗΣΣΟΣ με θέμα: «Το δάσος να ξαναγίνει δάσος» με συμμετοχή των συλλόγων:

«Προστασίας Περιβάλλοντος και Ρεματιάς Χαλανδρίου-Πεντέλης» και

του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Δήμου Πεντέλης «Η Πεντέλη μας».

Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ευαισθητοποίηση και η παρακίνηση φορέων όπως και απλών πολιτών για δράση την επόμενη μέρα.

Εκτός από τους προγραμματισμένους ομιλητές ( Ηλίας Αποστολίδης, Δασολόγος-Περιβαλλοντολόγος, Νέστωρας Ζύγρας, Τοπογράφος Μηχανικός, Ζωή Ντίνα, Τμηματάρχης Εκτέλεσης Δασοτεχνικών Έργων στο Δασαρχείο Πεντέλης, Νίκος Αναστασόπουλος, Αρχιτέκτων & Ερευνητής), τον λόγο πήραν ειδικοί επιστήμονες καθώς και αιρετοί από τα Βριλήσσια, το Χαλάνδρι, την Πεντέλη, την Κηφισιά και την Ραφήνα.

Από όλες τις πλευρές αναπτύχθηκαν προβληματισμοί και καυτά ερωτήματα που αφορούν στα αίτια της καταστροφής και τους χειρισμούς που έλαβαν χώρα.

Πολύ ενδιαφέρουσα η ιστορική αναδρομή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του Πεντελικού καθώς και οι προβληματισμοί που τέθηκαν από τους ομιλητές που επιγραμματικά είναι:

– Μετά από επαναλαμβανόμενες φωτιές των τελευταίων δεκαετιών έχουν μείνει αυτή τη στιγμή 13.000 στρέμματα άκαυτα και τα προληπτικά μέτρα είναι ουσιαστικά ανύπαρκτα…

– Η υποστελέχωση δασικών υπηρεσιών .

– Η αδιαφορία στην περιβαλλοντική πολιτική.

– Η κατάχρηση του δόγματος απομάκρυνσης με το 112 .

– Η ελάχιστη χρηματοδότηση .

– Ότι δεν φταίνε τα φυσικά φαινόμενα αλλά η βούληση για αποτελεσματική δράση!

– Η αντιμετώπιση των πυρκαγιών είναι πόλεμος όπου χρειάζεται προετοιμασμένη άμυνα, σενάρια κατά περίπτωση και κατάλληλο σχέδιο στο οποίο θα πρέπει να έχει ουσιαστικό ρόλο το Δασαρχείο, όμως, εκ του αποτελέσματος, οι αρμόδιοι φορείς πολύ συχνά αντιμετωπίζουν την κατάσταση περιστασιακά και χωρίς οργανωμένο σχέδιο δράσης.

– Προβληματισμός για τον τρόπο εφαρμογής του προγράμματος «Αntinero 3» και την αποτελεσματικότητα του

– Ότι όσον αφορά τα ρέματα, που ήταν η κερκόπορτα για τη φωτιά, θα πρέπει να υπάρχει ένας συλλογικός τομέας διαχείρισης από όλους τους δήμους και να αποτυπωθούν οι «Α» ζώνες τους και οι αυθαιρεσίες μέσα σε αυτές.

– Φόβος ότι θα ξανα-καούμε αλλά και θα πλημμυρίσουμε!

– Έντονος προβληματισμός σχετικά με την καθυστέρηση της αποκομιδής του αμιάντου στην πληγείσα περιοχή καθώς και για την αλόγιστη κοπή υγειών δέντρων, στην «ρεματιά Χαλανδρίου» αλλά και στο «ρέμα του Βριλησσού».

– H αγανάκτηση για τα μπαζώματα και την παράνομη διάνοιξη δρόμων στην «Α» ζώνη προστασίας της «ρεματιάς Χαλανδρίου».

– H έλλειψη τοπικού σχεδίου πολιτικής προστασίας

Από τις προτάσεις των ειδικών σημειώνονται :

– Ως άμεση προτεραιότητα η κατασκευή κορμοδεμάτων και κορμοπλεγμάτων πριν την έναρξη των φθινοπωρινών βροχών .

– Η επείγουσα συλλογή από ειδικά συνεργεία των αμιάντων στις πληγείσες περιοχές

– Καθώς η φυσική αναδάσωση είναι αυτή που κάνει το δάσος ανθεκτικό, η τεχνητή αναδάσωση, με πεύκα και πλατύφυλλα, θα πρέπει να λάβει χώρα μόνο όπου η φυσική αναδάσωση δεν είναι εφικτή.

– Δεν προτείνονται μαζικές αναδασώσεις βιτρίνας με είδη που δεν είναι φυσική επιλογή

– Αντιπυρικό σχέδιο με ουσιαστική συμμετοχή του Δασαρχείου και διαχειριστικό σχέδιο για το Πεντελικό από την αρχή.

– Να σταματήσει η άναρχη δόμηση.

– Συστηματικός καθαρισμός των οικοπέδων.

– Η οργάνωση δικτύου πεζοπορικών διαδρομών στο βουνό καθίσταται ολοένα και πιο σημαντική.

Τονίστηκε επίσης από πολλές πλευρές ο σημαντικός ρόλος των εθελοντών αλλά και η ανυπαρξία οργάνωσης και εκπαίδευση τους.

Ο δήμαρχος Βριλησσίων μετά από την σύντομη ομιλία του, απάντησε σε σειρά ερωτημάτων που τέθηκαν από τους παρευρισκόμενους.

Λόγω του επείγοντος του θέματος σήμερα Παρασκευή 13/9, εθελοντές του ΒΡΙΛΗΣΣΟΎ με εκπρόσωπο της αρμόδιας υπηρεσίας του Δήμου Βριλησσίων κατέγραψαν όλα τα σημεία στο «ρέμα του Βριλησσού» και τα άνω Βριλήσσια όπου πρέπει επειγόντως τα ειδικά συνεργεία να πραγματοποιήσουν την συλλογή αμιάντων. Τα σημεία έχουν καταγραφεί σε ειδική ψηφιακή εφαρμογή GPS και θα σταλούν ΑΜΕΣΑ στην αρμόδια υπηρεσία και τον κύριο δήμαρχο.

Το διοικητικό συμβούλιο του «Βριλησσού» ευχαριστεί τους προέδρους και τα διοικητικά συμβούλια των δύο συλλόγων για την πραγματοποίηση αυτής της σημαντικής για το περιβάλλον της περιοχής μας εκδήλωσης.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και τους ευχαριστούμε :

Ο Δήμαρχος Βριλησσίων Ιωάννης Πισιμίσης, οι αντιδήμαρχοι Βριλησσίων Λίλη Τζήμα και Τάσος Δημητρίου.

Από την Λαϊκή Συσπείρωση Βριλησσίων ο επικεφαλής, Βασίλειος Αρχιμανδρίτης.

Από το Χαλάνδρι, οι αντιδήμαρχοι Μαυρουδής Χάρης – επικεφαλής του Σώματος Εθελοντών Χαλανδρίου και ο Μαυραγάνης Αλέξιος.

Από την Λαϊκή Συσπείρωση Χαλανδρίου ο Παπαγεωργίου Ιωάννης.

Από την Νέα Μάκρη Μαραθώνος – « Πολίτες εν Δράσει» η Μαρία – Λεονί Γεωργοπούλου και

Από την δημοτική κίνηση Πικερμίου- Ραφήνας «Γη και Ελευθερία» η Εμμανουέλα Τερζοπούλου,Από την Κηφισιά, η Αγγελική Παπάζογλου δημοτική σύμβουλος επικεφαλής της “κοινωνία παρουσα’

Ο Κώστας Γιαννακόπουλος, από το Ινστιτούτο «Δημόκριτος»

Ο Σκαρβέλης Μιχαήλ, καθηγητής στο Τμήμα Δασολογίας, Επιστημών ξύλου και Σχεδιασμού της Δασολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Ο Ρήγας Αλέξανδρος, Δασολόγος, πρώην δασάρχης Πεντέλης .

Το διοικητικό συμβούλιο της «Φυσιολατρικής Κίνησης ΒΡΙΛΗΣΣΟΣ»